Eнергийни експерти отрекоха проекта АЕЦ "Белене"

Eнергийни експерти отрекоха проекта АЕЦ "Белене"

© Надежда ЧипеваРазходите за строителството на АЕЦ "Белене" са необосновани и не е доказана икономическата нужда от него. Това заявиха председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски и експертът Георги Касчиев пред Би Ти Ви.


Пресмятанията на БЕХ са, че по проекта са похарчени около 1 млрд.лв. В условията на криза има проблеми с намирането на финансирането и не е ясен бъдещия пазар на електроенергия, както е неясна е цената на целия проект. "Никой не може да каже дали централата ще е изгодна, ще продаваме ли електроенергията ли, колко ще струва и има ли пазар за нея", каза Хиновски.


Договорът за строителството с руската "Атомстройекспорт" е за 4 млрд.евро, но в него не влизат разходите по обслужване на заеми, доставката на горивото и присъединяването към преносната система. Според Хиновски цената ще се увеличи двойно. Касчиев пресметна ще строителството на новата ядрена мощност ще струва 8-10 млрд.евро. В интервю пред в. "Капитал" изпълнителният директор на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, консултант по проекта обяви, че цената може да достигне 9 млрд.евро, ако не бъдат дадени държавни гаранции за отпуснатите заеми.
Касчиев пресметна ще строителството ще е между 9 и 10 млрд.евро. Първоначалните разходи са от няколко стотин млн.евро до половин милиард. Стойността на строителството може да се увеличи с инфлацията, поскъпването на материалите, лихвите по заемите. Доставката на ядреното гориво ще е около 300 млн. евро при сегашните му цени. Присъединяването на централата към преносната система, ще изисква изграждане на далекопроводи и подстанции за около 1 млрд. евро.


Спорен остава въпроса за цената на тока. НЕК твърди, че тя ще е 3.5-4 евроцента на Квтч и ще е конкурентна. Изчисленията на Хиновски са за около 8 евроцента на Квтч, а на Касчиев за 9-10евроцента като в тази цена са включени разходите за обслужване на заемите. В момента цената на електроенергията на борсите в Европа е около 3 евроцента заради свитото производство в резултат на кризата.


Хиновски предлага държавата да се изтегли от проекта, да се даде площадката на концесия, а бъдещият концесионер да продава определено количество енергия чрез НЕК на вътрешния пазар. В понеделник финансистът на ГЕРБ Симеон Дянков обяви, че проектът е икономически необоснован и реализацията му е неоправдана в условията на криза.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Всичко е нормално. Комунистите не са на власт вече. Бат Бойко трябва да разтури всички проекти на Русия за влияние в България и парите от ЕС ще потекат с пълна сила. ЕС го интересува само едно - България да стои надалеч от Самая Магучая.

 2. 2 Профил на трансформатора
  *****
  Неутрално

  Опасно е чиновници да философстват, кое е рентабилно и кое - не. По-добрият подход е пласирането на държавния дял на пазара, а оттам нататък частните инвеститори да си кажат думата. Същото важи и за зелената енергия - за запълването на исканите от ЕС квоти трябва да се въведе конкурс с един единствен критерий: най-ниска цена. Фирмите се нареждат, пускат си цените и банковите гаранции за изпълнение, където квотата свърши, се реже и по-скъпите остават без разрешително. Да си търсят на пазарен принцпи, кой ще им изкупува тока на 30-кратни цени!

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 746 Весело

  Риск инженеринг са за затвора.
  Те си позволиха да изнудват японската фирма която достави филтрите за ТЕЦ Марица-Изток 2.
  Те естествено се опънаха и за товаработата се забави с 2 години.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Румен
  *****
  Неутрално

  И к'ва излиза работата? Да се потрошат 10 милиарда евро, за да се построи мощност, генерираща електроенергия с цена 2-3 пъти над средно-европейската. На това му се вика изгодна инвестиция! Това обяснява небивалия интерес на инвеститорите. Най-големите световни банки само дето не се избиха помежду си в борбата кой да финансира това стопанско чудо...

  Всеки нормален човек знае, че проектът "Белене" е пълна катастрофа. Никой нормален не би инвестирал и ЕДНА СОБСТВЕНА СТОТИНКА в това безумие. Съвсем друго е обаче, когато се инвестират парите на зомбирания електорат. Тогава колосалната загуба се превръща в колосална печалба. Е, не за всички...

  На ход е ББ. Аз не съм голям оптимист.

 5. 5 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  ББ се застъпи за АЕЦ Белене като частен проект, което може би е най-умното.

  Нека някой частник с частни пари да се оправя, или РВЕ да си построят само 1 блок и да си го ползват.

 6. 6 Профил на Божо
  *****
  Неутрално

  АЕЦ белене тръгва! За реститутските издънки и демосрати това е лоша новина.
  Искайте повече кинти от задграничните си минтори , за да плюете.
  Нищо не сте направили до сега. Ще ви изключим от доносническия архив.

 7. 7 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ твърди, че е за прозрачно и честно управление.
  В тази връзка очаквам да публикуват ВСИЧКИ договори, страна по които са публични организации - министерства, агенции, държавни фирми, и т.н.
  В. т.ч. за газа, Белене, Южен поток, Бургас-Александропулис и т.н.
  А от тук натам и всички договори по ЗОП и други, свързани с разпореждане с публични активи - покупки, продажби, апорти и др. Никакви търговски тайни - който е толкова таен да не работи с държавата. Никак не е задължително.
  Това нито е сложно, нито скъпо, нито времеемко. Изисква само добра воля.
  Да видим....

 8. 8 Профил на Тутанкамон
  *****
  Неутрално

  Много точно казано, abv! Който е толкова потаен, да не работи с държавата. Много наивно ми се струва да има добри търговски договори, които същевременно да са тайна за данъкоплатците.

 9. 9 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Не само че Риск инженеринг са изнудвали, но и сумите които са им платени са огромни в сравнение с работата която са свършили. Това се отнася и за другите консултанти по проекта Белене - включително и Делойт.
  Би трябвало да се провери кой е подписал тези договори от страна на НЕК преди и да му се търси отговорност.

 10. 10 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ами комунягите трябва да им се извади джигера и овеси по улиците(Овчаров, Станишев, Петков, Доган) и т.н. Борисов има един полезен ход: " Аз искам, ама Дянков не дава" - т.е. "царя дава, падаря не дава", иначе ако и той каже да, отиваме на майната си. И все пак трябва да се проучи горните люде от "БЕФ" дали просто не ги е страх от конкуренция от Белене за всеки случай - като защита.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 11. 11 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ние бяхме надеждата на "Атомстройекспорт" да направи пробив на европейския пазар за АЕЦ. Но проекта е толкова нелеп от финансова гледна точка, толкова корупционно натоварен, че сам ще се срути под алчността на наще и руски енергетици. Да оставим настрана нелепия конкурс с предварително условие реактора в АЕЦ Белене да е ВВЕР. Затова не се явиха други кандидати.

 12. 12 Профил на Парсънс Електрото
  *****
  Неутрално

  Ако е изгоден проекта, частните инвеститори щяха да налетят като мухи на мед!
  Само, че не е! Изгоден е само за руско-българската мафия!
  На всичкото отгоре, енергийната ни система има два пъти повече мощности от максималния товар.
  Да не говорим какво ще стане, ако разходът ни за единица брутен продукт бъде намален наполовина и да стане само два пъти по висок от средния за Европа.

 13. 13 Профил на знаещ
  *****
  Неутрално

  Бойко лъже за АЕЦ "Белене" - всичко, което каза за проекта(частен инвеститор и т.н.), аз знам, че е ала-бала. Бойко Борисов НИКОГА няма да се опълчи срещу Путин - скоро ще притичка и той при Путин. Е-е-е, може и да не стои пред вратата му като Станишев... защото е Генерал. Смях в залата.

 14. 14 Профил на алкорта
  *****
  Неутрално

  Е, ако е толкова неизгоден проект кой частник ще иска да го вземе на концесия? А и това не като да построиш мол, тук се иска експертиза, значителни средства и т.н. И стига сте мислили от днес за утре - кризата рано или късно ще отмине и пак ще има да треперите дали няма да има режим на тока и защо съседките печелят от износ на ток, а ние имаме недостиг...

 15. 15 Профил на НН
  *****
  Неутрално

  Проекта си е добър, не го плюйте и истинската му цена е напълно разумна, но заради комисионни цената стигнала до нас е такава. А за това, че всички договори в енергетиката трябва да се ревизират - спор няма! Че фирмите, работещи в този бранш са като акули също. Цялата документация по сключване на договори по ЗОП трябва да е публична и "осветена" отвсякъде. Защото има много кадърни фирми, които не стигат до КЗК само защото знаят, че ако се опълчат ще бъдат изхвърлени въобще от бранша и няма да получат нито една поръчка. А предлагат много по-ниски цени и качествено изпълнение.

 16. 16 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Весело

  И каква излезе пак - похарчени около 1млрд.лв. Какво е направено - нищо! Наистина ебати нищото, но за 1млрд.лв. Браво, дето се казва. Браво.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 17. 17 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Някой да каже къде по света има частна атомна централа?И защо като са нерентабилни,продължават да ги строят?А някой ще напише ли в момента по колко цента плащаме тока?А съизмерима ли е цената с опазването на природата?Не действайте първосигнално!

 18. 18 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Неутрално

  За сведение!Без да твърдя,че съм точен,в момента плащаме около 12 ц. за киловат!

 19. 19 Профил на ...
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  подкрепям едно от горните мнения за пълното разсекретяване на всички сделки и договори сключвани от предишното правителство. особено ми е интересно какво пише в секретният договор с ГАЗПРОМ благодарение на който нямаше газ и не получихме нито стотинка обезщетение.

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на ......
  *****
  Весело
 22. 22 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "-И защо като са нерентабилни,продължават да ги строят?"

  АЕЦ с реактори АП-1000, които се строят в Китай от Уестингхауз са доста по-евтини от Белене, на киловат инсталирана мощност. Освен това, Китай си избива парите от това, че електрическата енергия се използва за стоки, които се изнасят. В България обаче иска да изнася само енергия за Албания и Македония и от време на Турция и да печели. Егати ти енергийния тигър: доставчик на евтина енергия на гольовци, които пък и се назлъндисват.

 23. 23 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Някой да каже къде по света има частна атомна централа?" - в щатите.

  "И защо като са нерентабилни,продължават да ги строят?" - никой не твърди, че са нерентабилни. Но в белите страни АЕЦ се строят след нормални и прозрачни конкурси за избор както на инвеститор, така и на компания реализатор на проекта. Всичко това ЛИПСВА при АЕЦ Белене.

  И някои много бързо забравиха за Чернобил.

 24. 24 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Весело

  Стотинките са около 18,съжалявам!

 25. 25 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А, бе хора, защо се хабите???! Всичко е в комисионните!!! Ако се разберат кой, колко, на кого, как и къде, ще имаме и АЕЦ, ще имаме и "...пон една магистрала", ще имаме и второкласни и третокласни пътища!!! Така че Уважаемата Опозиция да се прави, че не вижда и всичко ще е О.К.!!! Само това как ще стане не се знае!!!!

  that`s all folk
 26. 26 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гледайте "12" на Н.Михалков!!! Там всичко е казано!!!

  that`s all folk
 27. 27 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ....Последно и спирам! Не виждате ли, че ни балаосват с празни приказки, защото всичко е решено с Белене и комисионнити са "УСВОЕНИ"!!! Освен това, как не разбрахте, че не е важно колко струва електричеството, а е важно да го има..!!! И|ли забравихте 2/2, или по-доброто 3/1..!!!?

  that`s all folk
 28. 28 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Ако са нерентабилни французите нямаше да построят 57 реактора на своя територия.
  А е избрана "Атомстройекспорт" защото едно от условията беше да се използва вече изградената площадка за 1 милиард долара.

 29. 29 Профил на коколино
  *****
  Весело

  АААААААААА къде бил ключа.Значи Белене е не ефективна ,но да я дадем на концесия,( сигурно говорят за концесия на централата ,щото площатка да произвежда ток и да продава на нек не бях чувал)щото неефективната централа концесионера ще я направи ефективна.Ааааааааааа.Виж тииииии.Бре да им се ненавиди и концесионери гениални.
  Нищо ,че една централа работи поне 30 години.Значи за 30 години не можем изби 6-7 милиарда евро?Даже при сегашната цена на тока?Някой наистина не иска да се построи Белене!
  Ама не сме ний. българите.
  Тия поредни частни"експерти",нещо си мислят че сме в Зимбабве.

 30. 30 Профил на До spoko коколино моколино и подобни
  *****
  Неутрално

  Много ми е смешно разни промотъри на Белене като вземат да ми говорят за национални и енергийни интереси.
  Нямам против атамната енергетика но имам против аз да плащам за болните амбиции на Путин и моите деца и внуци.

  След като е рентабилна да си се строи без държавни гаранции.

 31. 31 Профил на До Мишо
  *****
  Неутрално

  Забравяш Козлодуй. Пазар има и той е в България след затварянето на Козлодуй. Затварянето на Козлодуй беше изтъргувано от Надежда Михайлова срещу приемането в ЕС.

 32. 32 Профил на До Мишо
  *****
  Неутрално

  Такъв конкурс имаше и ти пак лъжеш, че е нямало. Просто АЕЦ Белене е най-евтина с руски реактори, запомни го. Тука включваме и поддръжката разбира се.

 33. 33 Профил на До Мишо
  *****
  Неутрално

  От ЕС също одобриха Белене да се строи от руснаците.

 34. 34 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "условията беше да се използва вече изградената площадка за 1 милиард долара." - поредната глупост. Затова сигурно държавата е дала 800 млрд за разчистване на площадката. Нали точно затова сега се вихри скандала.

  Айде стига с тия приказки на вересия. На площадката също така имаше кожуха за стария проект и наще го продадоха на цената за старо желязо на руснаците. А бе, разбойничество отвсякъде.

 35. 35 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Аз съм отрекъл проекта Белене преди години. Още щом нашата енергийна мафия прогони канадците от Канду, за да даде проекта на Рашата ми стана ясно, че това не е обикновена поръчка, а част от руската геополитическа игра. Пасивите на която ще бъдат 100% за България.

 36. 36 Профил на До Мишо
  *****
  Неутрално

  Единственият проблем е, че против е турския циганин Иван Костов - ето къде е проблемът.

 37. 37 Профил на До скептик
  *****
  Неутрално

  А част от американската мафия и ЦРУ е в България да няма ток и хората да живеят като в средновековието на свещи.

 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  36
  А теб какъв ти е проблема? Костов ще взема ли участие в проекта? А кажете нещо друго де, само Костов, Костов, Костов. Сигурно имаш негова татуировка на ръката си, да ти е винаги пред очите.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Затварянето на Козлодуй беше изтъргувано от Надежда Михайлова срещу приемането в ЕС." - продължават съчиненията от кръга на бившата ДС агентура. ДОГОВОРА за затваряне на реакторите в Козлодуй беше подписан от правителството на Беров през 1994 година. Срокът беше, май, 1998-1999 година. И за четирите реактора. И правителството на СДС подписа ПРОТОКОЛ за затваряне на 4 и 5 блок през 2009 - 2010 година. Срокът за тяхната експлоатация изтичаше през 212-213 година. Като дойде царя и вече се виждаше, че ще ни приемат в ЕС, две страни - Гърция и Австрия поставиха ребром въпроса - или ги затваряте преди приемането, или приемане "нъц".

  Може да бъркам годините плюс-минус една година, но това е фактологията.

 40. 40 Профил на До skara
  *****
  Неутрално

  скара черен си като циганин като твоя братовчед Иван Костов!

 41. 41 Профил на До Мишо
  *****
  Неутрално

  Задачата на Надежда Михайлова беше не да си върти задника, а да работи за това да не ги затворят

 42. 42 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Единственият проблем е, че против е турския циганин Иван Костов - ето къде е проблемът." - а при теб проблемът е кухината между ушите ти. Ама споко - лечение няма. Щото при теб е от рождение.

 43. 43 Профил на Търся си изхвърлената скара
  *****
  Неутрално

  Оня ден изхвърлих старата си изгоряла скара, а се оказа, че извънземните са й монтирали дефектирал чип и гледам по фарумите взела да пише! Че и политиканства дъртата. Ми да, колко режима е преживяла, що гъз, пардон реотани е въртяла...

 44. 44 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Ей, прост народ, просто нещо. Защо си мислите, че като има АЕЦ, ще потекат реки от пари? Защото е скъпо да бъде построено? Сигурно. Та затова компанията за тунела Ла Манш все беше фалирала. Не, българина е мързелив и лаком и затова все иска Солунската митница. Но винаги му се пада да бере маслините на гърците.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 45. 45 Профил на Реформа
  *****
  Неутрално

  Моше, опасно е да се харизва монопол на когото и да е.

  Било то на "държавата", било то на "частен сектор".

  ПРОЗРАЧНО СЛУЖЕНЕ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СУВЕРЕН,
  прозрачни публични търгове в частност, му е "майката".

  трансформатора
  * 2

  Опасно е чиновници да философстват, кое е рентабилно и кое - не. По-добрият подход е пласирането на държавния дял на пазара, а оттам нататък частните инвеститори да си кажат думата.

 46. 46 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Весело

  40
  По-черен съм от него, нъцкии.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 47. 47 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Задачата на Надежда Михайлова беше не да си върти задника, а да работи за това да не ги затворят" - а бе ти нормален ли си? Повтнарям като на дебил. Беров реши затварянето на блоковете с ДОГОВОР до края на 20 век. Надежда михайлова успя да договори още десет години за 3 и 4 блок. С ПРОТОКОЛ. А царя реши да се затворят 3 и 4 през 1966.

  Па напрегни малко това на което му викаш мозък бе! Ей, аман вече от дебили!

 48. 48 Профил на Ядец Ядренски
  *****
  Неутрално

  "НЕ" НА АЕЦ - БЕЛЕНЕ! НЕ НА ЧОРБАЛАН-БАКАЛСКИТЕ ЛЪЖИ!

 49. 49 Профил на Ганьо
  *****
  Весело

  Не му трябва на Булгаристан нов АЕЦ.
  1 млрд. е дал, като развали договора за Белене, че плати още 1 млрд. и ще остане с пръст в Г....Да разваля договора за Южен Поток, и съответно Русия да разваля договора за доставка на газ през зимата.Да се сформира ново лоби което да разяснява опасността от 5 и 6 блок на Козлодуй пред ЕП.Да се прекрати със закон вноса на руско ядрено гориво..Да се инсталират фолтоволтаици за по 70 ст. киловатчаса и пр.
  И през 2012 година когато пада забраната за продажба на земя на чужденци Булгаристан да се изложи на търг с начална цена
  50 млрд. долара.
  Казах!

 50. 50 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 497 Весело

  Р. ОВЧ - господаря на енергийния сектор, жалко че никой не знае кой е той...

 51. 51 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Казах!" - лекуващия лекар до тебе ли е?

 52. 52 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Извинявайте, че се намесвам, но според нормите за европейска държава, държавата трябва да се занимава само и единствено с:
  1. Създаване и прилагане на закони
  2.Правосъдие и Вътрешен ред
  3. Здравеопазване
  4. Образование
  5. Социална сигурност
  6. Изграждане и поддръжка на инфраструктура
  7. Събиране на данъци

  Не е работа на държавата:
  1. Производство и търговия с електроенергия, газ, въглища и топлоенергия
  2. Ценообразуване
  3. Транспорт и експлоатация на инфраструктура
  4. Изкупуване и складиране на земеделска продукция
  5. Сметосъбиране и сметоизвозване
  6. Даване на Държавни гаранции по частни кредити
  7. Създаване на благоприятни условия за бизнес

  Та от тази гледна точка, за България е хубаво да има 1, 2 или 5 АЕЦ-а, стига да е рентабилно и да има желаещи да ги изградят, без държавни гаранции по кредита

 53. 53 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Извинявайте, че се намесвам, но според нормите за европейска държава, държавата трябва да се занимава само и единствено с:
  1. Създаване и прилагане на закони
  2.Правосъдие и Вътрешен ред
  3. Здравеопазване
  4. Образование
  5. Социална сигурност
  6. Изграждане и поддръжка на инфраструктура
  7. Събиране на данъци
  8. Създаване на благоприятни условия за бизнес (извинявам се, горе беше сгрешено, като неприсъща за държавата дейност)

  Не е работа на държавата:
  1. Производство и търговия с електроенергия, газ, въглища и топлоенергия
  2. Ценообразуване
  3. Транспорт и експлоатация на инфраструктура
  4. Изкупуване и складиране на земеделска продукция
  5. Сметосъбиране и сметоизвозване
  6. Даване на Държавни гаранции по частни кредити

  Та от тази гледна точка, за България е хубаво да има 1, 2 или 5 АЕЦ-а, стига да е рентабилно и да има желаещи да ги изградят, без държавни гаранции по кредита

 54. 54 Профил на убу, ама
  *****
  Неутрално

  Румънците и украинците искат да ни продават ток по 3 цента, цена поне две години преди кризата. Не само, че е по-изгодно да купуваме, ами е по-изгодно да затворим и Козлодуй, и Марица Изток и ТЕЦ Варна.
  Ще ни излиза по 12 ст крайна цена на потребител, а не 21 промишлен и 18 битов.
  Като си/ако си вдигнат цените, пак ще пуснем нашите мощности.

 55. 55 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Касчиев е един некадърник, който по времето на Костов беше уволнен. И сега "преподава"в някакъв частен "университет" в Австрия. И забелегжете - тоя палячо никога не говори срещу румънската АЕЦ или АЕЦ на другите страни. Винаги и срещу Белене. Разбира се, мнението на тая селска пръчка и пет пари не струва.

  http://www.mediapool.bg/site/project/table/georgi_kas4iev.shtml

 56. 56 Профил на Hunter
  *****
  Неутрално

  Хе хе хе, софиянеца, виенския университет бил някакъв частен "университет" в Австрия. Ало, шоплука, то вярно че от Искаро по длибоко нема и от Витоша по високо нема, ама има интернет. Прочети малко за виенския университет!
  Е предполагам, че ти си учил в каспичанския университет и от висотата на това велико учебо заведение съдиш за виенския университет.

 57. 57 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Клипа с брадвата май се оказва верен! Ще му ударят брадвата на Белене с помоща на "чужди" експерти както правилно е забелязал "Софиянец"!
  И България ще си се развива като аграрно - туристическа дестинация някъде около Гърция и Турция!

 58. 58 Профил на Hunter
  *****
  Неутрално

  Шопа, ако са те учили английски, прочети малко за "някакъв частен австрийски университет"
  Или виж на сайте и им:http://www.univie.ac.at

  The University of Vienna was founded by Duke Rudolph IV in 1365. It is the oldest university in the German-speaking world and one of the largest in Central Europe.

  Currently, about 74,000 students are enrolled at the University of Vienna in 177 courses, of which 52 are Bachelor Programmes, 108 Master Programmes, 7 Diploma Programmes and 10 PhD Programmes.

  With staff of close to 8,600 employees, 6,500 of which are academic, the University of Vienna is the largest teaching and research institution in Austria

 59. 59 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Нека си представим че проекта Белене се осъществи и започне да произвежда електричество с най - ниската себестойност и 0 вредни емисии! Какво ще стане с ТЕЦ - те в Марица Изток? А мините за добив на нискокалорични въглища? Ами ако няма достатъчно потребление - в което силно се съмнявам, ще затворят ТЕЦ вете на въглища толкова е просто!
  Така че доста хора и компании са заинтересувани АЕЦ Белене да се провали?

 60. 60 Профил на Има много други начини да се произвежда електричество
  *****
  Неутрално

  До "Българин" - тези приказки за туристическата дестинация ги разправяй на баба си.
  Няма нормален човек, който ако не е финансово заинтересуван лично от някоя атомна далавера, да иска да се строи нещо за което ние ще плащаме е други ще прибират печалбите.

 61. 61 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "-Просто АЕЦ Белене е най-евтина с руски реактори, запомни го.."

  Ега ти опашатата лъжа, също като с газа. Уж бил най-евтин, ама се оказа, че сега е най-скъп и в Европа износът му е спаднал драстично. Те руснаците за това загубиха и търговете в Китай, защото продават скъпо некачествените си реактори. Но в Китай корумпираните ги трепят за назидание по стадионите, а у нас те дават акъл по телевизията и се возят на Бентли-та.

  То корумпираните не са проблем, проблем са тия дето им вярват. А бе вземете си една руска кола с ваши пари и се возете на нея, за да видите колко е изгодно и хубаво. Ще си удряте чутурата в предния капак за да си наместите чарковете един на друг.

 62. 62 Профил на Ега ти експертите
  *****
  Неутрално

  Ега ти експертите:
  "В условията на криза има проблеми с намирането на финансирането и не е ясен бъдещия пазар на електроенергия, както е неясна е цената на целия проект. "Никой не може да каже дали централата ще е изгодна, ще продаваме ли електроенергията ли, колко ще струва и има ли пазар за нея", каза Хиновски."

  Статията е пълна с граматически грешки. Ужас!

 63. 63 Профил на НЕ ПАСЯЩ ТРЕВА
  *****
  Неутрално

  "България загърби конкуренцията и Договора за създаване на Европейската общност " "Объркахме пъзела за АЕЦ “Белене”
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-04-03&article=273008
  "съществува специален нормативен акт на ЕС - Мултисекторна рамка относно регионалната помощ за големи инвестиционни проекти. Тя предвижда изключително рестрикции за инвестиционни проекти, финансирани или подкрепяни с държавни гаранции на стойност над 50 млн. евро."
  "материята относно контрола върху държавната помощ е абсолютно непозната на българската администрация. Превеждането на правилата и прилагането им като част от българското законодателство е крайно недостатъчно за решаване на този голям проблем, който в края на краищата засяга българския данъкоплатец пряко, защото неговите пари са харчат безконтролно."

 64. 64 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  България не се нуждае от АЕЦ Белене!!! България се нуждае от либерализация на енергийния пазар и енергийна ефективност.
  Ами ако светне мирното атомче?
  АЕЦ е по силите на големите държави. Те си имат уран, технология и депа за отработено ядрено гориво. Ние нямаме нито едно от тези неща. Значи ще ни излезе доста скъп тока от АЕЦ.

 65. 65 Профил на 52. набор
  *****
  Неутрално

  За № 52
  "6. Изграждане и поддръжка на инфраструктура"
  Я си изясни най-напред какво значи инфраструктура и тогава се изказвай. Тук си се изказал крайно неподготвен. Бъди жив и здрав.

 66. 66 Профил на Веселинов
  *****
  Весело

  От прекомерното си желание да пооплюете още веднъж АЕЦ-Белене сте се дотолкова задъхали, че сте претоварили кратката си творба с прекалено много грешки. Срамотно е да я пускате из Интернет. Много хора ще ви се смеят на срамотите.
  "Eнергийни експерти" - един експерт и един председател
  "Български енергиен форум" = БЕХ?
  "както е неясна е"
  "ще продаваме ли електроенергията ли"
  "пресметна ще строителството"
  "пресметна ще строителството ще е"
  "с инфлацията, (с) поскъпването на материалите" (!?)
  "Спорен остава въпроса" (въпросЪТ)
  "Квтч" (квч)

 67. 67 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  А бе, много вярвате на официалната му биография, бе сини муньовци)). Кой знае в какъв измислен университет се е хванал, а вие обезателно мислите, че е Виенския
  Я го вижте:
  http://e-vestnik.bg/5153

  Първо бил в институт към Виенския университет, а сега пък бил дори цял професор в този университет))) А още през 2001 г.-2002 г. бил професор в Япония)).
  Я ме запознайте с научните постижения на господин "професора" ???? А, да - през 1987 г. (Тошково време) е станал кандидат на науките)). Как червения кандидат става "професор" в Япония и Австрия ?

 68. 68 Профил на pukamu
  pukamu
  Рейтинг: 442 Весело

  Собственик на частна,американска атомна централа,кани Мишо на парти!

 69. 69 Профил на набутваковски
  *****
  Неутрално

  най-сетне както казваше Дънов се намериха слугите,които ще
  обслужват интересите на САЩ и ЕС - да се построи Набуко,защото проектът е на САЩ;да се закрие Южен поток и
  най-сетне се сбъдна и лелеяната мечта на нашите блюдогъзолизци - да се спре проектът АЕЦ - Белене.Естествено за това гласуваха 1,6 млн български патриоти-дупедавци,които възкачиха на престола генерал-бодигарда Борисов.Веднага се намериха услужливите учени,които прецениха,че проектът не е рентабилен,защото ще го строи Русия,а не Канада или някои други от ЕС.Атака се скри скоропостижно,НДСВ се закри,а за
  ДСБ / Държавна сигурност на България/ и техните сподвижници
  СДС / Сътрудници на държавна сигурност/.Те ще се задушат от
  радост.Но нали решава не целия народ,а една част от него чрез
  вота си.Да видим сега новите управляващи ще проведат ли
  референдум за тези важни проекти или ще се спотайват тъй
  като вече са на власт.Къде е мирянина Волен Сидеров,който
  ратуваше за референдумите.Къде отидоха всичките политици,
  които правеха лаишките предизборни обещания.Държава,която
  не произвежда на практика тя не представлява нищо.Сега е ваш
  ред господа от ГЕРБ да я довършите държавата във всички възможни аспекти.През тези години подгответе новите "овчарчета",които ще трябва да излъжат избирателите,за да бъдат на власт и така обезбългаряването и
  унищожаването на икономиката ни да продължи безпроблемно.

 70. 70 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  КАК РУМЬНЦИТЕ МОГАТ А НИЕ НЕМОЖЕМ ДА Я ПОСТРОИМ ТОЛКОЗ ГОДИНИ ДРУГАРИ ??? РУМЬНЦИТЕ РАБОТЯТ С ФРАНЦИЯ А НИЯ С РУСНАЦИТЕ

 71. 71 Профил на лумпен експертите
  *****
  Неутрално

  Хиновски, Касчиев и Манчев нито са компетентни, нито са безпристрастни, нито са почтени. Това ги доближава до идеала за антиексперти по икономическата страна на строителството и и експлоатацията на АЕЦ Белене.

 72. 72 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо държавата не привлече независими одитъри? нима това е сложно? Защо трябва да вярсвме на мнението на олигрфрен Касичев, и смешници като Хиновски и Манчев? Те какво общо имат с икономиката (инвистицията е един вид икономика, а на ала-бала, не знам на кой ще се продава)...
  Един одит ще струва 2 миллиона евро най-много... но ще стане ясно всичко...
  И този проект на определен етап изглежда трябва да бъде пуснат на IPO... след като бъде напрвен 2 или трети одит... тогава ще се появат и частни инвеститори....

  El sueño de la razón ​produce monstruos
 73. 73 Профил на АнтиСофиянец
  *****
  Неутрално

  Като чета страхотните обяснения, че и Дънов намесен, си мисля, че явно част от МОИТЕ ПАРИ отиват и за тези платени клакьори, които използват противопоставянето сини-червени, за да ни убедят, че Путя ще ни оправи.
  Четох линка към интервюто с Касчиев, не му намерих името във Виенския Университет, но пък вярвам във всяка негова дума. Енергийна мафия има и тя е на високо равнище - Гоце сигурно е средна пионка в нея. Неговите спонсори взеха пари за почистване на лай-ата от предишните изхвърляния, пак там за отишли разликата между цената на закупеното некачествено ядрено гориво за Козлодуй и заявеното нормално.
  Мафията краде и залага капани - ако им спрат Белене, ще трябва да използват Ковачки - въглища, плащане на глоби на ЕС за замърсяване.
  Вярвам, четохте че всички инвестирани досега пари наистина стимулират икономиката, само че руската продънена икономика, а не нашата.

 74. 74 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  Влади, инвеститорите не ги мисли, те са си направили сметката отдавна затова и не дават пукната стотинка от джоба си. Да не мислиш, че са толкова тъпи да се хванат на някой платен одит. Не виждаш ли, че руснаците постоянно си измислят някакви нови цени, като дори не се знае, какво точно ще получи срещу тях България.

 75. 75 Профил на roflnoobs
  *****
  Гневно

  1. Българин измисли глобална мобилна мрежа
  Многобройни онлайн медии съобщават, че 23-годишният български студент в САЩ Милен Николов е разработил технология за мобилни телефони, която осигурява мобилно покритие чрез ad-hoc мобилна мрежа, наречена МANET, за територията на цялата Земя - и дори в Космоса.

  2.Българин е измислил универсален преводач! Държавата: `използваме услугите на друга преводаческа фирма` ?!
  http://ganspace.blogspot.com/2008/04/blog-post_03.html

  3. Проблемът на българина е в това, че е гениален и в хубавото, и в лошото. Българин разрови гроба на Чаплин, българин измисли хвърлянето на бомби от самолет, българи спират кръстоносния поход, защото са откраднали конете, българин е замесен в откриването на компютъра. Българинът страда от своето нетърпение. Ние сме на вододела между изтока и запада, между мистиката и хаоса на изтока и точното и красивото на запада. Какво значи балканци? Тук е кръстопътят, ветровито е, хан с отворени врати – един минал заминал, друг оставил хашиш, трети правил секс, четвърти се молил, рушили, крали… Въобще течение.

  4. Умее ли българинът да се смее, има ли чувство за хумор?
  Да, но чувството му за хумор е андрешковско. Той не толкова се смее, колкото се присмива. И в това българинът гледа да ограби, да не се мине. А не да даде, дори на себе си.

  всичко което българина измисли се прави в чужбина, защтото нямат нашите интерес. Айде и аец-а да го направят руснаците ! и после гневно да сравняваме стандарта на България с другите държави. Тази и тази и тази държава са светлини години напред и да тичат срещо нас пак няма да ги настигнем. те тичат срещу нас обаче ния се обръщаме и бягаме в обратната посока! А тва за оскъпяването на АЕЦ-а е смехотворна работа, Аз ли давам пари на Станишев и Първанов да строят жилищтни коплекси в Белене ?

 76. 76 Профил на roflnoobs
  *****
  Гневно

  забравих да допълня как така месец преди изборите замразяват строителен обект (проект 12 - 16 бр. 7 етажни многофамилни жилищтни сгради и 10-на еднофамилни къщи) за някой АЕЦ-а беше чешма за пари! но дали Б.Борисов спря кранчето ?

 77. 77 Профил на Summit
  *****
  Неутрално

  Само преди седмица имаше среща на на Г8 в Акуила на която се поеха ангажименти за намаляване на емисиите въгледвуокис с 80%. Като се има предвид че Германия Франция и Италия могат да мобилизизират мнозинство в ЕС за ограничаване на квотите за емисии на въгледвуокис и по-тежки санкции за нарушенията им то Белене не изглежда икономически неефективен проект.
  Как точно е организиран строжеът му и какви инвестиции участват е съвсем друг въпрос.

 78. 78 Профил на Summit
  *****
  Неутрално

  Казано още по-ясно ангажиментите за намаляване на емисиите въгледвуокис означават че най-вероятно цента на ел. енергията от ТЕЦ ще скочи драстично.

 79. 79 Профил на ГОСТ
  *****
  Гневно

  Риск инженеринг никога не са изнудвали. Ако не бяха служителите на Риск инженеринг, които са консултанти и строителен надзор, отдавна японците в ТЕЦ "Марица изток" 2 да са си тръгнали и нямаше да има сяроочистващи инсталациии. Въпросните "филтри" са СОИ и пълна рехабилитация на блокове от 1-4.
  Ако не се построи АЕЦ, токът от ТЕЦ ще поскъпне и ни очаква лавинообразна криза , простичко казано ГЛАД !

 80. 80 Профил на Wilder28Lillian
  *****
  Неутрално

  I opine that to get the <a href="http://lowest-rate-loans.com">loans</a> from creditors you must present a firm motivation. Nevertheless, one time I have got a credit loan, just because I was willing to buy a house.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK