"Екуест" продаде дял от "Уника" за 15 млн. евро

С парите ще се покрие задължение на дъщерната компания "Пеликан ритейл" към купувача Uniqa International

Пол Мориц и Алфред Лугенщайн, членове на УС на "Уника България"

© Дневник

Пол Мориц и Алфред Лугенщайн, членове на УС на "Уника България""Екуест инвестмънтс Болканс" (EIB) е продал част от дела си в застрахователната компания "Уника България" за 15.2 млн. евро, съобщиха от инвестиционния фонд след подписването на споразумението. Купувач на дела е мажоритарният акционер в компанията Uniqa International Beteiligungs-Verwaltungs, който след сделката ще притежава 83.5% от капитала. "Екуест" запазва 16.5% участие в капитала. Изпълнителният директор на фонда Георги Крумов поясни, че се планира и останалият дял да бъде продаден до края на годината.


Сделката за застрахователната компания е по силата на споразумение, според което Uniqa International е съгласна да придобие дяловете на EIB в "Уника България" до 2010 г. Според отчета на фонда към юни миналата година делът от общо 37.72% в застрахователя се оценяват на 54.9 млн. евро.


Продажбата е част от стратегията на EIB за раздяла с активи, които не са свързани с основната му дейност. Парите от сделката ще бъдат използвани за рефинансиране на кредит от 15 млн. евро, които дъщерната компания на "Екуест" - "Пеликан ритейл", дължи на Uniqa International. Те са взети от дружеството за инвестицията му в бившето кино "Сердика" в София.
Изпълнителният директор на EIB Петри Караляйнен коментира, че с продажбата на активи, които не са свързани с основната дейност на фонда, ще осигурят средства за рефинансиране на дългове, за подобряване на ликвидността за операциите и ще помогнат на EIB да се фокусира по-отблизо върху основните си инвестиции.


Само преди няколко седмици "Екуест" обяви, че продава дела си в дистрибутора на автомобили "Авто юнион" за 8 млн. евро на "Еврохолд аутомотив груп", автомобилният подхолдинг на "Еврохолд България".


В момента в портфейла на EIB влизат веригите "Техномаркет" в България, Сърбия и Черна гора, мебелните магазини "Домо", бившият концесионер на столичния боклук "Новера", както и дял в дружеството "Рила Самоков", в което акционери са община Самоков и "Главболгарстрой".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK