Облигационери на "Кремиковци" поискаха ликвидация

Група от инвеститорите е против оздравителния план

Някои от инвеститорите, притежаващи кремиковски облигации, са против оздравяване на дружеството и искат ликвидация. Това обяви пред "Дневник" един от тях, пожелал анонимност. Той обясни, че освен него други облигационери също не са съгласни. По думите му те държат близо една трета от номинала на облигационната емисия (325 млн. евро), която банкрутиралият комбинат дължи заедно с натрупаните лихви.


Синдикът на дружеството Цветан Банков предложи през юли оздравителен план, който предвижда обръщане на вземанията в акционерен капитал. Така кредиторите трябва да запазят компанията и активите й в работещо състояние и да я продадат, когато кризата отмине и стойността се повиши. Планът бе съобразен с провала да се намери стратегически инвеститор или партньор, след като миналото лято правителството отклони и искането за съдействие от страна на "Арселор-Митал" да придобие комбината след търг в процедура по несъстоятелност.


Оздравителният план е подкрепен от комитет на облигационерите, които държат близо половината от номинала на емисията. За да го приеме и държавата, те търсят и среща с представители на новото правителство. Миналата седмица пък новият икономически министър Трайчо Трайков съобщи, че през тази премиерът Бойко Борисов ще приеме представители на облигационерите, за да обсъдят въпроса.
Самият план за оздравяване обаче се оспорва от експерти като рисков и труден за изпълнение. Така например облигационерите имат статут на обезпечен кредитор първи клас. Това означава, че парите от евентуална продажба на заложените ключови активи (агломерация, коксохим, доменни пещи и линията за непрекъснато леене) ще се използват за покриване на тяхното вземане и само ако това осигури повече средства, ще се разпределят между други кредитори.


В същото време, ако облигационерите станат акционери, ще загубят привилегирования статут на обезпечен кредитор и ще станат собственици на дружество, което дължи на държавата между 300 и 900 млн. лв. (сумата варира заради държавната помощ, чието връщане бе предявено и за което тече обжалване пред съда).


Като допълнителен аргумент против плана несъгласните облигационери изтъкнаха и довода, че от ликвидация и с разпродажба, включително за скрап, можело да се съберат повече средства и да покрият вземанията си в по-голяма степен.


Според инвеститорите само малка част от поземления фонд на "Кремиковци" не може да се рекултивира или цената би била твърде висока. Те застъпват и идеята, че на мястото на "Кремиковци" все пак може да се изпълнят проекти в областта на недвижимите имоти.


В отговор източници, близки до комитета, подкрепящ оздравителния план, заявиха, че несъгласието на инвеститорите е продиктувано от неспособността им да инвестират допълнителни средства в комбината, а това е наложително.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВУЙЧО УЙЧО
  *****
  Неутрално

  Трябва да се изчака още да паднат активите на Комбината.Така облигационерите имайки статут на обезпечен кредитор първи клас,ще закупят със средствата от ликвидацията ,на мястото на "Кремиковци" ще изпълнят проекти в областта на недвижимите имоти.Това разбира се не е нова схема.Просто трябва още малко търпение,свързано с наместване на нашите хора,так където трябва.

 2. 2 Профил на Arata
  *****
  Неутрално

  На мястото на Кремиковци трябва да се направи завода за боклука. Колкото се може по-бързо. Въобще цялата територия да се развие в подобно направление на дейност. А това може да доведе до печалби и на настоящите "облигационери".

 3. 3 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз работих в "Кремиковци" близо 17 години. То се виждаше, че той е обречен поради много причини и че сегашния му тъжен край е въпрос на време. Напуснах Кремика преди малко повече от две години и оттогава живея в Канада. Смея да вярвам, че постепенно животът ми влиса в порядък, въпреки, че започнах от нищото. Но Канада е страна, в която тези имат цели и ги преследват, могат да се справят. Тъжно е за хората, които са работели в Кремиковци с години и сега, на средна възраст не знаят от къде да започнат, но това е живота.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 4. 4 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Хубави коментари - спокойни и компетентни!

 5. 5 Профил на the point of no return
  *****
  Неутрално

  нормално е да се фалира
  по цял свят се случва освен ако не се намеси корупцията: "оздравяване", "подпомагане", "и да я продадат, когато кризата отмине и стойността се повиши" (последното е на сидикатите)
  ха ха
  отдавна кремиковци е в гравитационния обхват на черна дупка
  и някои продаължават да искат да направим друга черна дупка по-голяма от първата за да го извадим

 6. 6 Профил на elka4erneva
  elka4erneva
  Рейтинг: Неутрално

  кой съсипа Кремиковци - кой го разпродаде за жълти стотинки - а сега работниците и съкратените - не могат да си вземат парите - па макър те и не много.Никой ли не пита къде са апартаментите и кой ги купи - т.е. на кого и КОЙ ги продаде. Още ли сме във времито на дивия запад - та ШЕРИФИ шетат из Кремиковци.Чакайте оздравяване

 7. 7 Профил на elka4erneva
  elka4erneva
  Рейтинг: Гневно

  а бе питат хората,но никой нищо им не казва.накрая ще им писне - да се направи завод за боклука викаш - за кой боклук?

 8. 8 Профил на petrow
  *****
  Неутрално

  С НАЛИЧНАТА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЯ КРЕМИКОВЦИ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ!!!
  ИМА ТЕХНИКА ,КОЯТО НЕ ЕПУСКАНА НАД 10 г.--ЛИНИЯТА ЗА ПОКАЛАЕНА ЛАМАРИНА , ЛИНИЯТА ЗА ПОЦИНКОВАНА ЛАМАРИНА, ЛИНИЯТА ЗА ТРАВЛЕНИЕ НА ГОР. ВАЛ. РУЛОНИ, ЛИНИЯТА ЗА ПРОФИЛИРАНА ЛАМАРИНА, ВСИЧКИ НАРЕЗНИ АГРЕГАТИ ЗА РЯЗАНЕ НА ЛИСТИ И ПУЛОНИ, МНОГО ДОБИВНИ МОЩНОСТИ СА СПРЯНИ ТРАИНО/!!!!????
  ТЕХНИКАТА Е МОРАЛНО И ФИЗИЧЕСКИ ОСТАРЯЛА, ТЕХНОЛОГИЯТА Е ЕНЕРГОЕМКА, МЕТАЛОЕМКА, СЪПРОВОДЕНА С ВИСОКИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ СЪС СЕБЕСТОИНОСТ ПРЕВИШАВАЩА ПАЗАРНИТЕ ЦЕНИ И ПРОДУКЦИЯ С НИСКО КАЧЕСТВО И БЕЗ НАЛИЧИЕ НА ПАЗАРИ????
  РЕШЕНИЕТО Е БЪРЗА ЛИКВИДАЦИЯ , В ПРОТИВЕН СЛУЧАИ ДЪРЖАВАТА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ДАВА СУБСИДИИ И ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ДА ПОДДЪРЖА КРЕМИКОВЦИ В БУДНА КОМА!!!!!

 9. 9 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 536 Неутрално

  #7 " да се направи завод за боклука викаш - за кой боклук? "

  Как за кой - за червения, разбира се!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 10. 10 Профил на sisi
  *****
  Гневно

  подкрепям ви анономни приятели №№ 6 и 7 от части и 9 , защото много червени , преди време, сега са боядисани в други цветове и трудно ще ги познаеш кои са и какви са, освен по наглото държание, лъскавите коли и парадирането че са незаменими. Техниката е остаряла и демоде - това е вярно, но има и демоде кадри,които са захапали кокала и не го пускат- като въпросния ШЕРИФ и компания. На Кремиковци не само машините са важни - земята е скъпа,но и нея я разпродават за стотинки.Четете за изчезналите имоти - кой ги е уговорил и продал? кой е осъществил сделките?не са работниците , които все още си чакат заплатите от декември,януари , февруари и .....

 11. 11 Профил на Тодор Живков
  *****
  Неутрално

  Жалко, убаво предприятие беше. Правеше железо, а работниците имаха пари за леб. А сега какво стана?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK