Собствеността в "Св. св. Константин и Елена" става все по-ясна

Собствеността в "Св. св. Константин и Елена" става все по-ясна

© ДневникСобствеността в компанията "Св. св. Константин и Елена холдинг", която управлява едноименния черноморски курорт, е на път да се избистри в посока контрола на варненската икономическа група ТИМ. В началото на януари "Холдинг Варна" (контролиран от ТИМ), който е собственик на 5% от капитала в туристическата компанията, отправи търгово предложение към останалите миноритарните акционери, като срокът му е до 5 февруари. Парите за това вече бяха осигурени от увеличението на капитала на "Холдинг Варна" в края на 2008 г. - дружеството набра 69 млн. лв. Целта на "Холдинг Варна" е да се придобие мажоритарен контрол, но ако успее, собствеността в курорта няма да се промени драстично, а по-скоро ще се избистри.


Дали това ще стане зависи от поведението на трите основни акционера в туристическия холдинг - "Андезит", "Итал комерс - 75" и "Рентапарк". Справка в търговския регистър показва, че и трите са свързани с ТИМ, която пък контролира "Химимпорт инвест" и чрез него публичния холдинг "Химимпорт". Последните две компании пък са преки акционери в "Холдинг Варна" с малко над 40%, който им осигуряват контрол върху бившия приватизационен фонд и почти предопределя резултата от търговото предложение.


Топли връзки
Според търговския регистър "Андезит" е собственост на "Андела" - дъщерно дружество на "Ескана", в което управляващ е Венцеслав Евстатиев. Той е един от собствениците на телевизия "М-сат", както и влиза в управлението на "Спортен комплекс Варна", дъщерна компания на "Химимпорт". Стефан Димитров, управляващ в "Андезит", отказа да коментира бъдещите планове на компанията спрямо туристическия холдинг и уточни, че все още не се е запознал с търговото предложение.


Другият акционер е "Итал комерс 75". Той притежава заложената в Централна кооперативна банка авиокомпания "Виаджо ер". Собственик на компанията е Христо Димитров, който участва и в управлението на "Техноимпортекспорт" заедно с Марин Митев, един от тримата в групата ТИМ, и Венцеслав Евстатиев.


"Рентапарк" пък се притежава от "Елпром", който от своя страна е собственик на управляваното от Тихомир Митев "Елпромтрейд". В края на миналата година "Рентапарк" е станало и собственик на третия крупен акционер в самия "Холдинг Варна" - "АБАС" ЕООД. Представителите на "Итал комерс 75" и "Рентапарк" не бяха открити за коментар за бъдещите им планове в "Св. св. Константин и Елена холдинг".


Плановете на "Холдинг Варна"


Плановете на "Холдинг Варна" за туристическото дружество са да придобие мажоритарен дял, коментираха от пресслужбата на "Химимпорт".


Навлизането в сектора на туризма е стратегически приоритет още от създаването на холдинга, посочват от "Холдинг Варна" в съобщението си за търговото предложение. Там се посочва още, че компанията не възнамерява да прави промени в дейността на курорта, капитала и ръководството му. В момента Таня Парушева е член на надзорния съвет на "Св. св. Константин и Елена", като участва и в управлението на "Холдинг Варна".


"Ще довършим инвестиционната програма на холдинга (бел. ред. - "Св. св. Константин и Елена холдинг")", поясни все пак изпълнителният директор на "Холдинг Варна" Милчо Близнаков. Той обаче не даде детайли какви са конкретните планове за курорта. "Холдинг Варна" е собственик на дружеството "Камчия", което има почивна станция и бунгала в едноименния черноморски курорт. Компанията планираше да закупува земя и да изгради модерно вилно селище там. В момента се решават някои от проблемите с инфраструктурата в района, но процедурите там вървят, каза още Близнаков.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stoil Stoilov
  *****
  Гневно

  Холдинг Варна" е собственик на дружеството "Камчия", което има почивна станция и бунгала в едноименния черноморски курорт. Компанията планираше да закупува земя и да изгради модерно вилно селище там. В момента се решават някои от проблемите с инфраструктурата в района, но процедурите там вървят, каза още Близнаков.

  Айдее и Камчия замина за Москва

 2. 2 Профил на Таймур
  *****
  Любопитно

  Там няма водка кво ша я праят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK