"Интеруут" разширява оптичната си мрежа

България е център на инвестиционните планове

Телекомуникационната компания "Интеруут", собственик на най-голямата мрежа за пренос на глас и данни в Европа, планира инвестиции от 6 млн. евро в България през следващите две години. Това обяви Марк Грегъри, директор за региона на Централна и Източна Европа. Средствата ще бъдат насочени за изграждане на нов център за данни тук, за подобряване на мрежовата инфраструктура, както и за обучение на персонала и за програма за завършващи студенти. "Финансовата криза няма да засегне телекомуникационния сектор, така както недвижимите имоти и потребителското кредитиране, и хората, и бизнесът ще имат нужда от телефон и интернет както и преди. Колкото до "Интеруут", ние сме частна компания без дългове и това ни създава известен комфорт", каза Грегъри. Според него, макар че инвестициите в сектора в Западна Европа ще намаляват, за Югоизточна Европа тенденцията ще е противоположна.


"Интеруут" навлезе в България преди две години, купувайки алтернативния оператор TPN. Оттогава мрежата й е нараснала пет пъти, вече покрива цяла България и има точки в над 45 града. За същия период годишните приходи на компанията са се увеличили почти двойно и за 2008 г. достигат 6.5 млн. евро. За сравнение - през 2006 г. са били 3.8 млн. евро, а за 2007 г. стигат 5.3 млн. евро. По данни на Грегъри с покритието и капацитета си от 300 гигабита мрежата на "Интеруут" сериозно конкурира най-големия играч на пазара на пренос на глас и данни - БТК. "В този пазарен сегмент топ играчите са трима - БТК, "Интеруут" и "Спектър нет", посочи той. За две години компанията е удвоила клиентите си - корпоративни потребители и телекоми. България ще бъде изходна точка за разрастване на мрежата на оператора към Турция, Гърция и Близкия изток. За началото на 2010 г. планира да изгради свързаност с Турция, като трасето й да стигне до Истанбул, а оттам с помощта на партньори го удължи до Дубай.


Вече е избрано и мястото за построяването на новия център на данни в България. "Имаме най-големия дейта център тук, но той се "напълни" и се налага да изградим нов, а това изисква освен терен достъп до ел. енергия и възможност за разширяване, т.е. да останем поне 10-20 години", обясни Грегъри. Според него главните тенденции в телеком сектора тази година ще бъдат масово навлизане на широколентовия интернет, както и използването на виртуални приложения и решения за сигурност, разположени в интернет, което ще освободи ресурс на компаниите и ще ги направи рентабилни.
В какво ще бъдат вложени средствата:


- Изграждане на нов център за данни


- Разширение на мрежата


- Обучение на служителите


- Програма за студенти

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Абе кви ка тия смешници? Имали приходи от 7 М. Че тя една баничарница има приходи от тоя порядък..
  Ще се конкурират с някой друг, но няма да е Спектър или БТК или Обиртел. Може би с някоя кабеларка!
  Стефанова, айде по-сериозно..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK