"Соларпро" пусна първата си централа край Шумен

Фотоволтаични панели са произведени от фабриката на дружеството в Силистра

Централата вече успешно е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на електроразпределителното дружество.

© Дневник

Централата вече успешно е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на електроразпределителното дружество."Солапро", подразделение на добивната компания "Каолин", пусна в експлоатация първия етап на фотоволтаичната си електроцентрала в с. Янково, Шуменско. Това съобщиха от компанията майка в понеделник.


Първият етап от проекта North-East 1 е с инсталирана мощност 14% от общо планираната (338 kWp). Централата вече успешно е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на електроразпределителното дружество.


Пълната мощност на централата ще бъде въведена в експлоатация до края на годината. Цялата централа North-East 1 е с номинална мощност и ще бъде най-големият фотоволтаичен парк у нас (2404 kWp).
Соларната централа не е построена върху земеделски земи, а върху индустриален терен, на който преди разчистването са били разположени изоставени стопански сгради и оранжерии. По този начин съоръжението не отнема от съществуващия земеделски фонд, а на практика рекултивира изоставен стопански терен.


Централата в Янково се изгражда с тънкослойни фотоволтаични панели, произведени от "Соларпро" във фабриката в Силистра. Компанията е единствената в България, която затваря пълния цикъл на производство на фотоволтаични панели. Компонентите на централата са предимно български, всички подизпълнители са местни компании, което осигурява нови директни и косвени работни места в района на Североизточна България.


"Соларпро" е дъщерно дружество на "Каолин", което изгради най-големия завод за слънчеви панели на Балканите с планиран капацитет от 18 мегавата годишно, организиран в три производствени линии на този етап. Капиталът на дружеството неотдавна бе увеличен за пореден път от 12 на 24 млн. лева.


В края на март бяха произведени първите панели от първата производствена линия на завода за слънчеви фотоволтаични панели в Силистра. Предвижда се около "Соларпро" да се създаде регионален клъстър за технологии и производство на чиста енергия. Дневник

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на (sun)
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на emigrazija
  *****
  Неутрално

  Показателен за нашето общество е изключително малкия брой коментари под такава хубава новина Явно на народа му трябват яко зрелища

 3. 3 Профил на Antiemigraciya
  *****
  Неутрално

  Много бързаме с оценките за "народ". Народът не му е до оценки, а иска да изкара зимата на топло и да не е гладен. Не ще и да е в емиграция, защото ходи насам-натам и видя къде зимуват раците из Евтопа и Америка...

 4. 4 Профил на fen
  fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  на връщане от морето мисля, че мернах подобни съоръжения в участъка от края на магистралата до петолъчката. Също така имаше и ветрогенератори...
  Евала, че е българска компанията и продукцията е от български материали!

 5. 5 Профил на Читател
  *****
  Любопитно

  Лъжа е, че централата не е построена върху земеделска земя. Напротив, тя е построена върху земята на бивши оранжерии. "Соларпро", PR не се прави с неистини!

 6. 6 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  за мен мястото не тея панели е по покривите на складове и къщи. ако ги видя да надвишат 100 кв.км в българия тръгвам по полетата да ги троша

 7. 7 Профил на Читател
  *****
  Любопитно

  П. п. Лъжа е и твърдението за рекултивация. Рекултивация означава връщане на терена към неговия вид отпреди промяната му вследствие на човешката дейност. Замяната на селскостопански постройки и оранжерии с фотоволтаични панели е всичко друго, но не и рекултивация.

 8. 8 Профил на Дерикожев
  *****
  Неутрално

  Е, това е много хубава новина! И всичко Маде ин Булгариа!

 9. 9 Профил на Янково
  *****
  Гневно

  Гледам че "читателя" едни и същи коментари пуска непрекъснато под тази новина? колко взе моето момче? а тези оранжерии дали не са били соц бетнни постройки с тонове каманяк под тях? а? а дали след разрушаването и м земята не е станала абсоляютно негодна за земеделие заради камъните, чакъла и бетона, който е стоял отгоре десетилтия? жалък си, като се опитваш така да петниш едно хубаво начинание!!!

 10. 10 Профил на Читател
  *****
  Любопитно

  Янково, каквито и да са били бившите оранжерии, след тях е останала плодородна земеделска земя, разчистването на която е могло да се направи и без строителство на фотоволтаичен парк. Твърденията за нестроене върху земеделска земя и рекултивация са лъжи. Кому са нужни те? Не разбирам. Това е съществен проблем, който тепърва ще става все по-значим заради перспективите пред слънчевата енергетика. Фотоволтаичните централи не бива да се изграждат върху необработвани зедемелски земи, каквито у нас има много. А в случая е станало точно това...

 11. 11 Профил на mancev
  *****
  Неутрално

  Не виждам какъв е проблема в това каква е била зямата? Толкова пустееща земя има в България, че който има желание винаги може да намери свободна такава. Който иска да се прави на умен, пуска злобни коментари по форумите. Дали новината е ПР или не, не е толкова важно. Важното е че ще се произвежда ток от слънцето... някой е вложил пари в това, наел е работна ръка... най-нормалното нещо ще е да иска да печели. Който не му харесва, да направи нещо по-добро, а не да плюе.

 12. 12 Профил на zapoznat
  *****
  Весело

  брат му на иво прокопиев демек.мдааа добре вървят двамцата.

 13. 13 Профил на autoexpert
  *****
  Неутрално

  Браво. Има оптимизъм. Аз хората ги съдя по делата им, не по политическата им принадлежност или кой на кого е брат или сват.

 14. 14 Профил на itzoff
  itzoff
  Рейтинг: Неутрално

  Построяването на централата не може да се осъществи на земя от висока категория (земята трябва да е 4-та, 5-та, 6-та и т.н., земи с ниска категория). Това не е най плодородната земя в страната ни.

 15. 15 Профил на ГЕНЕРАЛМАЩАБНА АКАДЕМИЯ
  *****
  Неутрално

  НИЕ МОЖЕМ ВСИЧКО - ПОЧТИ КАКТО ТРЯБВА - НО ВИНАГИ КАКТО СЕ НАЛАГА ...

 16. 16 Профил на До № 11
  *****
  Неутрално

  Точно защото сме една изостанала държава имаме пустеещи земи ... в нормалния свят пустеещи земи няма ..работи се всичко на 100 %

  Само в тая усрана държава никой не иска да работи ..само да изкарва пари по тарикатски начин ...

 17. 17 Профил на ИОРДАН
  *****
  Неутрално

  ТОВА НЕ МИСЛЯ 4Е ЩТЕ БАДЕ НАИ ГОЛЕМИЯ ПАРК В БГ, ДО 1 МЕСЕЦ ПУСКАМЕ 2 МВ

 18. 18 Профил на Айде бе!
  *****
  Неутрално

  Наистина, стара технология – панелите им правят 40Wpp, докато китайските, тайванските и германските правят по 180, -за същата площ…. Постоянно скапваща се техника, ниски заплати и некомпетентен среден мениджмънт. Идат за всяко нещо от Италия, Германия, Унгария, а местните инженери им се използват като общаци – 450лв заплата… Като сложим и че жени са им началници… пиши ги бегали. Цяло чудо е, че са намерили будала да прави централа с техни панели в Янково, Шуменско, което е и единствената им гордост. Всъщност и инвеститорът там е от кръга на Прокопиев, та затова… Както всичко в България, се разчита на евтин труд – вдигат се по 2,5 т стъкла на смяна. И ако се вдигне двойно производителността, ще се вдигат по 4 т, а заплатите същите.. Никакви други екстри.
  Прав е PV, че тази безсмислена при тая технология енергия вдига цената на тока – на инвеститорите в ВЕИ се гарантира 20% рентабилност, ЕС заплаща част от инвестициите, но в края на краищата всичко се пише на гърба на НЕК, която е длъжна да купува тока от такива източници на 79 ст/квч, вместо на 6, както е от ТЕЦ.
  Изобщо, това е бизнес за мутри и бели якички – влагаш 1 М, след 10 г. гарантирано си с 1,2 М. Да говорим ли за съсипаната земеделска земя?… Доста скъпо ни излиза слънчевата ел. енергия… Такива панели имат смисъл засега само за планински хижи. Да не говорим, че апетитите са тъй големи, че НЕК неофициално иска да ограничи тези проекти до 20% от енергоизточниците, въпреки, че е ЕОН е задължена да ги присъединява по закон. Какво ще стане, ако 50% идват от ВЕИ – токът ще е по-скъп от нафтата. И изобщо какво става с построените мощности ТЕЦ и ВЕЦ? Да се събарят ли? Не е ли по-добре да се натоварят те /в момента на 40%/, вместо да строим нови? Верно че замърсяват, но не чак дотам! И – което е вкусно – или е нездравословно, или се пълнее от него.
  Смисъл би имало, ако вместо керемиди по покрива, имахме такива панели – за 3 кв среднодневна мощност /през нощта не правят ток/ са ви нужни 30 кв.м. панели. Ами акумулатори, инвертори, управление.. Тогава чак отивате в лапичките на ЕОН/ОФФ, които да ви присъединят и да ви купуват излишния ток, но само този над среднодневното потребление. Все още никой домашен потребител не го е направил… няма и да стане скоро. Ние да не сме Германия, където всичко е ясно регламентирано, ние сме уайлд ийст..
  Успех на завода, но едва ли. Освен ако не се преориентират към износ и нова технология, вместо към местните мутробизнесмени, язък за инвестицията.
  Пък и не са създали кой-знае колко раб. места и бизнес…
  С щефчетата са 80 д.!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK