България търси дължимото си от препродажбата на БТК

България започва процедура по събиране на дължимото от препродажбата на Българската телекомуникационна компания (БТК). Предстои министърът на финансите да определи процесуалното лице, което ще представлява интересите на държавата, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в отговор на питане на народния представител Иван Иванов в петък, предаде БТА.


"Това е първата стъпка към завеждането на иска до арбитъра по спора Международната търговска камара в Париж, която ще заседава в София, с която държавата да потърси дължимите й близо 80 млн. евро", поясни изпълнителният директор на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) Атанаска Бозова. По думите й самата агенция има решение да заведе иск за 80 млн. евро срещу "Вива венчърс".


Дължимата сума е според т.нар. клоубек споразумение към приватизационния договор на БТК за евентуална препродажба на телекома в рамките на шест години. Според клаузата при продажбата на акции или активи на БТК или при продажбата на акции от което и да било друго дружество, притежаващо пряко или непряко акции в БТК, АСК има право да получи 10% от всички нетни постъпления от продажбата над 300 млн. евро.
Телекомът беше препродаден от "Вива венчърс" на инвестиционно подразделение на американския застраховател AIG - "НЕФ телеком България", след изтичането на тригодишното ограничение за това. Фактическото прехвърляне на акциите на БТК от стария към новия собственик беше през август 2007 г., като "НЕФ телеком България" плати 1.080 млрд. евро за 65% от капитала. Преди това собствеността във "Вива венчърс" беше сменена с прехвърляне на 100% от капитала от "Адвент интернешънъл" на дружеството на исландеца Тор Бьорголфсон - "Новатор".


Още при препродажбата повечето юристи не се наеха да изчислят какво ще вземе държавата от сделката, тъй като в самото допълнително споразумение това не е записано достатъчно ясно как става изчислението. Ако се стигне до съд, то делото ще се води по английското законодателство.


Междувременно старите и новите собственици взеха значителен дивидент от БТК. Последно компанията разпредели рекордните близо 450 млн. лв., като за целта ползва и резерви, тъй като определеният дивидент надхвърли близо два пъти печалбата на телекома.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Докато е държавна е все на загуба, то затова и се продава, после, на първата година - рекордни печалби, че даже и резерви се откриват за разпределяне...да живеее свободният анонимен и абсолютно безконтролен капитализъм, който така бързо изправя на крака всяко закъсало предприятие и е способен да извади наяве и най-закътаните резерви.

 2. 2 Профил на До "Аз"
  *****
  Неутрално

  До "Аз"
  БТК намали 4-5 пъти персонала, като въведе допълнителни услуги и подобри качеството и разшири съществуващите.
  БТК е типичен пример за добро частно управление (не казвам "отлично , но в сравнение с държавното - много по-добро).
  Направо не мога да си представя, ако Луканов беше продал БТК на АТТ, каквато оферта имаше през 1990г колко по-напред щеше да е цялата държава, а интернетът, телефони и мобилните разговори, вероятно щяха да са на безценица, както в САЩ.

 3. 3 Профил на до 2
  *****
  Неутрално

  И като е толкова калпаво държавното управление, защо АТТ се натискаха да купят и то за много пъти в повече от 1000000080 евро, калпаво управляваното и следователно скапано БТК?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK