Златната АЕЦ "Белене"

Златната АЕЦ "Белене"

© Дневник2014 г. Първият блок на АЕЦ "Белене" е готов и започва да произвежда електроенергия. А пазарът е...


Това е въпросът, по който от години спорят енергийните експерти в България. Повечето защитават необходимостта от нова ядрена мощност с главния аргумент за енергиен недостиг в региона. Опонентите обаче сочат, че повечето държави на Балканите също изграждат свои мощности и че разчетите за нуждата от "Белене" не включват ефекта от енергоспестяващите мерки.


Призивът на бъдещия премиер Бойко Борисов към министъра в оставка Петър Димитров да замрази подписването на договори възбуди спекулации в московската преса дали новото правителство няма да се откаже от проекта "Белене", спечелен от руската компания "Атомстройекспорт". Бъдещият финансов министър Симеон Дянков изрази съмнения за икономическата целесъобразност на проекта, но Борисов потвърди ангажираността си с него. Така или иначе суматохата отново разпали позатихналите спорове между експертите за централата от два 1000-мегаватови реактора.
Скъпо, по-скъпо...


Със сигурност вече е ясно, че първоначално обявената цена от 3.9 млрд. евро за строителството, договорена през 2006 г., просто няма как да се случи. При подписването на договора с руската "Атомстройекспорт" беше обявено, че цената на тока от новата централа ще струва 3.5-4 евроцента. Първоначалните сметки бяха изграждането на двата блока на "Белене" да струва общо около 3 млрд. евро. Един от тези милиарди щеше да се "спести", идвайки от продажбата на оборудването, което се намира на вече изградената площадка, и така себестойността да излезе около 1000 евро на киловат инсталирана мощност. Впоследствие се оказа, че за оборудването могат да се вземат най-много 100 млн. евро, с които не могат да бъдат покрити даже всички разходи по неговия демонтаж.


Самият избор на ядрена мощност и на строител стана след псевдоконкурс, в който участваха руската "Атомстройекспорт" и чешкият консорциум "Шкода алианс". И в двата кандидата акционер беше "Газпром".


Руската компания предложи 1900 евро на киловат. Първоначално се твърдеше, че цената ще остане непроменена през целия срок на строителството. През февруари т.г. "Атомстройекспорт" поиска увеличение заради инфлацията в Русия, където се произвежда новото оборудване. Българската страна отговори, че по договор се гледа индексът на Евростат, и започнаха спорове. Ако се съди от изявленията на главния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков, стойността на целия проект може да бъде увеличена до 20%.


Различни енергийни експерти вече сочат цена на проекта между 8 и 10 млрд. евро. Според Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, цената ще е около 7-8 евроцента за киловатчас, като се включват и застраховките по кредитите, и на самия проект, които досега се спестяват. За сравнение - китайската "Тянван" излезе около 2.8 млрд. евро, а цената на тока е 3.5-3.6 евроцента за киловатчас. Според бившия шеф на Агенцията за ядрено регулиране и настоящ експерт в института по оценка на риска към Виенския университет Георги Касчиев цената ще е между 9.5 и 10 евроцента минимум. В изчислението си той включва лихвите по заемите, доставката на ядреното гориво и разходите по съхранението му след това.


От друга страна, регионалният пазар вече е напълно променен, цената на търгуваната на него енергия падна до 3 евроцента за киловатчас. Дори след отшумяването на кризата потреблението да нарасне и цените да се вдигнат, то едва ли ще е с много - повечето предприятия, а вече и домакинствата инвестират в енергоспестяване.Кой ще плаща


Непрозрачността при вземане на решенията и при определянето на разходите по проекта създаде съмнения в коректността на проведените процедури още с избора на консултанти от правителството на Симеон Сакскобургготски, след това на изпълнители и подизпълнители от кабинета "Станишев".


НЕК не е съобщила официално колко са похарчените средства по проекта до момента. По неофициални източници сумата е в границите от 600 млн. до 1 млрд. лв., като в нея не влизат разходите за консултантски услуги.


Според енергийното министерство най-много пари са похарчени, за да бъде платено на изпълнителя "Атомстройекспорт" за подготовката на техническия проект, за поръчката на оборудване, което ще произвежда по-дълго, и за подготовката на площадката. Засега остава неясно каква е стойността на старото оборудване, доставено за централата и продадено на руската компания.


Не е ясно как НЕК e похарчила отпуснатия 250 млн. евро заем от БНП "Париба". Представители на икономическия екип на ГЕРБ обявиха, че само в разрушителните работи са похарчени 400 млн. евро, от компанията и министерството отрекоха.


Засега проектът не може да събере международно частно финансиране. Първите симптоми на кризата се появиха още през есента на миналата година, но управляващите още твърдяха, че има засилен интерес от банките за финансирането му. След това обаче се оказа, че само Русия е готова да го финансира и намирането на средства е най-големият проблем.


През миналата година бюджетът отпусна 300 млн. лв. на енергийния холдинг, с които да бъде увеличен капиталът на НЕК и да бъде поръчвано оборудването. Бяха гласувани държавни гаранции от 600 млн. евро. Наскоро от Българския енергиен холдинг (БЕХ), принципал на НЕК, заявиха, че са поискали от финансовото министерство увеличение на гаранциите. От НЕК твърдят, че и гласуваните до момента гаранции не са усвоени.


Преди дни евродепутатът и енергиен експерт на ГЕРБ Владимир Уручев заяви, че проектът "Белене" ще продължи, но в условията на криза държавата не може да си позволи да предоставя повече гаранции по проекта. Който според главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов засега стимулира само руската икономика.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на значи...
  *****
  Неутрално

  комунист значи крадец

 2. 2 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С тая плитка пропаганда освен да нахъсвате сините орангутани по пейките да си намират тема за разговор, след като обсъдят пенсиите и простатата...

 3. 3 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Не съм икономист но здравият разум ми казва следното:
  Намирам се в криза. Приходите ми са намалели. Предлагат ми заем за да си купя да кажем -луксозен джип за 100 000 евро. Дали си струва при условие, че има нови коли по 30-40 000 евро, които ако да кажем са с двойно предаване ще ми върщат същатата работа. Нали е ясно кое ще взема. Смятам, че всеки нормално мислещ човек ще предпочете второто. Така, че защо ни е скъпата АЕЦ. Като искаме да продаваме ток, правим програма за енергийна ефективност с цел намаляване потреблението, влагаме няколко стотин милиона евро в други алтернативни производства на ток и пак ще можем да изнасяме електроенергия.
  И стига с тази братска дружба с руснаците. Сиренито е с пари.

  Пътят е целта! Конфуций
 4. 4 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И колко ще ти струва програмата за енергийна ефективност като пари.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Сетете се кой ще плати в крайна сметка това разточителство...

  Т.нар. "народ" който не се бунтува срещу произвола на харченето на събраните он нег данъци!

  А ББ е силен по говоренето, ама да спре проекта - не ми се вярва. Руското ядрено лоби има прекалено силни позиции!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на П
  *****
  Неутрално

  ДА бяхте постролили допълнително паралелно газохранилище и някоя газава централа Просто, бързо, евтино.

 7. 7 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако не е "кремиковци", ще е АЕЦ - Белене.
  Все некъде требва да има каца без дъно, в която да се наливат народните пари.

  Впрочем на дъното има нещо - казват, че било енергийна мафия.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 8. 8 Профил на м да а а а!
  *****
  Неутрално

  Дори да се прави Белене, дори да се почне веднага, кой е казал, че 2014 щял да бъде готов 1-ви блок? Много по-късно ще бъде, ако въобще...

 9. 9 Профил на НЕ ПАСЯЩ ТРЕВА
  *****
  Неутрално

  Как се строи ядрена централа?
  В брой на The Economist кратко съобщение: Френската електрическа компания EDF и консорциум от RWЕ и E.ON, две немски фирми, спечелиха площадки за строеж на нови ядрени централи във Великобритания в търг, който донесе 571 милиона долара на правителството. [...] Пълен списък от не повече от 11 площадки ще бъде финализиран по-късно през годината Забележете - самото право да се строи ядрена централа върху определена площадка (която отговаря на съответни изисквания) се продава на търг и който иска да строи наддава и си плаща на държавата.В България е обратно - няма търг, държавата дава пари, дава безплатно площадка и отново не може да намери финансиране за строителството без държавна гаранция. Което означава, че или няма пазарна нужда от тази ядрена централа, или АЕЦ Белене е прекалено скъпа и неефективна в сегашния си вид.В The Economist четем за друга сделка за ядрена централа:[френската] Areva и нейният партньор Siemens, , сключват договор през 2003 да построят финландска ядрена централа [от ново поколение] за фиксираната цена от 3 милиарда евро - цена, която е толкова ниска, казват хора от индустрията, за да се отстрани конкуренцията. (финландската ядрена централа се финансира от частна акционерна компания) Отново забележете - централата е частна, а цената е фиксирана. Освен това, в резултат на конкуренцията, цената е ниска.При АЕЦ Белене централата е държавна, цената съвсем не е фиксирана (от първоначалните 4 милиарда евро вече се споменават 9 милиарда евро, а може да расте и още). При АЕЦ Белене също така не е имало реална конкуренция - защото беше решено предварително, че ще се строи по руска технология и не бяха допускани други конкуренти.

 10. 10 Профил на НЕ ПАСЯЩ ТРЕВА
  *****
  Неутрално

  Когато говорим за атомната енергетика така, както е поставена тя в България,става дума за гигантски ЗЛОУПОТРЕБИ с публични активи и за намерението на група хора с нечисти интереси да продължат да се облагодетелстват за сметка на данъкоплатеца.
  Гръмките лозунги и призивите за защита на мъгляви стратегически интереси не струват пукната пара, когато цента за това се плаща от всеки българин.
  Щом видите някъде някой да говори че "България" ще спечели това, ще загуби онова, разбирайте лапачите на голямата държавна софра. За обикновените граждани, които чрез данъците си ще осигурят въпросната печалба не се споменава - те не са част от тази "България". Те ще живеят в онази другата, където пътищата са изровено бойно поле, лекарите и учителите - озверели просяци, полицайте слугуват на разбойниците, болниците са коптори, пред всяко училище продават наркотици на децата им, а единственото универсално признато човешко право е тютюнопушенето навсякъде и по всяко време.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Гневно

  Самата идея на белене е за едно голямо крадене. За нашата мафия и руснаците. Ако искаха ефективна централа щеше да се строи в Козлодуй. За 2000 МВт има цялата инфраструктура - горедолу половината строеж. За това и се избра Белене. Заради далаверата. За това и "конкурса" беше за руски реактор. Защото с тях грабежа на БГ народа е по-лесен.
  Строежа да се спре. Всички участвали в подготовката на търга и сключването на договора (начело с мадридския крадец) да бъдат съдени, като организирана престъпна група.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 544 Неутрално


  dimo 58

  не става въпрос за луксозен джип, батка

  ще купуваме Москвич 407 на цената на S600

  и от признателност ще трябва да духаме на продавача заради неговото благоволението му

  така стоят нещата

  think different
 13. 13 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  ЗА БАЙ ПЕТКО - Питаш колко ще ми струва програмата за енергийна ефективност. При всички случаи по малко от милиардите дето ще ги изсипем на руснаците. да не говорим, че енергийна ефективност в производството води до намалена цена на това което произвеждаш и съответно го прави конкурентоспособно на пазара. а това си е ефект постоянен. Въобще Бай петко май представите ти са от политикономията на социализма.

  Пътят е целта! Конфуций
 14. 14 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  ХХХ - нещо не си ме разбрал. АЕЦ - а на т. нар. от русофилите братушки разбира се не е луксозен джип. Сигурен съм, че технологията им е стара.
  Алегорията е за цената. Защо да трошиш много пари след като можеш да си свършиш работата с по-малко пари и с по-вече разум.

  Пътят е целта! Конфуций
 15. 15 Профил на до бойко
  *****
  Неутрално

  аец белене е бездънна каца в която се наливат милиарди от народни пари за да отидат "законно" в нечии джобове срамота!!!!!!!!еее как няма да расте цената тогава..........бойко ,ако си пич ,спри я тая мандра за крадене на народните пари ...иначе си един от тях..... по делата им ще ги познаете........

 16. 16 Профил на 911
  *****
  Весело

  Да, да....

  Почакайте още половин годинка и може да поевтинее.... До към 15-ина милиарда.......

  [email protected]#$%^&*ци, неможете да се сетите, че тия комунисти, дето толкова си чешете езиците за тях, са го почнали тоя проект преди 30 години, а псевдодемокрацията още не може да сметне има ли смисъл или няма...

  Съседите почнали да си строят собствени мощности - ами не, ще блеят и те като вас!!!

  Продължавайте да умувате...., ако можете......

 17. 17 Профил на адс
  *****
  Разстроено

  Доста хора се позлатиха покрай съживяването на този проект. Как ще продават на тази цена произведеният ток само е те си знаят Пътеводител за ценители: http://www.orientirbg.com/

 18. 18 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ако ше го караме все така направо законово да обособят член в Закона за Държавните поръчки и други свързани нормативни актове:
  "Едни хора ще направят и разпределят едни пари...."

 19. 19 Профил на отврат
  *****
  Неутрално

  крадливи комунистически червеногъзи московски павиани

 20. 20 Профил на p[eo
  *****
  Неутрално

  Припряността на БСП по сключването на сделки с Москва беше много ясна и прозрачна-да се постигне 100% енергиина зависимост от бившия голям брат.Въпросът около Белене отдавна не е икономически-той е политически въпрос.Разбира се,че бъдещето е ба ядрейните мощности-това е неоспоримо.Само чугунени мозъци могат да го оспорят.Но този проект загробва България и политически и икономически.Равносилен е семейство пенсионери да инвестират в скъп джип като за това би им стигнало и кола за 4-5000 лв.Единственият изход според мен е намиране на чужд инвеститор.Ако няма такъв-няма да има и Белене.

 21. 21 Профил на Кали Юга
  *****
  Неутрално

  А аз се чудя що ми е над 50 кинта тока ... и то през летните месеци ...

 22. 22 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Примерите с коли и джипове са доста смешни. Комунистите не са на власт - следователно няма кой да подкрепя проекта и той няма да се осъществи. Не е сложно нали? Ако се намерят частни инвеститори е възможно да се построи АЕЦ-а, но това е малко вероятно, защото всичко е руско(а всички освен комунистите, не обичат рашките), защото е криза и инвестицията е голяма и рискована, защото държавата няма да даде никакви гаранции.

 23. 23 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 497 Гневно

  Прочетено в "Пробуждане точка ком"

  " ... Аз не мисля, че България ще се развива по пътя, по който са се развивали държавите „отправна точка”, давани ни за пример. Аз вярвам, че моделите за изчисляването на положителните ефекти от строежа на реактори, които да произвеждат нови 3000 мегавата електричество, са грешни. Аз смятам, че България не ще може да развие индустрия способна да ги оползотвори така, че да им придаде достатъчно висока добавена стойност. Ще рече: да затвори производствения цикъл и да намери пазари за крайната продукция (например да извлича алуминий, който да влага в производството на тенджери, които да продава на външния, достатъчно платежоспособен, пазар). Трябва да включим в сметките Китай и Индия, които могат да заринат света с такива стоки на производствени цени абсолютно немислими за нас. И с това разговорът приключва.

  Следователно най-важният въпрос, на който дружината от поръчители, изпълнители и инвеститори, трябва да отговори задължително, ясно и на висок глас пред целия български народ е: „Ами ако сметките относно цената на парите (т.е. лихвите) и относно икономическия растеж на България, в следствие на инвестицията, се окажат грешни, какво ще правим? Кой ще поеме отговорността и ще плаща 4-те милиарда с лихвите?” Сякаш чувам дебелашкия им смях: „Ти, бе мой човек. Ти и децата ти, и внуците ти. Но не се притеснявай много, ние финансовите разчети така и няма да ти ги представим.”

  цялото на http://probujdane.com/statii/oktopod.htm

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 24. 24 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  Ето два линка и който може нека си прави изводи дали ни и нужна тази централа-първия товара на цялата ни електромрежа- http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg -в момента само инсталираните мощности са два пъти повече,а АЕС строи в Марица,Чез искат да строят във Варна газови блокове,да не говоря за ветропаркове,слънчеви централи и т.н.Следващия линк е за намеренията и на комшиите в енергетиката- http://2020.bg/content/109/3/16/7c516df96e97bb0c3904e6556b8797dd789056069.pdf

 25. 25 Профил на тт34
  *****
  Неутрално

  "Когато говорим за атомната енергетика така, както е поставена тя в България,става дума за гигантски ЗЛОУПОТРЕБИ с публични активи и за намерението на група хора с нечисти интереси да продължат да се облагодетелстват за сметка на данъкоплатеца."
  Това е цялата истина!
  до 14 - технологията не е стара и предлаганите за строеж реактори са с издаден сертификат от Европейските регулаторни органи в областта на ЯЕ.
  Истинската цена на тези реактори не е тази на която е подписан договора, защото тя е "натоварена" със съответните комисионни и е допълнително утежнена от куп други напълно ненужни и също "утежнени" договори с консултанти по какви ли не въпроси. Все пак ние сме в БГ и така се създава тази фрапираща разлика между хората от село, обикновените граждани и тези докопали се до кокала. Как иначе ще се поддържа този стандарт? Защо хора, работещи по 20г. не могат да си позволят да купят и едно жилище, а други за 4 години се сдобиват с такива имоти и в такива количества....

 26. 26 Профил на ЕВРОСКЕПТИК
  *****
  Неутрално

  Какви проекти на по-ниско се реализираха с помоща на лобиращи страни от ЕС в постсоциалистическите страни,но за България това е табу,защото се строи с помоща на Русия.А и
  ной-добре ще бъде само,ако гиганските концерни от Западна Европа имаха дялове в АЕЦ-Белене и се приватизира АЕЦ-Козлодуй.България няма да получи развитие в ЕС.Навремето Общият пазар беше създаден да се забавя развитието на Германия.Ние сме приети в ЕС не за да се развиваме,а за да не
  бъдем близко до Русия и да бъдем превърнати в една консуматорска,а не производителна икономика.А сега новата
  дясна управляваща кохорта дали ще проведе по-важните въпроси референдуми.Дано даде господ,дай боже!Не ми се
  вярва генерал-губернаторът на България да не слуша своите
  ментори от ЕНП,които заедно с него воюваха срещу правителството на Станишев.Генералът трябва да се отплати
  както и Командира и неговият син Мартин Димитров.

 27. 27 Профил на АААБББЕЕЕ
  *****
  Весело

  Централата е държавна, защото по най замъглен начин се взимат комисионните от РВЕ, ЕО-Н, Сиеменс и др. разбира се преведени на сметките в швейцарски банки. Защото ако беше частна, всичките калкулаций щяха да минат пред надзорни, контролни и.т.н. органи при който има бой по манерката. А пък нащте льохманци, мислят като напишат за небходимоста от енергийна независимост и др бла-бла-бла некой шъ им верва, сиктер от тука бе продажници, вие като видите € си отваряте задниците. Разбира се имаме нужда от енергийна независимост, но след кате стане готова централата, токът ще ходи за експорт, а на нашата Пена, да се пече на остров Белене,

  АМИН да ви е

 28. 28 Профил на б
  *****
  Неутрално

  НЕ ПАСЯЩ ТРЕВА, защо мислиш че другите пасат?
  В Филандия е един реактор 1,6 ГВт / които са нови и ги нямаше по време на търга за Беляне/ за 3 милиарда , а нашите са 2 реактора за 4 милиарда, защо манипулираш хората. И за БГ френските оферти бяха 7-8 милиарда. Съшата централа за Беларус е / милиарда. А това че не спазваме срокове и ангажименти, че няма подръжка на проекта а само работа по съсипването и източването му не е руска, а чисто наша работа. И реално погледнато ние сме за съд заради многото подписани и неипълнени и нефинансирани клаузи довели до реални загуби на производителите на съоръженията. Ако бяха французите да са ни вкарали в миша дупка и с милиарди неустойки...

 29. 29 Профил на greg.bg
  *****
  Неутрално

  Господа АЕЦ "Белене" с какви пари ще се строи. Ако е с български разбирам шума около него.
  Ако България не е пряк инвеститор на проекта или часта в ин-
  вестициите и са относително малки, не разбирам защо плачим
  на чужд гроб. Защо толкова много се грижим за парите на тези,
  които ще я инвестират. Или мислите, че по-добре от тях знаем
  къде и как трябва да си вложат парите.

 30. 30 Профил на ЕВРОСКЕПТИК
  *****
  Неутрално

  Ми като си такъв скептик ходи си в Русия, където ще "получиш развитие".

  Ще те доразвият щото като гледам мозъчното ти вещество не е много развито.
  Или си мислиш че на другите не е.

 31. 31 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Предлагам новото правителство на ББ да обяви продажба на държавния дял в АЕЦ Беляне. Дано някой го купи за 400-500 млн. евро.
  Ако не, като бонус да предложи 20-30% от АЕЦ Козлодуй.
  Тъкмо ще подрепи бюджет 2010 и Сребърния фонд Без бърза приватизация на няколко крупни обекта вземането на заем от МВФ е неизбежно. А вземем ли заем, пак ще ни накарат да приватизираме, за да връщаме

 32. 32 Профил на Чапаев пише до Бай Петка
  *****
  Весело

  Так точна Бай Петка , не ги слушай тези сини орангутани. Това е родна върхова технология, при това много печеливша.Прояви далновидност и купувай дял или искай акции от централа Белене, няма да сбъркаш.Това не е виц.

 33. 33 Профил на Дали
  *****
  Неутрално

  А дали пък няма с новото предложение на ЕС за повече прозрачност да се тури малко повечко ред в кочината?

  http://www.euinside.eu/bg/news/another-step-towards-common-energy-market-of-the-eu/

 34. 34 Профил на Дельо
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене-новото Кремиковци!ББ да си опича акъла и да не свързва името си с кражбата на 21-ви век!

 35. 35 Профил на един
  *****
  Неутрално

  това не прави ли на всеки българин по 800 долара разход за тази централа ,на семейство по 3200долара или около 4500лв тоест пазхода за тока на семейството ми за 5 години ще отиде за разход на централа ,който ще направи този ми разход двойно по голям ,защото овчаров и капутите от енергиината комисия са решили така ,ами да ги дадат парите на всеки българин -това не са ли по една средна пенсия за билзо 3 години на всеки един човек в страната егати мафията

 36. 36 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  Ето мнението на Костов за АЕЦ Белене:

  http://www.otgovori.eu/index.php?a=175

 37. 37 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  поправка, в постинг №36 Костов говори за фондовата борса.
  Мнението на Костов за Белене в този линк е №140 от неговите отговори.

 38. 38 Профил на dumb
  *****
  Неутрално

  Ами садете лук и картофи,продавайте
  и с парите купувайте ток от......Ромъния

 39. 39 Профил на Джони
  *****
  Неутрално

  Безконтролната злоупотреба с публични средства и влияние е основен минус на проекта.
  Наличието на нова централа не е минус само по себе си. Не забравяйте, че част от интересите на собствениците на Икономедия са в алтернативните източници на енергия, които в момента са свръхсубсидирани от нас самите, също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK