КЗК разреши на "Eврохолд" да купи автокомпанията на "Екуест"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" да придобие автокомпанията на "Екуест" - "Авто юнион", съобщиха от регулатора. Така към портфолиото си от автомобилни марки "Еврохолд" ще прибави още FIAT, Lancia, Alfa Romео, Mazda, Maserati, както и моторните марки Piaggio, Vespa, Gilera. До момента чрез подхолдинга си "Еврохолд аутомотив груп" компанията продава и отдава под наем нови и стари автомобили, като е дистрибутор в страната на марките Nissan, Renault, Dacia, SAAB, Opel и Chevrolet. Продавач на "Авто юнион" е звеното на инвестиционния фонд "Екуест" - "Екуест Болканс инвестмънтс".


До момента холдингът притежаваше 20% от капитала, а споразумението му с "Екуест" предвижда автомобилното му поделение "Еврохолд аутомотив груп" (ЕАГ) да купи и останалите 80% срещу цена от 8 млн. евро.


Анализът на КЗК показва, че в България продажбите на нови автомобили значително забавят ръста си през 2008 г., като най-драстичен спад в търсенето е отчетен през последните 2 месеца на годината. Пазарът е един от сравнително лесните за навлизане. Не съществуват нормативни изисквания за започване на дейност, като единствената реална бариера е необходимостта от сключване на договор за внос и/или дистрибуция с някой от производителите или вносителите. По отношение пазара на отдаване на автомобили под наем също така няма значителни бариери за навлизане.


При оценяване на влиянието, което сделката ще окаже върху пазара за продажба на автомобили, КЗК е взела под внимание факта, че сумарният дял на участниците в сделката при продажба на всички нови коли е под 10%. Близки пазарни дялове имат основните конкуренти - "Порше БГ" с 9.4%, "Тойота Балканс" с 9.4% и "Мото Пфое" с 8.8%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK