Военното министерство продаде контролен пакет от трети завод на "Терем"

Ведомството чака разрешение от КЗК, за да финализира сделката

Година и половина след решението на военното министерство да продаде контролните пакети от всички осем завода на военноремонтния комплекс "Терем", е на лице трета продажба на акции. Русенската компания "Дунарит" купи 74% от "Терем - Цар Самуил" в Костенец. "Дунарит" също се занимава с производство и ремонт на продукция с военно предназначение. Договорът за продажбата е парафиран в края на май след разрешение на министъра на отбраната. В момента от ведомството очакват Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши сделката, за да я финализират. Така равносметката за "Терем" до този момент е три продадени контролни пакета, една блокирана продажба и четири дружества, които очакват сделка.


Продажбата на контролния пакет от "Терем - Цар Самуил" е част от стратегията за преструктуриране на военния холдинг "Терем". Тя беше приета в началото на миналата година, когато за продажба бяха обявени части и от осемте дружества в групата (виж карето). "Преструктурирането на военния комплекс върви успешно и в голяма част е завършило, останаха само още няколко дяла за продажба", обясни Хари Павлов, от дирекция "Преструктуриране и публично-частни партньорства" в "Терем". В същото време досега са продадени контролни пакети в две дружества - в Пловдив и Божурище. От военното министерство съобщиха, че наистина има раздвижване напоследък около комплекса, но до редакционното приключване на броя не уточниха какво точно имат предвид.


Холдингът "Терем" е включен в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол и той може да бъде променян само от Народното събрание. "Преди няколко години не беше така, тогава Агенцията за приватизация се опита безуспешно да продаде дружеството, но не е бил подбран правилният модел за раздържавяване", обясни председателят на АП Тодор Николов. В момента цялата приватизация на компанията зависи от решение на Министерството на отбраната. Консултант по продажбата е "КПМГ - България". Освен "Терем - Цар Самуил" продадените дружества досега са "Владимир Заимов" - Божурище, и пловдивският "Терем - Георги Бенковски".
Според експерти въпреки морално остарялото оборудване "Терем - Цар Самуил" има голяма перспектива за развитие. Основната дейност на дружеството е утилизация на боеприпаси. "Продаването на части на вече обезвредените и разглобени компоненти може да бъде много доходен бизнес", обясниха специалисти.


Във военноремонтния холдинг работят около 2000 души по данни на синдикатите, от тях 70 са заетите в "Терем - Цар Самуил". "За съкращения в холдинга за момента не може да се говори, защото повечето хора сами напускат предприятията заради ниското заплащане", обясни синдикалният лидер по отбрана в КТ "Подкрепа" Тодор Воденов. По думите му средната заплата в заводите е 450 лв. "Има висококвалифицирани кадри, които получават и по-високо заплащане, но има и такива, които получават ниско", уточнява синдикалистът. От КНСБ обясниха, че преди приключването на парламентарните избори не могат да говорят за "Терем", защото там е започнало раздвижване и проблемът ще бъде разглеждан тепърва.


Какво се продава


Предприятията за приватизация бяха разделени на две групи - стратегически за холдинга, от които се продават 66 на сто, и нестратегически с предлаган пакет от 74%. В стратегическите влизат заводите "КРЗ Флотски арсенал", "Терем - Георги Бенковски", "Терем - Хан Крум" и "Терем - Ивайло". В края на миналата година със заповед на военният министър беше блокирана продажбата на кораборемонтния завод на холдинга, за който допреди това имаше най-голям интерес. В групата на нестратегическите предприятия влизат "Терем - Летец", "Терем - Овеч", "Терем - Цар Самуил" и "Терем - Ген. Владимир Заимов".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нещо повече за собствениците на Дунарит?
  Защо е блокирана продажбата на КРЗ?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на ники
  *****
  Неутрално

  КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!!

 3. 3 Профил на м да а а а!
  *****
  Неутрално

  Покрай изборната шумотевица разбойниците доразпродадоха България. На тъмно.

 4. 4 Профил на LEONBG
  LEONBG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  поинтересувайте се за АГП/AGP/ ГРУП

  LEONBG
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK