Загубите на авиокомпаниите може да се удвоят

Авиокомпаниите, членуващи в Международната асоциация по въздушния транспорт (IATA), може да отчетат обща загуба от 4.7 млрд. долара за 2009 г., съобщи Ройтерс. Новата прогноза на организацията за годината е почти двойно по-висока от предвиждането на експертите й от декември 2008 г., когато специалистите предрекоха негативен резултат от "само" 2.5 млрд. долара.


Въпреки ниските цени на петрола авиокомпаниите по света, 230 от които членуват в организацията, очакват още една тежка година на фона на свитото потребление и постоянно намаляващото търсене на авиоуслуги.


"Облекчението от по-ниските цени на петрола е засенчено от спада в търсенето и сриващите се приходи. Индустрията е в интензивно отделение", заявява главният директор на международната организация Джовани Бисиняни, цитиран от Ройтерс. Думите му се потвърждават от резултати за превозените пътници и товари през януари в рамките на сектора - спад от съответно 5.6% и 23.2% на годишна база. По думи на Бисиняни за последните 15 месеца близо 40 компании са закрили своята дейност поради невъзможност за покриване на оперативните разходи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK