"Екуест Болкан пропъртис" има чиста загуба от 62 млн. евро

Обезценките на имоти удариха финансовия резултат на фонда

Чистата загуба на инвестиционната компания "Екуест Болкан пропъртис" за миналата година е 62.6 млн. евро, показват данните от отчета на дружеството. Този резултат е далеч по-лош от печалбата от 7 млн. евро за 2007 г. Значително негативно влияние върху финансовия резултат оказват обезценките на имоти от портфейла на дружеството.


За миналата година "Екуест Болкан пропъртис" има натрупанa загуба от обезценка на имоти в размер на над 35 млн. евро. За сравнение - година по-рано компанията е калкулирала 14.5 млн. евро извънредни постъпления от поскъпване на имотите, които е притежавала. Въпреки изтичането на стойност от портфейла на компанията тя все пак успява да увеличи паричните си наличности до 15.5 млн. евро. В края на 2007 г. показателят е бил малко повече от 8 млн. евро, показва отчетът за паричните потоци на фонда. Освен това на годишна база се подобряват печалбата от наеми и общите приходи.


"Резултатите са разочароващи. Основната ни цел през изминалата година беше да разпродадем част от активите и по-скъпите проекти, да поставим компанията в по-силна финансова позиция и да осигурим доходност за акционерите", заяви Чарлз Джилинс, председател на "Екуест Болкан пропъртис".
От "Екуест Болкан пропъртис" отчитат, че продажбата на "Сити център София" е една от успешните операции, осъществени през приключилия отчетен период. Сделката е оценена на 101.5 млн. евро. Така в България инвестиционната компания остава собственик на бившето софийско кино "Сердика", за което все още търси купувач, и "Глориент инвестмънт", която също е заета в строителния сектор и в която фондът държи 40%. Към края на миналата година "Екуест Болкан пропъртис" оценява активите си в България на 61.7 млн. евро - 44.1 млн. евро за 'Глориент" и 17.6 млн. евро за комплекса "Сердика".


Какво показват отчетите (млн. евро)


показател 2008 г. 2007 г.
Приходи 21.25 16.2
Печалба от наеми 11.46 8.5
Чиста печалба/загуба -62.6 7
Общо активи 272.9 390.5

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на предлагам
    *****
    Неутрално

    Жорката Крумов - Служебен премиер! Има ДС минало, има и контакти с Генералското лоби ... и както виждаме е отличен мега-мирко-макро-икономист!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK