"Екуест" ще задвижи проекта "Сердика"

Месеци след като бившият хотел "Сердика" и прилежащото кино стоят необитаеми в центъра на София, собственикът им - "Екуест Болкан пропъртийз", обяви, че ще започне работа по тях. През февруари сградата ще бъде разрушена, а в средата на годината се очаква да започне изграждането на бизнес и офис център, става ясно от месечния отчет на регистрираната на остров Ман компания за инвестиции в недвижими имоти, която е част от инвестиционния фонд "Екуест".


Още след покупката на бившия хотел и на киното новите собственици обявиха, че ще променят предназначението на сградата и ще я превърнат в модерен бизнес център с офиси и търговска част. Мотивът за промяната е очакването за по-висока норма на възвращаемост.


Обектът стоеше неизползван и в полуразрушен вид, докато инвеститорите подготвяха новия си проект.
Паралелно със "Сердика" "Екуест Болкан пропъртийз" в момента движи още няколко проекта в съседните страни, става ясно от месечния доклад. В македонската столица Скопие компанията има бизнес център, в който от следващия месец ще се нанесе администрацията на Европейската комисия в града. В Румъния "Екуест" скоро ще завърши първата сграда от логистичния парк "Екуест лоджистик център", който се намира в Букурещ. Очаква се до март сградата да бъде изцяло отдадена под наем. Компанията продължава да работи и по друг свой проект в Румъния - изграждането на "Витанис ритейл център", който трябва да бъде отворен през третото тримесечие на годината. Основни наематели в центъра ще са веригите "Карфур", "Техномаркет" и др.


"Сердика" беше първият хотел в София, който през последните години смени собственика си, а с това и предназначението. Причината е, че инвестицията за модернизирането на хотела няма да се изплати толкова бързо, колкото при друг вид използване на недвижимия имот. В допълнение към това предлагането на хотели в София е голямо и заетостта им на моменти пада под здравословния минимум.


Преди няколко месеца друг собственик на хотел - "Балкантурист", представи проекта си за реновация на "Грандхотел България" и превръщането му в бизнес сграда с офиси и магазини.


Представители на туристическия сектор очакват и други хотели да последват съдбата на "Сердика" и "България". В София има няколко стари и в същото време огромни хотели, които се нуждаят от мащабни инвестиции, за да са конкурентоспособни. Те обаче се намират на ключови за столицата места, на които би могло да се развият проекти с по-голяма възвращаемост на инвестицията, коментират експерти.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimo
  *****
  Неутрално

  Колелото около паметника Левски е знаково за София (както е знаково колелото около Паметника на Цар Освободител). Надявам се собствениците на "Екуест" да имат достатъчно ум и уважение към традициите на града и да не построят поредното чудовище от огледално стъкло на мястото на стария хотел. На такива места трябва да се строи с респект към околните сгради и паметници.

 2. 2 Профил на kolega ot drug forum
  *****
  Неутрално

  Няма нищо лошо,че ще се строят нови модерни сгради в София-напротив .Но около светинята - Паметника на Васил Левски трябва да се внимава !! Това не е какво да е място в центъра на столицата - това е свято място за цял един народ! Вярвам,че на фирмата не и минават такива мисли през главата,защото е заета със сметки и това е доста нормално.Но за това пък има така нареченото ОБЩЕСТВИНО МНЕНИЕ ,което в случая е много важно!№ 1 е прав,че Паметника е светиня трябва да стои спокоен ,с достатъчно пространство от въздух и територия .Ако имат това предвид новите строители - добре,но ако не -ще трябва да се изиска от тях!!Кметството е длъжно да покаже на обществиността проектите! И изобщо всичко трябва да е ясно и прозрачно!Нали г-н Кметът на Столицата е за прозрачност и за хубава модерна столица.Модерна не значи грозна,не съразмерна ,безвкусна! Има градове в богати европеиски държави,които са много модерни,но не са "високи".Ню-Йорк е "висок" ,и в това е неповторимостта му.София има друг чар,който с малко от тези парички,които са получени от до сегашните продажби ,вложени съвестно може да се прояви най-сетне!Ако софиянци не са съгласни с новия проект - Кметството ще трябва да се съобрази с желанието им!Не е ли така?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK