Кабинета "Станишев" дал на концесия извор на територията на "Терем"

Сондажът се намира край с. Константиново в рамките на КРЗ "Флотски арсенал", който обжалва решението

В последните си дни кабинетът "Станишев" е дал концесия на минерален извор, който се намира в рамките на "Флотски арсенал", а концесионерът е съвсем друга компания. Кораборемонтният завод, който е част от групата на военния холдинг "Терем", обжалва решението. Това показва справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е орган по обжалване на концесиите. Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на "Терем" Жечко Петров. "Разбирам, че сондажът е изключителна държавна собственост, но не е ясно как избраният концесионер ще стига до него, след като е на наша територия", обясни Петров. Мотив за това е, че заводът е част от системата на Министерството на обраната и има ограничен контрол за достъп. Потърсени за коментар, от военното министерство не отговориха до редакционното приключване на броя.


На 22 юни Министерския съвет е избрал за концесионер на сондажа пловдивската фирма "Аквабул" след проведен конкурс на екоминистерството. Кабинетът е упълномощил бившия вече министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров да подпише договора. Решението е обнародвано в Държавен вестник на 3 юли. Срокът за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията е 10 дни от публикуването му в Държавен вестник, което е станало на 3 юли. Според справка в регистъра на антимонополното ведомство жалбата е получена на 15 юли, но по данни на комисията е важна датата на пощенското клеймо.Антимонополният орган е образувал производство по случая, по което трябва да се произнесе най-късно до 23 септември, казаха от КЗК. От екоминистерството съобщиха, че концесионният договор е подписан на 14 юли и предстои да влезе в сила.


Дружеството "Аквабул" ще стопанисва сондажа до с. Константиново през следващите 25 години, показва справка в концесионния регистър. Еднократното парично плащане за предоставяне на концесия е 80 хил. лв., а годишното е 3.27 долара на кубик вода. Експлоатационният ресурс на извора е 94 608 куб. метра годишно. Концесионерът се е задължил да изгради бутилиращо предприятие за използване на обекта през първата година. През периода "Аквабул" няма да плаща концесионна такса. Общата стойност на инвестицията в сондажа е 1.09 млн. лв. От екоминистерството увериха, че договорът е сключен, но не е влязъл в сила заради обжалването му. В случай че антимонополното ведомство се произнесе в полза на "Терем", сключеният договор не може да бъде прекратен със самото решение, от което пък зависят и последващите стъпки. От компанията концесионер "Аквабул" отказаха коментар.
Това е втора жалба на военноремонтния завод по повод на концесията. Първата е срещу решението на Министерския съвет да предостави извора за ползване. Тя е отхвърлена, защото е направена след изтичане на законния срок за обжалване, показва справка в регистъра на КЗК. "За съжаление разбрахме късно за обявената концесия и нямахме време да се включим в конкурса", обясни Жечко Петров. По думите му компанията е имала уверение от министъра на околната среда и водите, че ще бъде обезщетена за направените досега разходи по сондажа, но това не се е случило. При съмнение в нередности по сделката проверка на концесията може да бъде проверена от междуведомствена комисия за контрол на концесионните договори към Министерския съвет, която все още не е формирана, обясниха от екоминистерството.


В момента военноремонтният държавен холдинг "Терем", в който влизат осем ремонтни завода, е в процес на преструктуриране. Досега са продадени контролни пакети от три предприятия, предстои продажбата на още четири пакета. Единственият завод, който не се продава, е КРЗ "Флотски арсенал", чиято продажба беше спряна със заповед на военния министър в края на миналата година. Допреди това към него имаше най-голям инвестиционен интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Божо
  *****
  Гневно

  СЪД ЗА СТАНИШЕВИТЕ МИНИСТРИ И ЧЕРВЕНИ ГРУПИРОВКИ

 2. 2 Профил на Ресурс
  *****
  Неутрално

  Аз дотук разбрах, че има минерален извор, който заради тъпотията на държавата и военните се отича в канала. За такова богатство (минерален извор на брега на морето) в други държави ще оградят зона 1 километър около него и ще направят курорт, а не ръждясали халета на тежката индустрия

 3. 3 Профил на VARNA_BG
  VARNA_BG
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Изворната вода не се оттича в канала, а се използва от Завода.
  Водата не е съвсем минерална - повишено съдържание на желязо и т.н.
  Това не пречи да се опитат да я продадат като 'изключително целебна' минерална вода.
  А по принцип е по-близо до техническата вода. Извора е близо до химиите на Девня - за какъв курорт може да се говори?!
  Странното е, че точно използващия в момента тази вода - Завода, не е уведомен за такива планове...
  Изглежда като пладнешки грабеж/получаване на комисионни в София...

 4. 4 Профил на Ресурс
  *****
  Неутрално

  Добре, ако е така, значи греша. Топъл ли е изворът поне, да се направи един басейн като на "Дружба"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK