Браншовици искат черен списък за нарушителите в горите

Дървопреработватели недоволни от липса на антикризисни мерки в сектора

Браншовици искат черен списък за нарушителите в горите

© ДневникБраншовици от горския сектор настояват новият кабинет да постави дървопреработвателната и мебелната промишленост сред приоритетите си наред със земеделието и туризма. В меморандум, разпратен до медиите, работещите в системата посочват необходимостта от антикризисна програма, която да насърчи отдаването на сечта и другите дейности в горите на частни предприемачи.


"Предлагаме с промени в Закона за горите да се забрани на държавните предприятия и ловните стопанства да извършват самостоятелно дърводобива. Настояваме още да се възстанови забраната държавните служители да извършват частна лесовъдска дейност", обясни Антони Стефанов, председател на сдружението БУЛПРОФОР. И допълни, че браншът изрично настоява да се премахнат директните преговори. За целта се предлага в Закона за горите да се включат процедурите за това договаряне.


Анализ на експерти от ЕБВР неотдавна показа, че секторът се нуждае от 79 млн. лв. годишно за преструктуриране на държавните стопанства. С последната реформа годишната субсидия за сектора е символична от 5-6 млн. лв. Приходите основно са от дърводобив, но поради срива на пазарите не е ясно дали през тази година ще се достигнат 5 млн. куб.м, записани в плана на ведомството.
Представителите на бизнеса определят като неефективна контролната дейност, провеждана от държавата след последните структурни реформи. Затова те предлагат да се изработи черен списък на фирмите с доказани нарушения и на уличените в корупция или превишаване на правата. При атестация на всички участници по веригата настояват още и за драстично увеличение на глобите.


При всяка промяна в Закона за горите авторите обещават да наложат добрите европейски практики, но и досега това не е факт, обясни Стефанов. Затова сред предложенията на браншовиците е създаването на национален горски клъстър по германски модел. Идеята е в шест държавни горски предприятия в най-активните икономически региони да се заработи на принципа на публично-частното партньорство. В управата на този клъстър ще има представители не само на горската индустрия, но също на туристически агенции, банки, областни и общински управи. Целта е системата да се отвори към обществото и то да бъде ангажирано с проблемите на горския сектор, обясниха от бранша. Целта на този клъстър е да изработва и общи проекти, които да се субсидират от еврофондовете.


Бизнесът критикува и сегашната форма на съществуване на фонд "Българска гора", където те съзират конфликт на интереси, защото държавните горски стопанства не могат да са възложители и изпълнители на проектите. Те предлагат във фонда да се правят отчисления от всички представители на бизнеса.


Предложения на бизнеса


* Нулева толерантност към нелегалната дейност в горите


* Да се приеме гъвкава ценова политика и диференцирани такси за дърводобив, които се определят от отдалечеността и сложността на терена


* Въвеждане на ясни стандарти за определяне качеството на дървесината


* Гъвкаво прилагане на Закона за обществените поръчки


* Премахване конфликта на интереси при изпълнение на различните функции от различните структури на ДАГ

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Не е зле и за залесяване да се помисли.......

 2. 2 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  Тук ще настъпат по мазола ДПС и онзи палячо Симеон,наричан още цар.Много хора които са в горите плачат за затвор,преди всичко хора на Дуган и комунягите

 3. 3 Профил на канчо
  *****
  Неутрално

  А предложения относно залесяването?
  Трябва задължително да се съобрази дървообработващата промишленост с туризма.

 4. 4 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  В последните години горското стопанство придоби смисъл на нещо напълно сенчесто и мафиотско, каквото е било и преди повече време.

  Оттогава е една случка с цар Борис - при едно от пътуванията си с автомобил някъде по планините той качил в колата си една баба. Като се разговорили бабата го попитала какво работи и след като той отговорил "цар" тя отвърнала "стани горски, баби, по-добре ще ти е".

  Лошото е и че няма читави еколози освен със съвсем малки изключения. Повечето са изнудвачи и рушветчии; абе тотално падение!

 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Няма смисъл от залесявания. Гората ако се остави на спокойствие се възстановява сама и то без пари. А всички залесявания са прах в очите - с тях си оправдават голите сечи, а докато правят почвоподготовки и садят дървета смучат парите от Фонд "Българска гора".
  Я вижте на уеб станицата на ДАГ какви обществени поръчки за почвоподготовки са пуснали

 6. 6 Профил на ДАГ
  *****
  Неутрално

  С най-много горски служители на глава от населението в целия ЕС сме! ДАГ си остана една от най-нереформираните части на държавната администрация. Цели структурни звена на ДАГ са излишни (извършват дублиращи функции) и симулират работа. Този сектор се нуждае от сериозни реформи! Спрете най-после поголовния дърводобив!

 7. 7 Профил на ББ
  *****
  Неутрално

  ОТ ГОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ ПЪРВО ГОРСКИТЕ ,ТЕ НЕ САМО НИЩО НЕ ПАЗЯТ ,А И УЧАСТВАТ И ОРГАНИЗИРАТ ВСИЧКИ КРАЖБИ ПОД КРИЛОТО РАЗБИРА СЕ НА БКП И ДПС.ИМАМ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ СМОЛЯН ,СТРАШНО Е , СТИГА СЕ ДО ТАМ ,ЧЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРАВЯТ ОПИТИ ДА ОТСТРАНЯТ ФИЗИЧЕСКИ СОБСТВЕНИЦИ НА ГОРИ ,КОИТО ПРЕТЕНДИРАТ ДА СИ СЕКАТ САМИ ГОРИТЕ ,А НЕ ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНИ ФИРМИ КРАДЦИ .НАЙ ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ СА БЛИЗКИ ИЛИ СОБСТВЕНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТАМ КОМУНИСТИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДПС,ТЕ СА И ПЕЧЕЛИВШИТЕ ОТ ЕВРОПЕИСКИТЕ ФОНДОВЕ ,ТЕ ПРОВЕЖДАТ И СЕЧИТЕ ,СЛЕД КОИТО НЕ ОСТАВА И КОРЕН ,РАБОТЯТ ПРЯКО С ШЕФОВЕТЕ НА ГОРСКОТО И СА ПОКРОВИТЕЛСТВАНИ ОТ ВСИЧКИ ГОРСКИ В РАЙОНА,ПРИ ТЯХ ПРОВЕРКИ НЯМА И НЕРЕДНОСТИ НЯМА ,А АКО НЯКОЙ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ СЕ ОБАДИ ,ЧЕ МУ ОТСЯКЛИ НЕЗАКОННО ГОРАТА И НЕ ОСТАНАЛО ЕДНО ДЪРВО ,В СЪДА ТИ ДОКАЗВАТ ,ЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО .НА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА ИМ ВИКАТ ЗЕЛЕНАТА МАФИЯ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Я РАЗБИЕ ,ТЕ СА НА ВСИЧКИ НИВА И МОГАТ ДА СЕ СРЕЩНАТ ЧЕСТО ЗАЕДНО САМО КОГАТО СА НА ЛОВ И ХАПКА ПИИКА ,ИНТЕРЕСНОТО Е ,ЧЕ ВСИЧКИ СА ЗАПЗНАТИ С ТЕЗИ ХВАТКИ И НЯМА СИМА В РАЙОНА ,КОЯТО ДА СЕ ОБАДИ ,КОЕТО НАВЯВА НА МИСЪЛТА ,ЧЕ ГОРСКАТА МАФИЯ Е ПОКРОВИТЕЛСТВАНА НА ПОЛИТИЧЕСКО НИВО .

 8. 8 Профил на Da
  *****
  Весело

  При седесарите бе започнало масовото изсичане на горите. Ако някой шеф на гоското се опъваше, плащаха на костовата свита, и директорчето го сменяха веднага. Те по него време, културно прекръстиха и голата сеч, официално да се пиши като "санитарна сеч" )
  А пък горските няма нужда да оплюваме. Те трябва да си пазят хляба, а не гората.

 9. 9 Профил на Почакайте
  *****
  Неутрално

  Ще ви предоставя списък, когато изсека гората. Не губете търпение. Скоро ще е. А дотогава по-добре започнете да се записвате на опашката за прясна вода след няколко години.

 10. 10 Профил на лесновъд
  *****
  Неутрално

  Курец искат, яд ги е, че не се нахраниха до сега

 11. 11 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната идиотщина:"Гъвкаво прилагане на закона за обществените поръчки".
  Законите или се прилагат или се нарушават. За второто си има предвидени санкции и различни текстове в един по-специален закон.

 12. 12 Профил на роли
  *****
  Неутрално

  Горите се нуждаят от реформи, това е ясно. Първо кадрова- всички шефове в ДАГ и директори на РДГ да се сменят. Някои директори на РДГ са станали направо феодали - вижте инж.Маринковски в Кюстендил, сина му си ходи на лекции със служебна кола, той си празнува 50 годишнина с държавни пари цели три дни и т.н.т. Ортака му Пуров директор на ДЛС Осогово пък вече не си знае фирмите и парите и няма кой да му каже копче вече 10 години, но май има светлина в тунела с новия земеделски министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK