Две компании вече представляват KFC в България

Полския офис на "АмРест" отвори първото си заведение у нас

Полският офис на холандската компания "АмРест", която през миналата година получи неексклузивните права на веригите KFC и "Пица Хът" за България, вече отвори първото си заведение за бързо хранене KFC. Така представителите на американската марка за пилета за българския пазар станаха два. Веригата работи у нас от повече от десет години чрез дружеството, което държи основните франчайзингови права - "Самекс".


Марките "Пица Хът" и KFC са собственост на американската Yum Restaurants. Самата "АмРест" е създадена като смесено дружество между American Retail Concepts (ARC) и марките Yum!.


Първото заведение KFC в София, управлявано от "АмРест", се намира в търговско-развлекателния център от типа мол - "Мол София" (Mall of Sofia). Полската компания има намерение да отваря и други заведения, но засега не е обявила подробности около плановете си.
Стъпването на "АмРест" в България е първият прецедент, при който две компании имат правото да развиват една и съща международна марка. Представители на пазара на заведения в София коментират, че появата на международния играч ще засили конкуренцията. От "Самекс", които развиват марката от 1994 г., коментираха в четвртък, че на пазара има достатъчно място и не се притесняват от конкуренцията.


"Ние наложихме марката и я направихме познаваема за почти 100% от жителите на София", каза в четвъртък Дора Иванова, която е маркетинг мениджър на "Самекс".


Заведението KFC в мола в София е първата стъпка на "АмРест" на българския пазар, но компанията има планове да развива и други проекти. Двете компании трябва да спазват общоприетите стандарти на веригата. Заведенията на двете дружества обаче имат и някои различия помежду си. Така например менютата в тях не си приличат по комбинацията от продуктите.


"Ние сме от по-дълго време на пазара и твърдим, че знаем какво търси потребителят", коментираха в четвъртък от "Самекс". Според тях обаче новият играч на пазара не демонстрира ценова конкуренция.


До момента "Самекс" са отворили осем ресторанта в България, като един от тях е в Слънчев бряг, а останалите в София. По информация на компанията през новата година предстои да бъдат отворени още поне три заведения в София или в други градове. Конкретните места не са конкретизирани.


До миналата година "АмРест" работеше на пазара в Полша, Чехия и Унгария, а от 2007 г. стъпи в България, Сърбия и Русия.


"АмРест" е една от големите компании, които развиват вериги за хранене в Централна и Източна Европа. Освен "Пица Хът" и KFC дружеството управлява и собствени вериги заведения в Полша.


Според последния консолидиран годишен отчет за 2006 г. компанията е реализирала оборот от близо 161.6 млн. евро при 124.2 млн. евро за предходната година. Оперативната печалба на дружеството за 2006 г. е 11.4 млн. евро, а за 2005 г. - 5.8 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK