Русе подготвя концепция за отпадъците

Община Русе планира на базата на публично-частното партньорство да изработи цялостна концепция за управление на дейностите по отпадъците. Срокът за представяне на предложенията от потенциалните кандидати е 10 февруари, съобщиха от администрацията. Разработките трябва да съдържат освен цялостна концепция, но и технологична схема на инсталации за преработване на отпадъците, включително количествени параметри, доказващи намаляване обема на сметта, която постъпва за депониране в регионалното депо. Предложенията трябва да посочват необходимите за изграждането на съоръженията капиталови разходи, както и прогнозната цена за преработените отпадъци.


Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци за общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан започна да се експлоатира от началото на 2006 г. Постъпващата до този момент смет от бита и производството не се подлага на предварително третиране, припомниха от градската управа.


Докато през 2006 г. постъпващите в сметището неопасни отпадъци са били 66 т, то през миналата година количеството е достигнало повече от 80 тона, сочи справка на администрацията. Смесените отпадъци, приети в регионалното депо, пък са 65 тона през 2008 г. при 50 тона две години по-рано.
В края на миналата година общинският съветник Евгени Велковски настоя да се извърши проучване на възможностите за изграждане на съоръжения за сепариране и обработка на отпадъците в града. Той обосновава предложението си със сравнение между реалния обем смет, която се изхвърля в регионалното депо, и заложения му капацитет.


Депото е въведено в експлоатация и има комплексно разрешително, което предвижда определени параметри, а те се надвишават в пъти с оглед променената икономическа ситуация в града, твърди Велковски. Максималният капацитет на сметището според документацията е 136 тона за денонощие, а реалното количество в момента достига 728 тона за същия период.

Още от Компании

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пепи
  *****
  Неутрално

  Хубаво ще е някой да събере боклуците от пътя Русе - Шумен, защото канафката е затрупана с 1 педя опаковки, торби и пластмасови бутилки.

 2. 2 Профил на Важно Дело е:
  *****
  Любопитно

  Депо за отпадъци и боклук от кметове , общински съветници , областен и администрацията в каменоломните и взрив с изтекъл срок.

 3. 3 Профил на jana
  *****
  Неутрално

  ще се рацваме това да стане

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK