И малките ферми ще продават на пазара

Три години се бави наредбата, която можеше да допусне стопаните до пазара

"Малките животновъди искат да произвеждат и продават мляко и сирене директно от фермата, но законодателството не им позволява и това ги обрича на гибел. Време е неправителствени организации като нашата да посредничат между тях и администрацията, за да се съхрани традиционното производство." Тази позиция защитават природозащитници от коалиция "Чиста храна, честен поминък", която обединява девет сдружения и асоциации. Във вторник те организираха дискусия по проблемите на дребните млекопроизводители, на която присъстваха фермери, учени, ветеринарни лекари и представители на министерството на земеделието.


Създадена е работна група за подготовка на съответната наредба, която ще позволи и на българските фермери да продават директно продукцията си, обясни Пейчо Копанков от Националната ветеринарномедицинска служба. Подобен проект за наредба е бил разработен още през 2006 г., но тя не е проработила заради законови пречки. Причината е в липсата на промени в законите за храните и ветеринарномедицинската дейност, които да отменят изискването млякото да се предлага само за преработка от мандрите, обясни Галя Костадинова, експерт в агроминистерството. Според хора от бранша нормативите не са прокарани заради съпротивата на държавните ветеринари, които нямат капацитет да контролират малките ферми. Големите млекопроизводители също са изиграли своята роля в желанието си да монополизират пазара, обясни Атила Седефчев от благоевградското село Влахи. Затова фермери и природозащитници ще настояват България да създаде законодателството подобно на останалите европейски държави като Италия, Франция, Унгария или Румъния, които са извоювали правото да продават качествените си продукти директно на пазара, обясни още Седефчев.


В различни региони на страната семейни ферми още поддържат старите традиции при производство на сирене от калоферска дългокосместа коза или каракачанска овца по бабините рецепти. Други стопанства правят биволско, козе или овче мляко, но поради забраната да го продават те не могат да си осигурят доходите, необходими им за поддържане на фермите.


Български продукти се представят в Италия


Зелено сирене от Черни Вит и кисело мляко от каракачанска овца в Пиринско са двата традиционни български продукта, които ще се представят през есента на голямо изложение в италианския град Бра до Торино. Българските производители са поканени от организаторите на изложението - италианската организация за опазване на биоразнообразието Slow Food, която подкрепя производителите на традиционни италиански продукти. В Италия вече са защитени 4 хил. продукта, сред които сланина "колоната", произвеждана в мраморни вани, сирена и кашкавали в дървени съдове, мед и др. От 2004 г. италианските фермери свободно продават храните си на туристи, ресторанти и селски къщи, докато българските производители са лишени от това право.

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Bla-2
    *****
    Гневно

    Бюрокрацията затърка Държавата и усилията на честните, трудолюбиви хора !

  2. 2 Профил на mm
    *****
    Неутрално

    V Ispanija fermerite napraviha po gradovete avtomati za prodavane na mljako. V tija avtomati mljakoto e po-evtino i po-vkusno

  3. 3 Профил на Грипав
    *****
    Неутрално

    Фермерите и изобщо бизнесът вместо да просят от държавата помощи, да вземат да протестират срещу всичките бюрократични малоумия! Кой го е забранил това нещо? В Швейцария се качваш на 3000 метра в Алпите и там намираш високопланински мандри, в които питките сирене са наредени по стелажи, а на входа има една кутия, в която да пуснеш парите, ако мандраджията го няма. Няма нито ХЕИ, нито касов апарат. Реномето на мандрата е много по-голяма гаранция, отколкото чиновниците на заплатка в ХЕИ.

  4. 4 Профил на Haftor
    Haftor
    Рейтинг: 478 Неутрално

    След разбиването на клуба на Българското Овчарско Куче Бате Атила отново е в центъра на събитията доказвайки, че шило в торба не стои ...
    Иначе ако ще сме сериозни - това дето не се допускат фермите директно на пазара е почти равносилно на геноцид над населението извън градовете а и тотално лишаване на населението в градовете от достъп до по-качествена, а и може би по-евтина селско стопанска продукция.
    Изкуственото създаване на монополен капитализъм на пазара на мляко и месо доминиран от 1 международен гигант и 15 местни производителя - само 2-ма от които работят с хората по места коректно и не по мутренски е на път да прогони и последните трудолюбиви хора от селата. Това създаде условия в които се храним с прахообразни съставки оформени в търговски опаковки (както е по цял свят наистина), на които нямаме никаква алтернатива.
    Липсата на регулации в сектора е безобразие, гнилите плодове на което ще ядем с години...

  5. 5 Профил на одобрявам
    *****
    Неутрално

    и аз съм за това да се даде възможност на малките ферми да произвеждат и продават легално продукцията си. в интерес на истината мисля, че ще предпочитам да си купувам млечни продукти от подобна малка ферма, отколкото от голям супермаркет , даже и да ми се налага да изминавам някой и друг километър в повече.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK