Увеличени разходи за енергия и труд удариха резултатите на "Идеал Стандарт"

Българските компании на групата увеличават приходите си от продажби

Производителят на санитарна керамика и аксесоари за баня "Идеал Стандарт България" е увеличил приходите си от продажби за миналата година, но е завършил със загуба, показва счетоводният отчет на дружеството, публикуван в търговския регистър. Постъпленията от продажби са 87.75 млн. лв., а увеличението им се дължи основно на поскъпването в цените на продадената продукция.


Миналата година е донесла и 1.66 млн. лв. загуба след плащането на данъци, за сравнение - през 2007 г. компанията е завършила с 1.425 млн. лв. печалба. Според обясненията на ръководството основната причина са повишените цени на суровините и енергията, както и разходите за труд. "Идеал Стандарт България" е компанията, изградена на зелено през 1997 г., а "Идеал Стандарт Видима" е наследникът на завод "Видима", който има две производствени площадки - в Севлиево и в с. Градница.


"Идеал Стандарт Видима" е завършил миналата година с 16 хил. лв. печалба, наполовина по-малко спрямо 2007 г. Според доклада за дейността промяната се дължи на негативния резултат от вливането на "Идеал Стандарт БК България" във "Видима".
От ръководството на компанията обясняват, че през първата половина на годината произведената продукция се е увеличила силно, но през следващите месеци поръчките са намалели рязко заради икономическата криза. Така за цялата година ръстът на произведените бройки продукция е едва 3.3%. Като успех от компанията посочват повишаването на трудовата ефективност и плановете са това да се задържи и през тази година. Освен това се предвиждат спестявания на стойност до 4 млн. евро, както и намаление на запасите от материали и незавършено производство, за да се привлекат парични средства, както и освобождаване от излишното оборудване.


Финансови резултати (в млн. лв.)


"Идеал Стандарт България" 2008 2007
Печалба след данъци -1.661 1.425
Приходи от продажби 87.745 86.186
Разходи за материали и консумативи 55.676 54.776
Разходи за персонала 23.215 19.917

"Идеал Стандарт Видима" 2008 2007
Печалба след данъци 16.028 34.131
Приходи от продажби 416.226 398.622
Разходи за материали и консумативи 176.559 175.339
Разходи за персонала 39.106 38.123

Източник: Финансови отчети

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ало редакцията
  *****
  Неутрално

  "Идеал Стандарт Видима" е завършил миналата година с 16 хил. лв. печалба, наполовина по-малко спрямо 2007 г.

  та 16 хил. лв са джобни пари до обяд.

 2. 2 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Не съм хейтър, обаче това беше. Няколко години тръбене: "Севлиево - българският Хонг Конг", то не беше Слави да прави шоута там и други дивотии. А каква беше истината - селско градче, избрано заради ниските разходи за труд и висока безработица.

 3. 3 Профил на KAM
  *****
  Неутрално

  Не четете какво пише в статията а гледайте какво е посочено във финансовите резултати. Това че журналистите са неграмотни го знае всеки. Печалбата е 16 милиона а не 16 хиляди

 4. 4 Профил на miro
  *****
  Неутрално

  Печалбата е 16 милиона, а не 16 хил. лв. Данните в отчета са в хил. лв. Журналистите от Дневник да внимават, че зачестиха подобни грешочки!

 5. 5 Профил на прокопи
  *****
  Неутрално

  що няма оперативни разходи посочени 6. 6 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Браво, щом им е поскъпнала продукцията, значи се търси и качеството им се оценява.
  Това е равносилно на нарастване на производителността на труда, както я мерят някои по стойност на продукцията на 1 човек.
  За да намалят разходите, трябва да инвестират в автоматизация и да освобождават работна ръка.

 7. 7 Профил на бочо
  *****
  Неутрално

  произвеждат абсолютни боклуци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK