"Идеал Стандарт" и "Корадо" освобождават работници

Заводът за санитарен фаянс "Идеал стандарт Видима" в Севлиево освобождава от работа 150 човека. Хората ще бъдат съкратени до края на месеца, съобщи изпълнителният директор Красимир Копчев. Той обясни, че е изпратено уведомление до Агенцията по заетостта, а съкращенията са консултирани със синдикатите и са съобразени с колективния трудов договор.


В момента се прави пълна оценка на персонала, за да бъдат определени хората, които ще напуснат фирмата. Съкращенията ще засегнат персонала от всички звена на севлиевската компания. Разработени са критерии, по които ще бъдат определени хората, които ще отидат на борсата. Част от тях са свързани с качеството на работа, трудова дисциплина, образование.


От компанията, която е американска собственост, заявиха, че това е изключително тежко, но освен за хората във фирмата ръководството носи и отговорност към бизнеса, който трябва да бъде адаптиран към намалелите заявки за доставка на санитарна арматура в резултат на световната икономическа криза. От компанията не посочиха с колко е намаляло производството.
Радиаторният завод в Стражица "Корадо България" също съкращава 85 работници.


Хората си отиват от работа, защото бояджийските и опаковъчните операции, финализиращи производствения цикъл, се изместват от Стражица в Чехия. Решението е на мажоритарния собственик на завода "Корадо" АД, заяви търговският директор Петър Петров. По думите му предстои модернизация на опаковъчното и бояджийното отделения и хората можело след време да бъдат върнати на работа, ако реши собственикът.


През октомври миналата година от радиаторния завод освободиха още 40 човека и безработицата в общината вече е 23%, каза кметът на Стражица Стефан Стефанов.


Световната финансова и икономическа криза засегна радиаторния завод. През януари работата е намаляла с 15-20% в сравнение със същия месец на 2008 г., каза търговският директор. Спад има и в износа. Докато през минали години за експорт заминаваше около 90% от продукцията, сега е около 70 на сто, посочи Петров.


Масовите уволнение в стражишкия завод са първите в област Велико Търново в условията на икономическата криза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK