И облигационерите излязоха с антикризисни мерки

Кредиторите на "Балканкар Заря" ще се опитат да дадат глътка ликвиден въздух на предприятието

След банките и небанковите финансови компании притежателите на облигации излязоха с мерки за облекчаване на заемополучателите си с временни затруднения в обслужването на задълженията заради кризата. Това показа проучване на "Дневник" сред компаниите, които изпаднаха в просрочие по дълговите си книжа или се озоваха под минималните договорни изисквания по емисиите си.


Част от облигационерите на на павликенското машиностроително предприятие "Балканкар Заря" обмислят да снижат изискванията си за финансовите съотношения, които компанията трябва да спазва. В края на този месец довереникът на притежателите на дълговите книжа на предприятието "Алианц банк България" свиква извънредно събрание, на което трябва да се гласуват промени в параметрите на емисията.


"Вероятно ще предложим да бъдат облекчени условията по облигационната емисия в частта за финансовите съотношения", обясни Борис Бонкин, портфолио мениджър в ПОД "Алианц България", което е един от кредиторите на дружеството.
Заради свитите си продажби в условията на криза "Балканкар Заря", която е сред най-големите износители на кари на Балканите, не може да си покрива разходите за лихви. Компанията отчете загуба от 209 хил. лв. за второто тримесечие на годината, с което общата от началото на годината достигна 755 хил. лв. Оборотите на предприятието за полугодието пък се свиха драстично - с близо 80% на годишна база до 953 хил. лв. До средата на годината предприятието покрива задълженията си по лихвите, но това се случва за сметка на акционерния капитал и резервите на дружеството, обикновено заделяни в бизнеса за инвестиционни проекти. По този начин компанията се декапитализира, след като с натрупаните загуби собственият й капитал падна до отрицателна величина минус 23 хил. лв.


Предвид слабите перспективи за възстановяване на външните пазари до края на годината и това, че през декември предстои главнично плащане, закономерно повечето експерти очакват то да бъде под силен финансов натиск през следващите месеци (виж карето).


По думите на Бонкин ще се търси компромис, за да се даде възможност на дружеството да си стъпи на краката.


"На нас не ни е цел да ликвидираме предприятията и да пристъпваме към изземване на обезпеченията. Искаме да им дадем възможност да съхранят дейността си", каза и Иво Захариев, фонд мениджър на ПОК "ДСК - Родина" - друг от притежателите на дълговите книжа на "Балканкар Заря".


По идентичен на пенсионните дружества начин постъпиха кредиторите на още няколко емисии корпоративни облигации, чиито издатели се сблъскаха с временни финансови затруднения - "Елана холдинг", "Феърплей интернешънъл", "Ален мак" и др. Всички тези дългови книжа са обезпечение с активите на компаниите - земи, сгради и машини. По подобие на банките обаче и облигационерите не желаят да се превръщат в брокери на недвижими имоти или пък в търговци на изделия. "Нямаме намерения да изнасяме кари. Мисията ни е да си осигуряваме постоянен приток на пари", допълни Захариев.Ликвидните промени на компания затрудняват обслужването на задълженията й
Още през пролетта облигационерите на "Балканкар Заря" поискаха от дружеството изпълнението на конкретни резултати, за да си гарантират вземанията от дружеството. Компанията издаде дългови книжа за 5.5 млн. евро през 2007 г. за срок от от пет години. Лихвата по тях е 7.25%. До средата на 2009 г. тя трябваше да направи всичко по силите си, за да реализира поне 4.4 млн. лв. продажби и да увеличи с 20% покритието на разходите за лихви спрямо стойността на показателя в края на март. Това не само че не се случи, но резултатите на предприятието се влошиха още. Към края на юни компанията е с отрицателен коефициент на покритие на разходите за лихви (-1.4 при минимално изисквани 2), паричният й поток от оперативна дейност е отрицателен, а паричните й наличности са едва 104 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK