Българската пшеница губи позициите си на международните пазари

Българските зърнопроизводители добиват жито с все по-лошо качество<br />

© Цветелина Николаева

Българските зърнопроизводители добиват жито с все по-лошо качествоБългарската пшеница губи позициите си на международните пазари въпреки ниската си цена, каза Васил Симов, председател на Софийската стокова борса (ССБ). Две са основните причини за това - заниженото качество на родното жито и големите запаси на Украйна, които местното правителство освободи за експорт. Досега България изнасяше зърно основно за Турция и арабските страни, които обаче преминават към украинско, допълни Антонина Белопитова, директор "Търговия" в ССБ.


Ситуацията може би ще се промени, след като Русия увеличи цените на газа за Украйна, но въпреки това той пак ще е по-евтин от този, доставян на България, прогнозира Симов. Синьото гориво е основна суровина за производството на торове, които се използват в зърнопроизводството. В момента България произвежда жито със занижено качество от ІІІ категория, което не се търси в останалата част на Европа, и трудно можем да се класираме на други пазари, показва анализът на специалистите.


"Очаквам скоро в страната добивът на жито от категориите І и ІІ въобще да спре, защото фермерите не спазват никакви технологични изисквания", подчерта Симов. На подобно мнение е и директорът на "Агрополихим", който каза пред "Дневник", че е въпрос на икономии откъде ще спестят производителите - от препарати за растителна защита, торове или семена. В момента на ССБ тон жито се търси на цена от 195 лв., а се предлага за 200 лв. на тон. Така от началото на годината на борсата няма сключени сделки за продажбата на зърно.
"Българското жито е евтино заради лошото му качество, но това не гарантира ниска цена на хляба", изтъкна Антонина Белопитова. В момента тон брашно на едро от мелниците се продава срещу 400 лв. "На мелничарите им се налага да купуват вносна пшеница с високо качество, която се смесва с нашето жито, за да се получи приемливо брашно", обясни експертът. Проблем пред фермерите е, че не разполагат с достатъчно финансови ресурси, след като банките драстично намалиха кредитирането, а субсидиите се изплащат със закъснение, обясни Симов.


В края на месеца цените на пшеницата на световните пазари тръгнаха плавно нагоре. В Русия хлебната пшеница се продава за 187 долара за тон, а в Украйна срещу 145 долара. Същото количество на борсите в САЩ, Германия и Франция се търгува срещу 203, 214 и 228 долара за тон. Експертите очакват цената да продължи да расте заради очаквания по-нисък добив на културата в световен мащаб. От Световната организация по зърното прогнозират, че производството на жито ще спадне с около 10% до 627-635 млн. тона годишно. Освен това сериозно ще се редуцират и посевните площи заради задълбочаващата се финансова криза. С една четвърт ще намалее добивът на аржентинска пшеница заради настъпващата в страната суша, с подобен процент ще спадне и добивът в САЩ.


На световните пазари се наблюдава скок в цените на торовете, като в Украйна от началото на годината стойността им се е увеличила около 70%, съобщи Белопитова. В същото време най-големият ни местен завод - "Агрополихим", е смъкнал цените с 10 на сто до 520 лв. за тон, обясни изпълнителният директор на предприятието Васил Александров. По думите му дружеството работи на абсолютен минимум в момента заради необосновано високите цени на газа, което прави продукцията му неконкурентоспособна. По-голяма част от азотните торове, които се произвеждат в завода, се продават в страната.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СССРейчо
  *****
  Неутрално

  Червените мафиоти НЕ подкрепят производителите. Напротив - задушават ги, особено ако не са от червената мафия.
  СТАЛИН сега има много лица : серГЕЙ, БОЙКО, Гоце ....

 2. 2 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Abe Vasko,
  Abe Simov,
  Vmesto da si spretnesh horata da rabotyat, a ne da pushat po cial den i da napravish edna istinska borsa, ti se pravish na zagrijen. To s chetene na vestnici i pushene po cial den ne se pravi borsa.
  Golemite iznositeli otdavna za iznesli svoyata produkcia, sega se pravim na zagrijeni za shepa neefektivni proizvoditeli!

 3. 3 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Качественото зърно стига за две Българии 12.08.08 .....ІІІ категория
  Фермери очакват около 500 кг среден добив пшеница в Добруджа 25.06.08 .....Това и през времето на петилетките не е обещавано.
  Зърнопроизводителите заявиха, че ще искат европейски цени за продукцията си 21.06.08 ...за ІІІ категория ..и тн. и тн.
  Държавите богати на петрол са слаби зърнопроизводители. БГ е бедна на енергийни ресурси и трябва да произвежда много в повече зърно. От заглавията в пресата, става ясно че вече няма компетентни производители, дори да обяснят, какво произвеждат. Сегашният министър е зооинженер, заместник - министърът Абазов, май само той трябва да разбира от основните произвеждани в БГ култури. Агрономите останаха безработни, селски администратори, нещо като "касиери" във фонд земеделие или емигрираха. Скоро ще дойде времето от Русия и Украйна да внасяме зърно или направо "пелмени" ако няма стандартни условия за съхранението му.
  no1, мафиоти няма, всички сме дребни бандити и на никой не му се работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK