Intel и AMD влязоха в лицензионен спор

Водещият в глобален план производител на полупроводници Intel поведе нова битка със своя основен конкурент на пазара на х86 процеси AMD. През седмицата корпорацията обвини изпадналата в сериозни финансови трудности през последните две години конкурентна компания в нарушения на лицензионно споразумение от 2001 г. Причината за обвиненията се крият в притеснението на Intel, че AMD нарушава правилата, записани във въпросния договор за взаимно използване на лицензи. Сложността на казуса идва, от една страна, от факта, че пренебрегнатите според Intel точки в документа не са публично достъпни, а, от друга, от ответната нападателна реакция на AMD, според която Intel няма основание да прекъсва правото на AMD да използва интелектуалната собственост на своя конкурент.


В основата на поредния скандал между двете компании е твърдението на Intel, че AMD нарушава лицензионните договорености между тях, позволявайки на смесеното дружество Globalfoundries да използва част от интелектуалната собственост на Intel. Според обвинителите това е проблем, защото последната компания не е подразделение на AMD, а това е изискване, записано в договора, подписан преди 8 години, който важи до 2010 г.


В джойнт венчъра Globalfoundries участват AMD и Advanced Technology Investment Company (ATIC). Втората е мажоритарен собственик, но двете фирми имат равенство при гласуване. Според Intel това означава, че Globalfoundries не е подразделение на AMD, което по право може да се възползва от договора за взаимно използване на лицензи. В изявление на Intel от началото на седмицата ясно се посочва, че "Globalfoundries не е подразделение на AMD според правилата, приети с лицензионното споразумение от 2001 г.", пише агенция Ройтерс. Освен това Intel заплаши да отнеме на AMD правата за използване на интелектуална собственост, ако в срок от 60 дни казусът не бъде изяснен. AMD обаче твърди, че Intel няма основание за прекратяване на лицензионното споразумение.
В разгара на спора между двете компании главният юрист на AMD Хари Уолин коментира действията на Intel като опит за справяне с конкуренцията. "В техния перфектен свят ние (AMD - бел. авт.) няма да съществуваме", казва Уолин в телефонно интервю за технологичния сайт cnet.com. От години насам наблюдателите на бранша поддържат тезата, че Intel има нужда от конкуренцията на AMD. Най-малкото като инструмент за "сверяване на часовника" и стимул за развитие. Според Уолин това съвсем не е вярно и Intel "ни искат мъртви", пише cnet.com.


Повече яснота по казуса ще има, когато спорният договор за взаимно използване на лицензи бъде разсекретен. Ход, който предстои, след като и двете страни в спора изразиха готовността си за работа в тази насока.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK