Държавнaта енергетика със 100 млн. лв. загуба

Причините са рецесията и решенията на регулатора

Държавнaта енергетика със 100 млн. лв. загуба

© Анелия НиколоваНационалната електрическа компания (НЕК), дъщерното й дружество "Електроенергиен системен оператор" (EСО) и "Мини Марица-изток" са натрупали загуба от 98 млн. лв. за първите шест месеца на тази година. Данните са включени в огласения в понеделник консолидиран отчет на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) за 2008 г., в чиято структура преди година влязоха дружествата.


Допреди месец загубата на електрическата компания е била 42 млн. лв., на ЕСО - 37 млн. лв., а на държавните мини - 19 млн. лв. За сравнение - през цялата 2007 г. НЕК отчете нетна печалба от 34 млн. лв., а "Мини Марица-изток" - 8 млн. лв.


Основната причина за лошите финансови резултати е неблагоприятната бизнес среда заради икономическата рецесия, се казва още в отчета на холдинга. НЕК, която има лиценз за търговия с електроенергия, е продала по-малко ток както в България, така и в региона. Износът е и на по-ниски цени от 2008 г. заради намаленото търсене в съседните страни.
Според БЕХ до загуби водят и решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От холдинга визират наложеното от регулатора увеличение на цената, по която НЕК изкупува произведения от топлофикациите ток, както и липсата на промяна на тарифата, по която компанията продава електроенергия на ЕРП-тата. Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов коментира, че не е запознат с финансовите резултати на трите дружества. "Трябва да видим откъде е тази загуба, защото при определянето на цените смятахме, че компанията ще я покрие с продажбите и износа", обясни той.


ЕСО пък губи заради плащанията си към централите за т.нар. студен резерв - това са мощностите, които се държат в готовност за включване в енергийната система, но не работят, ако няма нужда. Тази цена също се определя от енергийния регулатор. Загубите на държавните мини са свързани с по-малките количества въглища, които са продали на централите от комплекса "Марица-изток". Цените им се определят по формула, в която влизат инфлацията и показател за ефективност. Той се определя от министъра на икономиката и енергетиката по неясни критерии. Държавното дружество поиска увеличение с 26% на цените от юли, но срещу това се обявиха ръководството на БЕХ и енергийният регулатор.


С ръководствата на компаниите вече са обсъдени мерки за намаляване на разходите за ремонти и промяна в инвестиционните програми, коментираха от енергийния холдинг. Икономиите за НЕК за тази година ще бъдат 35 млн. лв. Мините са съкратили инвестиционните си разходи за тази година с 30 млн. лв., заяви изпълнителният им директор Тодор Тодоров. Той смята, че загубата може да бъде покрита до края на годината. Според експерти загубата означава, че дружествата в холдинга трябва да помислят за намаляване на разходите си и увеличаване на ефективността си.


Забележка на одитора KPMG е и че дружествата в холдинга нямат единна счетоводна политика. Това обаче може да се дължи на скорошното създаване на холдинга, като ефектът от новата структура върху компаниите в нея тепърва ще се проявява, коментираха енергийни експерти. Вицепремиерът Симеон Дянков заяви за "Дневник", че приветства желанието на БЕХ да направи дейността си по-прозрачна. Това се случва, когато е налице политическа воля, изтъкна той.


България няма добър опит в случаите, когато държавата е управлявала дружества, но въпреки това загубата не може да се приема еднозначно. Тя може да е следствие от ускорена амортизация и затова по-правилно е да се гледа показателят EBITDA (печалба преди лихви, данъци, преоценки и амортизации - бел. авт.), който е по-точен измерител за финансовото състояние на едно дружество, коментираха анализатори.


БЕХ в числа


Показател
2008 2007
Приходи от продажби 4954 3944
Печалба от оперативна дейност 180 282
Печалба преди данъци 105 218
Нетна печалба 85 192
Активи 10456 8509
Текущи задължения 1270 782
Нетекущи задължения 2217 1765
Нетен паричен поток от оперативна дейност 238 570
Нетен паричен поток от финансовата дейност 738 134

Източник: БЕХ


Данните са в млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK