БТК ще раздаде още 360 млн. лв. за дивиденти

За пет години след приватизацията към акционерите са отишли над 1 млрд. лв.

БТК ще раздаде още 360 млн. лв. за дивиденти

© ДневникСобствениците на Българска телекомуникационна компания (БТК) взимат още ликвидност от компанията, за да изплатят задълженията по придобиването й. Това става ясно, след като акционерите решиха да си разпределят 2.45 пъти по-висок дивидент от първоначално планирания на общото събрание, провело се на 29 юни.


За настоящия дивидент телекомът ще трябва да даде общо 360 млн. лв. вместо 147 млн. лв. на фона на загуба от 197 млн. лв. за 2008 г., топящи се резерви и ликвидност и значителна задлъжнялост. Вместо 0.51 лв. БТК сега ще разпредели по 1.25 лв. на акция, която означава цели 27% дивидентна доходност. Увеличаването на дивидента се дължи на "изпълнение на стратегията за рефинансиране на заеми за придобиването на компанията", единствено коментираха от БТК.


Инвестиционно звено на американската AIG придоби БТК през лятото на 2007 г., като плати около 1.6 млрд. евро за 90% от нея. AIG финансира придобиването на телекома с заем от между 1.4 и 1.6 млрд. евро по информация на международните информационни агенции. Дълговото финансиране беше организирано от синдикат от банки, сред които и Роял банк ъф Скотланд. Няколко години по-рано през 2004 г. държавата продаде 55% от БТК на "Вива Венчърс" за 230 млн. евро, която по-късно придоби още 10% за 50 млн. евро чрез увеличение на капитала.
Заради препродажбата на БТК и неизпълнението на някои задължения по приватизационния договор в момента държавата търси правата си. Агенцията за следприватизационен контрол е завела иск срещу БТК за неустойки от 20 млн. лв. по програмата й за трудова заетост. Очаква се да се разбере и коя институция ще представлява държавата по търсенето за дължимите около 80 млн.. евро от препродажбата на телекома.


Заради подобни задължения на общото събрание акционерите са отказали да обезсилят златната акция на държавата, чиито права би трябвало да са изтекли през юни. Собствениците на телекома и държавата ще дискутират какви са реалните й права в момента, уточниха от БТК. "Гласувахме против обезсилването на златната акция. Собственикът на БТК има задължения към държавата, които трябва да изпълни", коментира и транспортният министър Петър Мутафчиев.


През последните четири години телекомът разпредели общо около 700 млн. лв. като дивиденти, за които използва както печалба, така и резерви. С новия транш от компанията ще са излени над 1 млрд. лв. към акционерите.


За да финансира дивидента, БТК ще трябва да използва пари от резервите си, които обаче заради миналогодишния рекорден дивидент се свиват. Към края на 2008 г. те са малко под 200 млн. лв., а наличните парични средства са едва 72 млн. лв. Допълнително телекомът има нетна загуба за 2008 г. 197 млн. лв. главно заради еднократния ефект от обезценката на инвестициите в мобилното звено "БТК Мобайл", което се вля в компанията. Опция за намирането на ресурс за БТК и акционерите на компанията е освобождаването на телекома от неоперативните му активи. В момента той се опитва да продаде най-атрактивните си имоти, като според информация на "Капитал" за някои от тях вече има сключени предварителни договори, но се изчаква изтичането на правата на златната акция, за да се финализират. Най-атрактивните около 100 имота на компанията се оценяват на около 200 млн. евро.


Дивидентът е под рекордните 1.59 лв. на акция, или близо 460 млн. лв. раздадени от БТК преди година, но е над средното ниво за сродни телекоми в региона. По данни на "Блумбърг" повечето телекоми в региона дават дивиденти, като средната доходност е около 5 на сто. За сравнение - словенският и хърватският телеком също планират дивиденти през тази година, като вторият ще използва и резерви, за да ги изплати. Раздаването им обаче е при значително по-ниска доходност и най-вече при много по-ниска задлъжнялост. Дълговете на БТК към края на миналата година са около 65% от активите на компанията при средно 30-40% за телекомите в региона. Според анализатори на пазара това е критично за сектора ниво и при настоящата икономическа обстановка може да предизвика притеснения у кредиторите, както и да доведе до остра нужда от рекапитализиране на компанията.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на за БТК с усмивка
  *****
  Неутрално

  БТК я купиха от държавата на безценица. Препродадоха я няколко пъти. Сега я източват съсвем официално. Не е редно компания почти на загуба и с огромни дългове/с високи лихви/ да раздава РАЗТОЧИТЕЛЕН дивидет във време на криза. Чакайте, държавата не беше ли запазила още някакъв миноритарен дял там? Или го продаде?
  А кой продаде БТК за ЖЪЛТИ СТОТИНКИ и тлъсти комисионни? Правителството на царски, Никиту Василев и Принца Кирила от Лондон. Задачка-закачка: Кой от тримата получи комисионните?
  Само ще припомня, че през 1996г на мадата надежда на БСП и тогавашен премиер на България ЖАН Виденов е предлагано да продаде миноритатрен дял от БТК за над 1,2 Млрд$. Само за 25% дял от БТК!

 2. 2 Профил на atanas
  *****
  Гневно

  Бял ден да не видят тия, които съсипаха БТК...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK