"Майкрософт" привидно отстъпи пред Брюксел

"Майкрософт" привидно отстъпи пред Брюксел

© Associated PressФиналната версия на най-новата операционна система Windows 7, която се разработва в момента от "Майкрософт", ще позволява включването и изключването на браузъра Internet Explorer. Това разкри корпорацията на своя блог в края на миналата седмица. Нещо повече, от постинга, цитиран в topnews.us, става ясно, че тази опция важи и за други приложения, интегрирани в Windows 7. Сред тях са Windows Media Player, Windows Media Center, Windows Search, the XPS Viewer и други. Реално когато потребителят изключи дадено приложение, то няма да се зарежда от операционната система, но файловете няма да бъдат изтривани. Това означава, че повторното му активиране ще е бързо и лесно, се казва в блога на "Майкрософт".


В края на миналия месец Европейската комисия изяви намерение да подкани софтуерната компания да "допусне" конкурентни браузъри в новата си операционна система Windows 7. Говорител по антитръстовите мерки в ЕК коментира пред EurActiv, че Брюксел ще изисква от софтуерния гигант да добави възможност за избор между конкурентни браузъри в Windows 7.


Въпреки информацията в блога на корпорацията наблюдатели продължават да коментират, че подобна функция за изключване на "вградения" в Windows 7 браузър може да не доведе до желания от ЕК ефект - постигане на реална конкуренция при браузър програмите. Причина за тези съмнения е злополучният опит на антитръстовите органи с делото от 2005 г., когато най-голямата софтуерна компания беше принудена да предлага операционната си система Windows в две версии. Едната с добавен Media Player, а другата без. На практика обаче това не повлия на корпорацията, защото цената на двата продукта беше еднаква и потребителите масово купуваха тази с вграден Media Player.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK