Бизнесът иска антикризисни мерки в дърводобива

Предлага отпадане на таксите за сеч и за строеж на горски пътища

Сдруженията на дървопреработвателите и лесовъдите настояват за допълнителни мерки за овладяване на негативните последици от кризата и свиването на пазарите. Браншът настоява временно за една година да отпаднат държавните такси, които се събират от сеч или други дейности в горите, или да се намалят таксите, които се събират в труднодостъпните местности.


Мениджърите се противопоставят и на практиката да има пряко договаряне между държавните горски предприятия и дърводобивниците поради съмнения за нагласени сделки при отдаване на сечищата. Затова предлагат дърводобивът да се възлага само чрез открити търгове и промяната да се въведе възможно най-скоро.


В края на февруари браншовиците са депозирали в Държавната агенция по горите пакет от предложения, които да бъдат обсъдени с администрацията във възможно най-кратни срокове.
Дървопреработвателите се обявяват и срещу 10-процентното понижение на изкупните цени на дървесината, което държавната агенция въведе преди месец. Това стана по настояване на целулозно-хартиените заводи, които като най-големи потребители поискаха държавната подкрепа в условия на криза. Според дърводобивниците обаче това понижение рефлектира негативно върху бизнеса, защото пазарът остава затворен и свалянето на цените допълнително ще свие техните приходи.


Браншът за пореден път настоява за освобождаване на износа на дървесина в страни извън Европейския съюз. Преди година и половина той беше забранен заради умишлените пазари и незаконния експорт на опожарена дървесина в Турция и Гърция. Според браншовиците тази търговия вече е овладяна и за да се отворят пазарите за българската продукция, те предлагат забраната да се вдигне.


Според тях търсенето на объл дървен материал в Швейцария и други държави извън общността е алтернатива за бранша. През миналата година компаниите реализираха почти 4 млн. куб. м дървесина, но заради кризата голяма част от тези количества още седят на склад. От агенцията по горите все още няма информация каква част от продукцията не е реализирана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Alex
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK