"Монада" ще строи инсталация за преработка на отпадъци в Русе

Инвестицията се оценява на близо 2 млн. евро

"Монада" ООД ще изгражда инсталация за преработка на строителни отпадъци в Русе. Фирмата е избрана от определена от кмета Божидар Йотов комисия, съобщиха от управата на града. Конкурент на "Монада" беше "Екосистема" АД.


Предпочетената от комисията фирма се ангажира да инвестира близо 2 млн. евро.


Ще бъдат монтирани дробилна инсталация и сортировъчно оборудване, бетонов център и инсталация за бетонови елементи.
Бумът на изграждане и реконструиране на сгради през последните няколко години стана причина да се генерират значителни количества строителни отпадъци. Това доведе до бързото запълване капацитета на клетките за инертни отпадъци, изградени на територията на регионално депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци, което обслужва общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан.


Община Русе беше обявила, че търси партньор за изграждане на инсталация за преработка и оползотворяване на строителни отпадъци. Със съоръжението ще се спести използването на природни ресурси и едновременно с това ще се произвежда продукт, който не генерира допълнително отпадъци - само 10% от строителните отломки са неизползваеми. Депонираните количества в двете клетки за инертни отпадъци на сметището ще се оползотворяват. В клетките ще се оставят само строителните отпадъци, които не са подходящи за оползотворяване.


Проектът на "Монада" ООД предвижда още производството на различни по размери фракции, притежаващи сертификат за качество и приложими в пътното строителство. От 30% от общото количество отпадъци ще се получава суровина за производството на бетонови смеси.


Икономическият ефект от проекта е в получаването на краен продукт с по-ниска себестойност едновременно чрез съкращаване на разходите за транспорт и електроенергия. Община Русе ще има възможност да ползва преференциални цени при закупуване на готовата продукция. Социалният ангажимент по проекта е безвъзмездно изграждане на нови и подновяване на стари площадки на територията на 10 детски градини в Русе. Предвижда се пускане в експлоатация на детски увеселителен парк на територията на общината - в с. Николово.


Общинският съвет трябва да даде одобрение за учредяване на възмездно право на строеж върху нежилищен имот с площ от 22 дка в местността "Под Ормана". Това ще бъде първата стъпка от реализацията на инвестицията. Преди година в същата местност земеделска земя беше трансформирана в производствена, за да се предвиди терен за изграждане на инсталация за сепариране на отпадъци, а по-късно и завод за унищожаване на смет от бита.текст под снимка


Бумът на изграждане и реконструиране на сгради през последните няколко години стана причина да се натрупат големи количества строителни отпадъци

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK