FT: Дерипаска се готви скоро да напусне "Щрабаг"

Олег Дерипаска<br />
<br />

© Reuters

Олег ДерипаскаАкциите на "Щрабаг" (Strabag SE) - най-голямата строителна компания в Централна Европа, поскъпнаха с 10% в понеделник след публикация на "Файненшъл таймс Дойчланд", в която се твърди, че напредват преговорите между руския олигарх Олег Дерипаска за раздялата му с 25% дял, който той държи в дружеството.


Според изданието, цитиращо акционери, пожелали анонимност, групата на потенциалните купувачи включвала главния изпълнителен директор, банковата група "Райфайзен" и застрахователят "Уника".


Дерипаска настоява, че ще се справи и без помощта на руското правителство, но планината от дълговете му расте всеки ден. В неделя той заяви, че се надява банките да проявят разбиране и да приемат мораториум върху погасяването на кредитите на основния му бизнес - алуминиевия гигант "Русал". Според него натрупаните запаси от алуминий в света са достигнали 5 милиона тона, т.е. повече от годишния добив на "Русал", а цените продължават да падат.
Дълговете на компанията към западни кредитори възлизат на 7 млрд. долара, а Дерипаска открито заяви, че в следващите седем години ще трябва да се забрави за достъп до международни кредитори и приходи от износа, съобщи агенция "Блумбърг".


Базираната във Вилах, Австрия , "Щрабаг" разчиташе на руския пазар за постигане на 20% ръст на продукцията си, но на 9 февруари сви тази прогноза наполовина "заради стагнацията" в Русия. На практика това означава очакван срив на растежа с поне две трети, след като през 2008г. компанията отчете ръст от 28%. Окончателните данни за миналата година ще бъдат публикувани на 30 април.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Wow, каква снимка! Какви очи! Дерипаска, какво си шмръкнал предишната вечер, дарлинг? И колко?
  А Щрабаг... Да - тази величава фирмичка, прославила се и у нас с няколко злополучни инцидента по време по строежа на новото летище.

 2. 2 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И това лайно Дерипаска само преди една година се сочеше като най-богатия човек в руския бантустан. Срива в "богатството му е в няколко пъти. А молбата за "разбиране" от страна на банките е направо жалка. Ето това е руското "чудо". За два дни.

 3. 3 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "В неделя той заяви, че се надява банките да проявят разбиране и да приемат мораториум върху погасяването на кредитите на основния му бизнес" - няма страшно пич - Пупкин е зад теб. И валутния резерв на рашата-мамата. Само че докога?

 4. 4 Профил на силно развеселен
  *****
  Неутрално

  Човекът може би е глътнал жабе и то му се разхожда извътре, затъй гледа като изоглавен.
  Неговият бизнес кучета го яли, ама много ми хареса, че руснаците имат струпан алуминии за една година напред, па и цените му падали.
  Няма само нефт и газ да им бъдат дерта. Един кутсуз не идва сам.
  Но да не ги мислим. Те са коджакафалии, окомуш хора, все ще му намерят приложение на алуминия. Например за ордени и значки. Тъйамчикак? Или паметници на Путин да правят с алуминии. В естествен ръст. Хората ще ги купуват наместо градински джуджета.

 5. 5 Профил на Васко де Гама
  *****
  Неутрално

  Мищооо, сгазил си лука. Дерипаска не е руснак,бре кретен... После да няма ама аз не знаех ...

 6. 6 Профил на Haftor
  *****
  Неутрално

  Е*ати дзвера се плещи.............

 7. 7 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Васко, руснак е, бре, момче! В Державинск бил роден, това да не би да ти звучи като име на малко градче в Уелс? Щото на мене не... За капак - второто му име е Владимирович. Това пък съвсем уелски ми звучи...

 8. 8 Профил на умислен
  *****
  Неутрално

  Чудя се кво ли мисли по тоя въпрос шпиона гоце.

 9. 9 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "За капак - второто му име е Владимирович." - остави го Васката. Те от Атаката всичко знаят - който не им харесва го обявяват тутакси за "еврейн". Хората са зациклили на тая тема.

  А бе братчет и кво ако е евреин? Нали зад него е Путин. Или и Путин е "еврейн"?

  Ега ти земноводните са тия от Атака. Само смрад от тях.

 10. 10 Профил на mittkkoo
  mittkkoo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За всичко е виновен Гоце! Ако беше вкарал Дерипаска в Кремиковци, сега същият щеше да цока от българската държава и нямаше да има проблеми с банки, кредити и т.н.
  Така че Гоце моментално да се яхва на каруцата и да ходи да се моли Путину за прошка. Провал, агент Гоце! Непростим провал!

 11. 11 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  Дерипаска епросто ПЪРВИЯТ за тази година!
  Има и ОЩЕ!
  Да речем "Роснефть"!
  За тази ПИРАМИДА пък ЛИЧНО ПУТИН ПРИЗОВАВАШЕ обикновените руснаци да си купуват акции, когато я създаде 2006 г! Днес "акциите" и струват 14% от цената през 2006 г!
  Но за сметка на това - има дългове! И през 2009 г. ТРЯБВА ДА ВЪРНЕНА КРЕДИТОРИТЕ (все западни) 27 МИЛИАРДА ДОЛАРА!
  РОСАЛЛ - "само" 12!
  Газпром - 14 мииарда!
  Газпромбанк - 11 милиарда!
  Т.е. - през тази година ПУТьО ЩЕ ТРЯБВА или да обяви "мораториум" (като Лукановия!) или да ОСТАВИ РУСИЯ БЕЗ ПУКНАТ ДОЛАР зА ДОГОДИНА!
  Ако направи първото (мораториума) - отпада от политиката БЕЗВЪЗВРАТНО!
  Т.е. - щат, не щат РУСНАЦИТЕ ПАК ЩЕ СЕ МОЛЯТ ЗА ЗАПАДНИ ПОМОЩИ ЗА ИЗХРАНВАНЕ!
  А Путьо ДОГОДИНА ЩЕ СИ ОТИДЕ БЕЗВЪЗВРАТНО!
  Сега всичко зависи КОЛКО СМЕЛ Е МЕЧО-ПУХ!

 12. 12 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Газпром - 14 мииарда!" - стари са ти данните, драги - дълговете на Газпром са 60 млрд долара, а пазарната стойност на компанията падна повече 4 пъти!!! От 360 млрд долара до 83 млрд в момента.

  "Внешний долг «Газпрома» иностранным кредиторам составляет порядка $60 млрд., что в 2009 году может стать равным годовой выручке концерна, хотя соотношение долга к выручке практически у всех мировых сырьевых корпораций на порядок меньше."

 13. 13 Профил на харалампи
  *****
  Неутрално

  За газпром 60 милярда са все едно мишо да има дълг към алиен от 5лв

 14. 14 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аралампи, беги да плашиш съученичките като си показваш голотиите. Както сам си призна преди два часа. Голям майтап беше - човека търсеше помощ и разбиране.

 15. 15 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  За тебе харалампи 60 милиарда май са като да си събуеш гащите на публично място, а?

 16. 16 Профил на харалампи
  *****
  Неутрално

  Ама голями дебили сте двамката няма да се учуда и двоика да сте

 17. 17 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Араламбе, кажи си сега чадо. Все още ли търсиш помощ да ти помогне някой за ексхибиционизма ти?

 18. 18 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално  60 млрд. долара са нормален дълг, който влачи почти всяка голяма корпорация в днешно време. В момента всичко е затънало в дългове до ушите.

  Модата преди няколко години:
  Наример при норма на печалба от 15% вземаш заем на 7% и си цар.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 19. 19 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Що бе Харалампи - не ти ли харесва като простеем на твоето и на приятелчетата ти ниво? Аз пък си мислех, че ще ти е забавно. Виж вчера като се събрахте и цял ден писахте глупости как си се радвахте. Защо се цупиш сега?

 20. 20 Профил на Богомил
  *****
  Неутрално

  Те затова Щарбаг строи толкова в България - защото имало руски агент в нея. Аз се чудих как така пускат австрийци да печелят обществени поръчки. А те не били австрийци, най били руснаци.

 21. 21 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "60 млрд. долара са нормален дълг, който влачи почти всяка голяма корпорация в днешно време." - да, така е. Но това важи за нормални стопански субекти. Които могат да изплащат заемите си. Обаче Газпром е включен към списък от 280 предприятия на които държавата ще помогне за изплащане на дълговете. В противенп случай заложените акции стават собственост на банките. А при такова развитие на ситуацията и Господ да слезе от небето Газпром няма откъде да вземе кредит. А без мангизи следва... известно какво - рашките плясват с ръце и се прегръщат. На всичкото отгоре идва тотален срив в цената на газа. Плюс само за януари Газпром отчете спад в добива на газ с 13%. Всичко това ще е с ефекта на цунами.

 22. 22 Профил на Пишо
  *****
  Неутрално

  Мишо, а ти защо се радваш бе, кретен? Да не би ти лично да си банките-кредиторки, щот ми е непонятна радостта ти, всичката собственост от едни накъдърници отива при други - още по-големи и нагли, от кагебисти, апаратчици и комуняги всичко ще отиде при потомствени банкери - гъзоръки, дето могат само да премятат собственост и пари от чужди джобове в собствените си. Радвай се, малоумник!

 23. 23 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Мишо, а ти защо се радваш бе, кретен?" - виж ся, другарю!

  Първо - по-спокойно бе, горски. Оти се коркаш, като щи мине! Па и не искам да даваме жертви в мирно време.

  Второ - колкото по-зле за рашата, толкова по-добре за българията. Ти кво, да не би да се радваш на цена на бензина 2,50 и цена газа 470 долара?. А бе знам, че русофилските кратуни сте патриоти, разбираш ли, ама чак пък толкоз "патриот"! А нема нужда!

 24. 24 Профил на  Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Мишо и Алиен са като белоглави орли.Кръжът по форумете докато видят нещо руско за обезкостяване и са там.Че САЩ са скелет в гардероба си мълчат.Ма така си е всеки си има слабости лошо е само когато слабостите станат мания.После доктори, лекарства, краи няма.

 25. 25 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "лошо е само когато слабостите станат мания.После доктори, лекарства, краи няма." - виждам, че са ти добре известни последствията от маниите - "доктори, лекарства, краи няма". Съчувствам ти, друже! И едновременно с това приветствам откровението ти.

  "Че САЩ са скелет в гардероба си мълчат" - отново не позна, Джилязко. Ама е разбираемо - то си е част от собствените ти мании, както сподели по-горе. Така че продължавай с "доктори, лекарства, краи няма".

 26. 26 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много ми е интересна хистеричната реакция на наще русофилчета, когато с цифри и факти им се разрушават пъпчивите представи за рашата и веднага минават на ненормативна лексика? Обяснявам специално за дебилчето Джилязко - "ненормативна лексика" значи ругатни и псувни. Ду ю разбираш ли ме, Джилязко?

 27. 27 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Желязкоооо - пак не си разбрал. И двамата пишем и в статии за САЩ, само че както съм ти казвал, САЩ не тормозят България, така че не са ми толкова интересни. Освен това, не знам защо ти си решил, че разбираш повече от хората които движат света напред последните 60 години и че щом си решил че САЩ ще умират, това е така. Виж Рашата е на командно дишане на всеки две десетилетия. Което обаче не и пречи като вземе глътка въздух и да почне да се репчи, вместо за пръв път в историята си да се погрижи за гражданите си. Пардон - поданиците си. Знам че ти е мъчно за провалените планове на джуджето и кликата около него, защото ти като всеки истински русолюбец се чувстваш по-предан на Кремъл, отколкото на България, ама не мога да ти съчувствам някак си. Аз искам тия да се сринат, за да изгният и техните слуги у нас (знаеш кои са) и България да си върви спокойно по пътя. А не като сега - някакъв православно-славянски обществен модел, характерен само за нас, сърбите и рашките, водещ до тотална деморализация на населението и масово дезертиране. Кой към чужбина, кой към чашката и чалгата. Схвана ли най-накрая защо не мога да понасям Путинланд? Против самите руснаци нямам нищо против, въпреки че са ми доста примитивни, арогантни (когато са по много) и въобще невъзпитани.

 28. 28 Профил на Пишо
  *****
  Неутрално

  Ясна е работата, Мишо и Алиенде дупе дават, ма Рашата да иде на дъното, ако ще и Бълхария да завлече! Не само дупета, Мишо и Алиенде лично биха се пожертвали, само Рашата да стане на пихтия, веднагически се пишат доброволци да бутат Рашата! Тогава Бълхария че цъфне и върже, единствена пречка е Рашата. Тва било. Че и другар ми вика мишока, следващата ругатня сигурно е таваришч, а мен ме боли фара за Рашата, колкото и за САЩ и Франца и другите там. Да живей България, Моята Родина!

 29. 29 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Не само дупета, Мишо и Алиенде лично биха се пожертвали, само Рашата да стане на пихтия, веднагически се пишат доброволци да бутат Рашата!" - и тоя го отнесе хистерията. Споко бе, таварисч! Ша та фане дамлата бе, сладур.

  България над "фсичко"! България за българите! Хайл Воленчо! Хайл жена му. Хайл внука на Радой! И "Падмасковние вечера", ръйш!

 30. 30 Профил на Пишо
  *****
  Неутрално

  България над "фсичко"! България за българите! Хайл Воленчо! Хайл жена му. Хайл внука на Радой! И "Падмасковние вечера", ръйш!

  Също и Костофф и Кофтовица, ръйш!

 31. 31 Профил на Путин
  *****
  Неутрално

  Путин е зад Дерипаска и още как - тая снимка е от мига на изненадата ..

  Вие забравихте ли, че Путин смачка олигарсите в апогея им бе смотан Мишо и ко?

  Най-големият е в затвора(тогава квичахте за правата на човека), другите избягаха в Англия. Сега ги довършва - Русия няма никаква нужда от олигарси и Путин ги разчисти авдиевите обори в Русия.

  Само в България батакът е пълен и комунизмът си живее живота.

 32. 32 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе да го мисли Тодор Батков, да не реши Дерипаска да мине през София на път за вкъщи "да свърши една работа"

 33. 33 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Най-големият е в затвора(тогава квичахте за правата на човека), другите избягаха в Англия."

  "Най-големият е в затвора" - Ходорковски

  "другите избягаха в Англия" - Березовски. Това са т.н. "другите".

  А "другите" над 50 милиардера са си в рашата, сладур. И изобщо не са смачкани от фелдмаршал Пупкин.

  "Русия няма никаква нужда от олигарси и Путин ги разчисти авдиевите обори в Русия" - Русия, при фелдмаршал Пупкин, е на 147 място по корупция в света, от 83 място при Елцин. На последно, 172 място, е Сомалия. България е на 75 място.

  Бе то голЕмо "разчистване" направило джуджето от кремъл бе! Напрао падам възнак!

  Драги, да ти имам пубертетските представи за рашата!

 34. 34 Профил на Leon40
  *****
  Неутрално

  Путин
  Неутрално

  * 31
  * 09:40
  * 24 фев, 2009  Путин е зад Дерипаска и още как - тая снимка е от мига на изненадата ..

  Вие забравихте ли, че Путин смачка олигарсите в апогея им бе смотан Мишо и ко?

  Най-големият е в затвора(тогава квичахте за правата на човека), другите избягаха в Англия. Сега ги довършва - Русия няма никаква нужда от олигарси и Путин ги разчисти авдиевите обори в Русия.
  ````````````````````````````````````````

  Te затова плачат Мишо,Алиен и Ко. Ходорковски в затвора, Березовски успя да избяга преди да го арестуват за кражби на едро, другите олигарси нямат право да се месят в политиката, както е в САЩ (Чейни и Ко). Голяма мъка, при Елцин не плачеха,тогава беше ок, Русия разграден двор,куче влачи диря няма ...

 35. 35 Профил на без значение
  *****
  Неутрално

  Щрабаг си е Щрабаг! Руснака си е руснак. Щрабаг е на "Райфайзен". Кефи ме Щрабаг - пътя към Монтана - Видин е правен от тях, пътя Рудозем - към Гърция също - чак от Нова ТВ се кефят и правят преди време репортаж. Летището е идеално, е, още чакаме навеса да пристигне - но Щрабаг не са виновни - а лигавите преничани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK