АЕЦ "Белене" ще се строи, но без държавни гаранции

ГЕРБ ще направи одит на договорите по проекта

АЕЦ "Белене" ще се строи, но без държавни гаранции

© ДневникИзграждането на АЕЦ "Белене" няма да спрe, но няма да се дават повече държавни гаранции по проекта и може да се търсят още частни партньори. Това заяви евродепутатът и енергиен експерт на ГЕРБ Владимир Уручев пред "Дневник" в понеделник. В неделя бъдещият премиер Бойко Борисов каза пред "Нова телевизия", че строителството на ядрената централа трябва да продължи. Пред в. "Стандарт" бъдещият финансов министър Симеон Дянков казва, че досега не е намерил икономически обоснован проекта за новата мощност.


Според Уручев, ако проектът се спре, това ще го оскъпи и ще доведе до множество съдебни спорове за претърпени вреди от изпълнителя, руската компания "Атомстройекспорт" и подизпълнителите.


Осигуряването на финансиране за АЕЦ "Белене" се оказа почти невъзможно в условията на финансова криза. Преди месец изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева заяви, че е поискала от финансовото министерство да бъдат увеличени сегашните държавни гаранции по проекта от 600 млн. евро, което ще го направи по-привлекателен и по-малко рисков за банките. До момента отговор на това искане няма. "Идеята ни е да няма нови държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в условията на кризата, защото те допълнително натоварват данъкоплатците и бюджета", разясни Уручев. По думите му участието на германската компания RWE в проекта показва, че той е привлекателен за инвеститорите. Уручев намекна, че могат да се потърсят и други партньори за изграждане на централата.
Той заяви още, че след като поеме властта, ГЕРБ ще направи одит на всички сключени договори по проекта.


Успоредно от икономическия екип на ГЕРБ съобщиха, че за демонтажа на старото оборудване на площадката в Белене са изхарчени близо 800 млн. лв., което е с 500 млн. повече в сравнение с подобни операции. От Министерството на икономиката и енергетиката отрекоха. Според тях сумите са в пъти по-малки. Стойността на договора за разрушаване и подготовка на площадката с "Атомстройекспорт" е за 109 млн. евро общо, до момента са платени 77.8 млн. евро. Ръководителят на звеното за управление на проекта Иван Атанасов заяви, че до момента общо са похарчени около 600 млн. лв. Според източници от НЕК те включват и авансови плащания за поръчката на оборудване, както и за консултантски услуги.


"Това просто е абсурдно. Числата не кореспондират с нищо. Аз на няколко пъти съм давал отговори в парламента с конкретни цифри", коментира от Турция министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, където участва в подписването на споразумението за газопровода "Набуко". "Предполагам, че се прави целенасочена атака на министерството", допълни той.


Разрушителните работи на площадката в Белене трябва да приключат до август т.г. Строителните компании бяха определени миналата година от държавната НЕК и руската "Атомстройекспорт" сред 50 потенциални кандидата, но без обществени поръчки.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене - 51% държавно, 49% частно.

  Според мен най-правилно е да се запази известен държавен дял, но не по-голям от 5-10%.

  Най разумно е - още 46% от държавния дял да се продадат и държавата да остане миноритарен собственик.

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Да я пуснат на борсата

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Как ще я закрият,
  нали и герберите трябва да папкат...

 4. 4 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Я ми кажете колко от френските АЕЦ са частни.

 5. 5 Профил на Неориентиран
  *****
  Неутрално

  При този огромен излишък от ел. енергия на Балканския полуостров, за музеен експонат ли ще се използва?

 6. 6 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Ако иномиката се възтанови ще има нужда от много електроенергия - друг е въпроса това ли е най-удачния вариант.

 7. 7 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Голям излишек имаше тия дни, много гръмотевици се изгърмяха по Балканите покрай дъждовете.

 8. 8 Профил на ZAPOZANT
  *****
  Неутрално

  Глупостиииииии стойте мирно колеги нали не искате някой частник НАРКОБАРОН да си купи легално АЕЦ какъв е проблема да си плати данъците на 1 000 000 000 лева и да вкара разликата в АЕЦ Белене и тогава по легален и то много легален начин да ни изпърца всичките как беше лафа - да би мирно седяло не би чудо видяло

 9. 9 Профил на НЕ ПАСЯЩ ТРЕВА
  *****
  Гневно

  Когато говорим за атомната енергетика така, както е поставена тя в България,става дума за гигантски ЗЛОУПОТРЕБИ с публични активи и за намерението на група хора с нечисти интереси да продължат да се облагодетелстват за сметка на данъкоплатеца.
  Гръмките лозунги и призивите за защита на мъгляви стратегически интереси не струват пукната пара, когато цента за това се плаща от всеки българин.
  Щом видите някъде някой да говори че "България" ще спечели това, ще загуби онова, разбирайте лапачите на голямата държавна софра. За обикновените граждани, които чрез данъците си ще осигурят въпросната печалба не се споменава - те не са част от тази "България". Те ще живеят в онази другата, където пътищата са изровено бойно поле, лекарите и учителите - озверели просяци, полицайте слугуват на разбойниците, болниците са коптори, пред всяко училище продават наркотици на децата им, а единственото универсално признато човешко право е тютюнопушенето навсякъде и по всяко време.

 10. 10 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Като не щеш частници - ходи в КУБА

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 11. 11 Профил на УмЦарува
  *****
  Неутрално

  От евродепутатът и енергиен експерт на ГЕРБ Владимир Уручев се изисква поне средно ниво разум,когато става въпрос за проект с държавно значение.В такива мащаби,държавната гаранция е задължителна.Ако разбира се искаме да се строи АЕЦ2.Иначе,със същия успех експерта може да поиска частно финансиране от читателите на този Форум на Дневник.Да започнем веднага наддаването.Който има да дава.Аз нямам,освен ако не достигат 5-10лв.

 12. 12 Профил на NEUDOBEN
  *****
  Гневно

  одит след 89 година да се направи:лукс кабинети,евтина храна,банкети,премии.....чисачката с по-голяма заплата от лекаря и учителя....при това-без да има някакво производство,ведомственит апартаменти си ги купуват на символични цени-ВРЕМЕ Е ВЕчЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА РАЗБЕРЕ-КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА....

 13. 13 Профил на Gaus
  *****
  Неутрално

  До #11 форума на Дневник се финансира от читателите му.Какъв ум ти царува в главата не смея да си помисля.

 14. 14 Профил на БЕХ
  *****
  Неутрално

  Браво, мъдро решение.

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  "Стойността на договора за разрушаване и подготовка на площадката с "Атомстройекспорт" е за 109 млн. евро общо, до момента са платени 77.8 млн. евро."

  Тия не си поплюват. Разрушаване за 109 млн €.

  €109 000 000! :о


  Помислете върху числото. Ако "разрушават" една календарна година това са по €420 000 (четиристотин и двадесет хиляди евро) всеки работен ден.


  Станишев, Овчаров, Димитров, Румен Петков - моментално на въжето.

 16. 16 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Според някакви калкулации отпреди повече от година, себестойността на 1 квт/ч отАЕЦ Белене ще е 3,8 евроцента. Към тази цена трябва да се добавят още 2 евроцента такса за преносната мрежа, и цената става 5,8 евроцента.
  В момента в Европа се предлага еленергия на цена 3 евроцента.

  Важното е не само да произвеждаш, но и да можеш да продаваш с печалба. Да си припомним как на времето продавахме електрокарите - на цената на метала в тях!

 17. 17 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АЕЦ "Белене" ще се строи, но без държавни гаранции
  ----

  Еми начи няма да се строи. Няма АЕЦ по света строен без държавно гарантирани заеми и/или пряки държавни инвестиции.

 18. 18 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Неориентиран,на хапчета ли си ?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 19. 19 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Първо четете, а после пишете бе!
  Не става дума да няма никакви държавни гаранции, а да не се увеличават настоящите 600 млн.
  Впрочем заглавието е абсолютно подвеждащо, което не прави чест на "Дневник"......

 20. 20 Профил на Schwejk
  Schwejk
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За тоталните злоупотреби в енергетиката говори днес по Бтв бившия шеф на Булгаргаз. http://tinyurl.com/l7xwol

  Ето само малка част с участието на анимационния герой "Дългия инкасатор"
  "...Според него в българската енергетика се краде много. Той посочи, че е имало измама в АЕЦ „Козлодуй” във връзка с доставка от френската фирма „Вано” от 1993 година, когато по препоръка на Румен Овчаров, наричан още „Дългия инкасатор“ се прави доставка на стойност 6 млн. долара, но централата е платила 60 млн. долара. Доставената система за управление и защита и досега не се използва, а й се плащат амортизационни отчисления"

 21. 21 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  ЦЕНТРАЛАТА ТРЯБВА ДА Е 100% ЧАСТНА. АКО Е ИЗГОДНА ЩЕ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ИНВЕСТИТОРИ. ДЪРЖАВАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАГРОБВА С НЕРЕНТАБИЛНИ ПРОЕКТИ. ЕДНО КРЕМИКОВЦИ НИ СТИГА. ВТОРО НЕ НИ Е НУЖНО.
  РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА Е ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯТА ЗА БИЗНЕС НА ХОРАТА, А НЕ ДА ПРАВИ БИЗНЕС. РАБОТАТА НА ДЪРЖАВАТА Е ДА СЪБИРА ДАНЪЦИ.

 22. 22 Профил на Бъгблатер от Траал
  Бъгблатер от Траал
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз викам да се открие отново учреждението на остров Белене

  Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?
 23. 23 Профил на хлъц
  *****
  Неутрално

  аз НЕ вервам това да се построи

 24. 24 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  "Идеята ни е да няма НОВИ държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

  Вместо да се джафкате , прочетете внимателно горното.
  400 те милиона евро държавни гаранции дадени вече на частната руска Атом екстпорт строй остават за наша сметка. Т.е. , /обещаваме/ няма да има нови...

  Атом експорт строй предлаожила "авангардния" атомен реактор второ поколение, докато в света върви вече поколение 3+ .
  Фирмата която все още , вече трета година не изнася никаквоа информация след пуска на същата технология в Тян Ван -Китай...

  Вчера се разбра че Белене вече е реално оскъпена с още 800000 милиона както тази сутрин сподели един от директорите на Козлудуй "за рязане на старите бетонни колони". А уж ,руската технология бе избрана защото всичко построено щяло да се запази и да градим от тук нататък...
  Отделен е въпросът че с изхвърлянето на тези колони се унищожават вероятно нови стотици декари земя, но това не се брои в сметката,когато е за братушките ...
  Сега остава да разберем , по колко милиарда на година ще се оскъпява по други всякакви причини авангардната руска технология

 25. 25 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "-Няма АЕЦ по света строен без държавно гарантирани заеми и/или пряки държавни инвестиции"

  Я кажи №17, в САЩ, които са най-големият производител на елекрическа енергия от ядрени централи, кои АЕЦ са държавни. Ти да не мислиш, че и във Франция, държавата гарантира заемите на EdF. Пуснаха облигации и който иска си купува. Така трябва и да е у нас.

  P.S А като са ви толкова мили руските боклуци, купи си една Лада с твои пари и си удряй главата в предния капак, за да си наместите чарковете.

 26. 26 Профил на lkmadjarov3
  lkmadjarov3
  Рейтинг: Весело

  Лазар Маджаров. Напушва ме смях когато прочета или чуя за АВАНГАРДНИ РУСКИ ТЕХНОЛОГИИ...ЗА каквото и да било.Ако имаше такива,би следвало да се очаква ,че ще има и руснаци НОБЕЛИСТИ!Да сте чули за друг освен Александър Солженицин?Нещо ,да речеме в областта на: медицината,химията,строителството,машиностроенето,автомобилостроенето,добива на природни ресурси:природен газ,нефт,вятърни или слънчеви централи.Оказва се ,че имали били такива в ядрената енергетика.Освен Китай,не съм чул някоя друга държава,освен навеки преданната България,да се е престрашила да използва" самыйи передовой рускый опит".Виж във въоръженията,там братята катачели ги бива повече.Чета за поредният успех в изстрелването на ракета от стратегическа подводница... Нали в течение на десетилетията на съветската влест,усилията на цялата икономика бяха насочени в тази области....Рейган ги съсипа с проекта"Звездни войни"...Сега,за пореден път,Кремъл ще се себедоказва отново в тази област.На фона на опиянчения до скотовизъм руски народ-по официални руски данни.Дано новото правителство противостои на изкушението,да се включи в доходоносният/не за държавата/енергиен бизнес,в това ч-ло-ядрения!Въпреки прокламираното от Б.Борисов мнение,че не трябва да се изпуска разрешението но ЕК за строеж на ядрена централа!

 27. 27 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз бих предложил референдум за АЕЦ Белене, въпреки че не вѣрвам много на здравия разум у българина.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 28. 28 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  IK,

  От 17. Не ти говоря за собственост, а за строеж. Няма АЕЦ строен без държавно участие никъде по света. Дали ще е дял, дали ще е гарантиран заем, дали ще е директно участие - ВИНАГИ има бюджетни пари.

  EdF - освен това е държавна компания.
  http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89lectricit%C3%A9_de_France
  "The French government partially floated shares of the company on the Paris Stock Exchange in November 2005,[3] although it retains almost 85% ownership as of the end of 2008."

  А и американскит АЕЦ-и са на същия хал.

 29. 29 Профил на akira до анонимен
  *****
  Разстроено

  значи според теб Русия няма технологии , а нацията е от скотове -браво страшен анал-лиз изпръцка

 30. 30 Профил на akira
  *****
  Весело

  не мога да разбера защо толкова много потребители тук са против Беляне - нали ще произвежда ток в 21 век сме от ток ще имаме нужда , ако го строяха хамериканците 50% от бучаштите тук щяха да са за , в този форум сам жлъч срещо Русия въпреки це са много близки по душа до нас , забравили сте лицето на баща си и интересите на България винаги когато страната ни се е обръщала срещо Русия е губела много

 31. 31 Профил на до Акира
  *****
  Разстроено

  За жалост, историята ни показва точно обратното веселяко; винаги когото страната ни се е обръщала за помощ от Русия лихвите ни по връщането на помощта са били толкова големи и толкова дълготрайни че са се обезмисляли изцяло.
  Всъщност лихвите по т.нар помощи от Русия все още и днес се връщат и връщат и връщат, по угодни за Русия начини , а самата тя става все по лакома и иска все повече и повече. Последствията са индиректни но но очевидни - последното ни място в Европа...

 32. 32 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  akira
  Освен това целия проек е една мъглица с цел голямо лапане. Ще ти дам един прост пример. В първоначалния договор е "пропуснато" да се уточни по чия инфлация ще се оскъпява цената с течение на времето по тази на:
  а) Еврозоната
  б) Русия
  в) България
  Напомням, че всички цени там са в евро.

 33. 33 Профил на лесли
  *****
  Гневно

  като не се строи,че нямало да има държавни гаранции,чудо големо.Ми да не се строи.И никакви държавни гаранции.От там ще печели само мафията и в никакъв случай народа. За нас само пасивите,От белене ще спечелим толкова,колкото и от Кремиковци.Поредния мегаломански мастодонт.От сега се знае че ще е неефективно и на загуба.Че и с държавни гаранции да се набутаме. От нас по голями глупаци няма да има.

 34. 34 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  Abadobata, EdF е анонимно акционерно дружество, в което основен собственик е френската държава, а акциите му са на борсата от четири години. Това, че основният собственик е държавата не значи, че кредитите са с държавни гаранции. Научете ги най-после тези работи и не се излагайте.

  А тъй като EdF има нужда от свежи пари, пуснаха си облигационен заем и твърдят, че са си осигурили над 3 млрд. евро. Така работата с централите е става проста, ако смяташ, че е изгодно да топим индийско желязо и да осигуряваме зимата евтин ток на Албания, купуваш си акции. Ако ли не, не взимаш.

 35. 35 Профил на Питагор
  *****
  Неутрално

  ""Това просто е абсурдно. Числата не кореспондират с нищо. Аз на няколко пъти съм давал отговори в парламента с конкретни цифри", коментира от Турция министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, където участва в подписването на споразумението за газопровода "Набуко". "Предполагам, че се прави целенасочена атака на министерството", допълни той." - ту числа, ту цифри! Този другар знае ли какво е число и какво е цифра ? Иначе е министър на ИКОНОМИКАТА е ЕНЕРГЕТИКАТА!

 36. 36 Профил на az
  *****
  Неутрално

  до анонимен №26 - носители на нобелова награда
  Russia

  1. Leonid Hurwicz*, Economics, 2007
  2. Alexei A. Abrikosov, Physics, 2003
  3. Vitaly Ginzburg, Physics, 2003
  4. Zhores I. Alferov, Physics, 2000
  5. Mikhail Gorbachev, Peace, 1990
  6. Iosif Aleksandrovich Brodsky*, Literature, 1987
  7. Pyotr Leonidovich Kapitsa, Physics, 1978
  8. Ilya Prigogine*, Chemistry, 1977
  9. Andrei Dmitrievich Sakharov, Peace, 1975
  10. Leonid Kantorovich, Economics, 1975
  11. Aleksandr Solzhenitsyn, Literature, 1970
  12. Michail Sholokhov, Literature, 1965
  13. Nicolay G. Basov, Physics, 1964
  14. Aleksandr M. Prokhorov, Physics, 1964
  15. Lev Landau, Physics, 1962
  16. Boris Pasternak, Literature, 1958 (forced to decline)
  17. Pavel Alekseyevich Cherenkov, Physics, 1958
  18. Igor Yevgenyevich Tamm, Physics, 1958
  19. Ilya Mikhailovich Frank, Physics, 1958
  20. Nikolay Semyonov, Chemistry, 1956
  21. Ivan Bunin*, Literature, 1933
  22. Ilya Mechnikov, Physiology or Medicine, 1908
  23. Ivan Pavlov, Physiology or Medicine, 1904

  САЩ имат над 300
  България има само един и той е евреин емигрирал в детска възраст със семейството си, така че само дето е роден тук...

 37. 37 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене ще бъде най-скъпия паметник на комунистите-предатели на България - в полза на частни и държавни руски интереси
  Незабавно трябва да спре пилеенето на държавни пари по този ненавременен , технологично слаб и икономически неизгоден проект!

 38. 38 Профил на Abadobata
  *****
  Неутрално

  IK,

  Обаче ЕДФ е на борсата от 4 години, а не са строили АЕЦ от поне едно 10 години, не съм сигурен точно колко. Когато са строени масово АЕЦ-ите въф Франция, ЕДФ е била държавна, че пушек се е вдигало. Така, че тезата ми е валидна, защото аз говоря за СТРОЕЖ на АЕЦ, не за експлоатация.

  Американските АЕЦ–и всичките са получавали солиди държавни субсидии, японските също. Новия финландски АЕЦ, дето е пълен срам откъм срокове и надценяване и е две годинин назад с графика и 50% надценен, също е държавен.

 39. 39 Профил на Abadobata
  *****
  Неутрално

  А съветските и руските АЕЦ–и, въобще няма какво да ги споменавам. Както и китайските.

 40. 40 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене е поредния паметник на комунистическото безумие. Не ни трябва Белене и зависимост от руски доставки. Енергииния пазар трябва да се либерализира, а милиардите приготвени за Белене да отидат за енергиина ефективност. Ние трябва да развиваме земеделие и туризъм. Това трябва да са приоритетите. Много важен приоритет е повишаването на качеството на образованието. Всичко трябва да е подчинено на мисълта за икономика, която в максимална степен пази нашата природа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK