"Мини Марица-изток" са търсели облекло на цени отпреди 4 години

Антимонополната комисия обяви конкурса на фирмата за незаконосъобразен

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е върнала за преразглеждане поръчка на "Мини Марица-изток" за доставка на работно облекло, показва справка в регистъра на ведомството. Причина за това е, че дружеството е прекратило незаконосъобразно процедурата за доставка на изделията с мотив, че единствената предложена оферта надхвърля ресурса на компанията за поръчката.


Проверка на антимонополното ведомство е показала, че цените на дрехите са определени от "Мини Марица-изток" на базата на поръчка, сключена преди четири години, и освен това от мините не са пояснили никъде точно колко е горната граница за доставката.


Жалба в КЗК е подала димитровградската фирма "Прима", която до последно е водела преговори с държавното предприятие. Според засегнатото дружество, ако възложителят е заложил финансов ресурс под 60% от най-ниско оферираната цена, това означава, че е имал основателни очаквания за класиране на изпълнител, който да работи при финансови условия значително под себестойността на производствената цена на изделията.
В хода на преговорите от "Прима" са намалили стойността на предложението си с 350 хил. лв. до 3 млн., се посочва в жалбата. Конкурсът е за доставката на 7730 броя работни комплекти - яке, полушуба и панталон, както и на още 680 броя студенозащитни якета и панталони.


Аргументът на мините е, че при така заложената гаранция от 19 хил. лв. е видимо, че прогнозната стойност на поръчката не е повече от 1.9 млн. лв., защото по закон гаранцията е до 1% от стойността на доставката. От Комисията за защита на конкуренцията не са приели този аргумент, защото не е била официално посочена максималната сума, отпускана за облеклото. Според антимонополното ведомство участникът в поръчката е мотивирал правилно своята оферта и начина, по който се образува стойността на дрехите.


Държавният регулатор е установил, че "Мини Марица-изток" не само са определили цената на базата на стара поръчка, но и са прибавили нови изисквания към дрехите, които допълнително оскъпяват цената им. Допълнителен аргумент за незаконосъобразността на прекратяването е, че председателят на избирателната комисия е одобрил новата цена на облеклото без никакво възражение. Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред административния съд в 14-дневен срок. Антимонополното ведомство е върнало процедурата в етап издаване на решение за класиране на участниците.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK