КЗК разкри картел в производството на СПА оборудване

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картел на пазара за изграждане и поддръжка на СПА и уелнес съоръжения, съобщиха в сряда от комисията. Глобени са три фирми и сдружение "Национална асоциация СПА и уелнес центрове", които са съгласували цени и търговски условия. Разследването на картела е започнало след жалба на бургаската компания "СПА дизайн", която е пряк конкурент на останалите.


Според решението на антимонополния орган фирмите "Нола 7" и "Люто - Георгиев и сие" трябва да заплатят глоби съответно по 200 хил. и 80 хил. лв. С 60 хил. лв. е санкционирана и компанията "Вебаком - Едуарт Тодоров", а асоциацията, в която членуват и трите дружества, ще трябва да заплати 5 хил. лв. Според решението на КЗК дружествата са съгласували цени и са разпределяли пазари чрез манипулиране на търгове и бойкот на отделни клиенти. Освен това чрез асоциацията са упражнявали контрол по изпълнението на уговорките, включително и чрез събиране и обмен на информация за фирми длъжници и некоректни платци.


В обясненията си пред комисията всички глобени фирми отричат да са участвали в каквито и да било нарушени споразумения. В сряда от асоциацията съобщиха, че се обмисля възможност за обжалване на мерките.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK