Групата около "Химимпорт" слива две от пенсионните си дружества

"Лукойл Гарант - България" ще се влее в "ЦКБ - Сила" след разрешение от контролните органи

Двете от компаниите за допълнително пенсионно осигуряване, контролирани от "Химимпорт" и неговия мажоритарен собственик планират да се слеят, стана ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). До антимонополният орган е било изпратено уведомление за намерението на "Лукойл Гарант - България" да се влее в "ЦКБ - Сила", като е поискано становището на комисията за въздействието на такава сделка върху пазара на допълнително пенсионно осигуряване. В момента двете компании поотделно имат малък пазарен дял, но при евентуално вливане той ще достигне около 9-10% според броя на осигурените лица и размера на нетните активи.


Контролен дял в "ЦКБ - Сила" има "ЦКБ груп асетс мениджмънт", която е изцяло собственост на "Химимпорт". "Лукойл - Гарант" стана собственост на "Химимпорт инвест" през март 2007 г. Той пък е основният акционер в публичния холдинг "Химимпорт", показват справките в регистрите на Комисията за финансов надзор (КФН) и ДАКСИ. Под шапката на групата се намира още една пенсионна компания - "Съгласие", в която най-големият акционер с 49.28% е "Химимпорт".


До момента в КФН не е постъпвало искане за разрешение за преобразуване на двете пенсионни компании, съобщи ръководещият надзора над осигурителната дейност Бисер Петков. Вливането на една пенсионна компания в друга може да стане само след получаване на разрешение на надзора, обясни Петков.
След подобна сделка управляваните от "Лукойл - Гарант" три пенсионни фонда ще се влеят в съответните фондове на "ЦКБ - Сила" и осигурените от вливащото се дружество вече ще се считат за осигурени в приемателя. В едномесечен срок от прехвърлянето на личните партиди поемащото дружество - "ЦКБ - Сила", е длъжно да съобщи за това на осигурените. В същия срок те имат право да прехвърлят средствата си в друго пенсионно дружество, без да заплащат такса, или да изтеглят също без такса натрупаните суми от доброволно осигуряване, обясни Бисер Петков.


"По никакъв начин няма да се промени положението за осигурените в "Лукойл - Гарант" и след вливането", заяви пред "Дневник" изпълнителният директор на компанията Кирил Червенков. Размерът на пенсиите на осигурените в компанията ще се определя от доходността на отделните фондове преди вливането и от доходността, която фондовете на "ЦКБ - Сила" ще реализират след вливането. За осигурените в "ЦКБ - Сила" промяна няма да има - пенсията ще зависи от постиганите резултати на фондовете му и преди, и след сделката.


От КФН обясниха, че в разпоредбите за вливане на пенсионни дружества няма ограничения, които касаят техните акционери и това се разглежда само от КЗК. Извън този случай според Кодекса за социално осигуряване акционерите в едно пенсионно дружество не могат да притежават дял в друго. Въпреки че на практика контролира и трите компании чрез дъщерни дружества акционери, "Химимпорт инвест" е пряк акционер само в "Лукойл - Гарант" и затова не влиза в нарушение на закона.


Преди и след сделката


Пазарни дялове (%) "Лукойл - Гарант" "ЦКБ - Сила" "Съгласие" След сливането*
По брой осигурени общо за ПОД 4.44 4.92 1.87 9.36
По брой осигурени УПФ 4.03 5.19 12.81 9.22
По брой осигурени ППФ 6.40 5.51 16.65 11.91

По брой осигурени ДПФ
5.60 3.48 5.90 9.08
По балансови активи общо за ПОД 5.28 3.43 10.99 8.71
По нетни активи УПФ 4.16 4.23 11.96 8.39
По нетни активи ППФ 7.18 2.92 17.88 10.1
По нетни активи ДПФ 6.8 1.81 3.68 8.61

Предполагаем дял, получен като сбор от дела на "Лукойл - Гарант" и ЦКБ - Сила"


Източник: КФН

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK