Започна процедурата за училищен интернет по схемата "всеки за себе си"

Директорите на над 2000 учебни заведения трябва да подпишат договор с доставчици до края на март

Започна процедурата за училищен интернет по схемата "всеки за себе си"

© ShutterstockОсигуряването на интернет за българското образование не е лека задача. Досега ценният ресурс се набавяше чрез конкурси, организирани от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). След като в края на 2008 г. чрез пореден търг беше осигурена свързаност само за училищата от София-град и Плевен, Министерството на образованието и науката (МОН) реши да се нагърби с проблема. Тогава бяха обявени планове за изготвяне на схема "всеки за себе си", в която директорите на отделните учебни заведения да сключват договори с локални интернет доставчици.


В петък, 20 февруари, започна реализирането и на тази идея. Според писмо на Орлин Кузов, директор на дирекция "ИКТ в образованието" към МОН, до държавните учебни заведения тя се налага поради две основни причини - недостатъчно време за организиране на стандартен търг по Закона за обществените поръчки (ЗОП) от ДАИТС и очакване на по-изгодни оферти за училищата по новия метод.


Орлин Кузов описва стартираната процедура по събиране на оферти като помощ от страна на МОН към училищата в страната. Идеята е да се отсеят най-добрите оферти, които да бъдат предложени на директорите по места и те сами да преценят дали ще сключат договор с класираните на първо място фирми. Предвидени са два начина за подаване на оферти - от директорите на учебните заведения и от фирмите кандидати. Предложенията се подават онлайн на сайт, изготвен специално за целта. Класирането ще се извършва автоматично по формула, в която основните величини са цена и скорост. Има праг за максимална цена за месец от 65 лв., която от МОН очакват да е по-ниска в големите градове и по-висока в отдалечените райони. Минималните изисквания за даунлоуд скорост са 0.5 Mbps. Според експерти, пожелали анонимност, тези 65 лв. на месец са недостатъчни за получаване на качествена услуга.


Фирмите могат да подават оферти до 26 февруари


Срокът, в който заинтересуваните фирми могат да подават своите оферти, е четвъртък, 26 февруари. Всяка от тях може да подава максимум по една оферта за конкретно училище, но няма ограничение за броя на учебните заведения. Досегашните доставчици няма да се ползват с привилегии - ще трябва да участват наравно с останалите, но евентуално биха могли да подадат по-конкурентни оферти поради факта, че вече имат изградена инфраструктура за доставка на услугата.


След изтичане на срока за подаване на оферти автоматична система ще класира получените коефициенти. Достъп до предложенията няма да има никой, преди да са установени спечелилите кандидати. Резултатите ще бъдат предоставени на директорите на учебните заведения и те сами ще решават дали офертите ги удовлетворяват.


Всеки директор има възможност да откаже да сключи договор с класираните на първо място фирми. За целта е необходимо да се представи много основателна причина, като например некоректно отношение в миналото или информация за некачествени услуги, коментираха от МОН. Срокът на договорите, които ще се сключват след класирането между фирмите доставчици и отделните училища, е за една година в общия случай и за шест месеца при училищата, където интернет свързаността беше осигурена чрез последния търг на ДАИТС от края на миналата година (София-град и Плевен). От МОН заявиха, че все още няма отделен бюджет за финансирането, но грубите сметки показват, че за обезпечаването на интернет свързаността за училищата в следващата година ще са необходими около 1.5 млн. Парите за интернет ще бъдат превеждани на училищата след подписване на договор с конкретен доставчик.
Консорциум "Училища онлайн" осигуряваше достъпа до средата на 2008 г.


Интернет достъпът в образованието от 2005 до 2008 г. се осигуряваше според тригодишната Национална стратегия за въвеждане на ИКТ в българските училища, гласувана от парламента през 2005 г. От средата на миналата година обаче след изтичането на договора за доставяне на интернет от консорциум "Училища онлайн" (в който участваха БТК, "Телелинк", "Парафлоу комуникейшънс" и "Ларексо")


осигуряването на комуникационна свързаност за училищата се извършва еклектично. Това доведе до ситуация, в която отговорността е поделена между МОН и директорите на училищата. Това обаче е временно решение: "Не смятам, че това да се работи година за година е добра идея и това никой не го твърди тук. В момента в условията и на очакваната финансова криза все пак решаваме въпроса да не замразим сериозните инвестиции, които вече са направени и очакваните ни проекти по линия на електронно съдържание и е-обучение", каза за "Дневник" Орлин Кузов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK