"БКС център" се продава за 5.2 млн. лв.

Документи се подават до 16 февруари

"БКС център" се продава за 5.2 млн. лв.

© Антон ПоповСтоличната общинската фирма "БКС център", която участва в изграждането на метрото, ще бъде продадена чрез конкурс за най-малко 5.2 млн. лв. Това става ясно от съобщение на Столичната общинска агенция за приватизация. Документи за участие в конкурса ще се продават до 16 февруари, а крайният срок за внасяне на офертите е 18 март.


Това е втори опит за продажба на дружеството. Първият опит беше преди пет години, но се провали. Тогава 90% от капитала на дружеството бяха обявени за продажба с конкурс при начална цена от 2 млн. лв. Седем компании закупиха оферти, но две седмици по-късно процедурата беше внезапно прекратена. Според официалното съобщение причината беше встъпването в длъжност на новия борд на директорите. По-късно обаче се разбра, че данъчните са издали ревизионен акт на общинската компания за дължим 2.078 млн. лв. данък добавена стойност(ДДС). В края на 2004 г. Столичният общински съвет разреши на дружеството да обезпечи дълга си към държавата с дълготрайни материални активи. Няма публична информация как е приключил спорът между общинската фирма и държавата за ДДС-то. По-тази причина не е ясно и какво е останало в активите на дружеството.


До 2005 г. "БКС център" притежаваше около 21 дка земя и сгради в кв. "Обеля", депо "Метро", още пет недвижими имота, както и идеални части от терен и сграда на ул. "Сердика". Близо 70% от приходите на дружеството са от участието му в строителството на метрото. Останалата част се формират от изпълнение на поръчки на районните администрации в София по изграждането на инженерна инфраструктура, както и по договори с индивидуални клиенти. "БКС център" притежава още и производствени мощности и специализирано оборудване за изграждане на метротрасета и метростанции. Очаква се интерес към дружеството да провят именно фирми, ангажирани със строителството на метрото.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK