Засега надделява идеята за оздравяване на "Кремиковци"

Облигационерите и най-големите кредитори подкрепят замяната на дълг срещу акционерен капитал

Най-големите облигационери и водещите кредитори на "Кремиковци" засега подкрепят идеята да обърнат своите вземания от банкрутиралия комбинат в акционерен капитал. Това съобщиха източници, близки до комитета на облигационерите и синдика Цветан Банков.


Притежателите на дългови книжа, по които платец вече е "Кремиковци", са гласували в полза на оздравителния план в организираното между тях предварително вътрешно гласуване. То се организира от попечителя на облигационната емисия "Лоу Дибенчър" и по предварителни резултати 65% от кредиторите са гласували "за" плана, а останалите 35% се делят между облигационерите, които се противопоставят, и тези без мнение. Попечителят обаче е изпратил до синдика писмо за намерение, което няма задължителен, но показва желание цялата емисия да се обърне в акционерен капитал.


Попечителят има възможност да смени решението си, ако до събранието на кредиторите, което се очаква да бъде през октомври, излезе оценка на тяхното вземане и коефициентът, при който то се обръща в капитал, се окаже неизгоден.
Останалите най-големите частни кредитори - индийската "Стейт трейдинг корпорейшън", към която комбинатът дължи близо 200 млн. долара, и "Стемкор" с претенция за 60 млн. долара, са поискали капитализиране с писма до синдика Цветан Банков. Същото са направили и държавните доставчици НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ.


През миналата седмица стана ясно, че група от инвеститорите, притежаващи облигации, искат дружеството да се ликвидира чрез разпродажба на активите, вместо да прилагат оздравителен план. Точно незадължителният план на този предварителен вот ги кара да очакват до октомври конфигурацията да се промени и аргументите в полза на ликвидацията да надделеят.


Всички показатели от отчета за миналата година говорят, че през следващите няколко години "Кремиковци" ще продължи да трупа загуби. В този смисъл стратегически изглежда по-интересен "Кремиковци" като съвкупност от активи и собственост (отделни заводи, земя и вероятно суровина, скрап и т.н.), но не и като цяло предприятие, коментира в интервю за "Дневник" икономистът Красен Станчев, който е консултант на инвеститорите, желаещи ликвидация (пълния текст на интервюто четете в утрешния брой).


Облигационерите, които от миналото лято допускат идеята да станат собственици на "Кремиковци", пък заявиха, че несъгласието на техните колеги инвеститори е продиктувано от неспособността да инвестират допълнителни средства, което се предвижда в оздравителния план.


"Планът е направен от "Заптек", тази консултантска компания е сред най-големите и е преструктурирала най-големите руски стоманопроизводители. Въобще няма какво да се спори, защото никой не разбира по-добре от тях. Те са американци от руски произход и са изключителни експерти. Абсолютно игнорирам всякакви други коментари и гледам само те какво ни казват, а и освен това по мнението на синдика това е най-добрата група експерти, които някога са посещавали "Кремиковци", коментира Анжело Москов от фонда QVT, който е сред най-големите облигационери.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Недочул
  *****
  Неутрално

  Ей това е БДЖ: производител и транспорт на желязо!
  Българско Държавно Желязо!

 2. 2 Профил на Penka
  *****
  Неутрално

  Само си представете тез простотии с Кремиковци да бяха станали по времето на Костов. Леле мале какав рев щеше да е тогава !!!

 3. 3 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  И тия го оцениха като възможност за кражби! Като спрат контрабандата и наркотиците откъде пари за избори, а? Ебати и автогола!

  Бойко внимавай никому не давай без пари, без пари!!!


  Бог да пази България!

 4. 4 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Не, това е Българско Дървено Желязо!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 5. 5 Профил на вижда се, че
  *****
  Неутрално

  има още вЕрващи в хипотезата за справедливо възмездие. Сигурно е, няма да се състои. Просто се извършва разузнаване за да последва явлението "смяна на караула". Show must go on.

 6. 6 Профил на fen
  *****
  Неутрално

  много оригинални коментари виждам . важно е да имаме чувство за хумор ама не зная на хората които обитават кварталите около завода дали им е до смях като прочетат заглавието

 7. 7 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Странно, тези притежатели на облигации ще са първите, които биха взели пари, ако Кремиковци фалира. Ако обърнат облигациите в Капитал, чрез увеличение на капитала, то тогава стават редови акционери, а държавата ще има да прибира пари. Лудост, за един завод, който вече е осакатен - коксохимът спря.

 8. 8 Профил на РОДОЛЮБЕЦ
  *****
  Неутрално

  вЪЗРАДАНЕТО НА кРЕМИКОВЦИ Е ВАЖНО ЗА НАШАТА ИКОНОМИКА,ЗАЩОТО ДЪРЖАВА,КОЯТО НА ПРАКТИКА НЕ ПРОИЗВЕЖДА СТАВА ЗАВИСИМА ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ.пОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ,КОИТО ЩЕ ОТДЕЛЯТ СРЕДСТВА И ЩЕ ПОЛОЖАТ УСИЛИЯ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПЛАНА.

 9. 9 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Плаща си всички задължения и дългове към НЕК, БДЖ, НАПИ и пр. Държавата се изтегля от него. Тогава да го оздравяват - да видим кой е този идиот, който ще прави това!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 10. 10 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Ако продадат заводът, като старо желязо и като терени ще покрият всички дългове. Освен това ще създадат работа на бившите кремиковски работници, като разрушители на стария завод и възстановители на терените.
  Също така ще има суровина за двата стоманодобивни завода, този в Перник и този в Дебелт, Бургаско. Това ще помогне и за ангажиране на работници в споменатите предприятия.
  Освен това София ще добие най-после чиствъздух!

 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 617 Весело

  Абе какво възстановяване бълнуват тия ...
  Няма комплексно разрешителни и не знам как законово може да го получи, те ще оздравяват.
  Сигурно си калкулират месечните глоби от около 80 хил. лева и давай да върви.
  Това ще е и тест за новия МОСВ министър.
  Не вярвам да го пуснат, пък и Бойко лично сигнализира ЕК за Кремиковци ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK