НЕК ще е принудена да предоговори заема за АЕЦ "Белене"

Загубата за полугодието го е направил незабавно изискуем

Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде принудена да предоговори заема от 250 млн. евро с БНП "Париба" за изграждането на АЕЦ "Белене" или да го изплати изцяло. Това съобщи министър Трайков. Проблемът е, че заради отчетената загуба от НЕК за първите шест месеца на годината кредитът е станал технически незабавно изискуем.


Заемът беше договорен преди две години, за да се използват средствата, докато започне строителството на ядрената централа. Срокът за погасяване е 2012 г. "Намаленото потребление на електроенергия заради рецесията е влошило икономическите показатели на НЕК и е забавило плащанията, което е направило заема подлежащ на изплащане", обясни Трайков. Той смята, че електрическата компания е длъжна да изпълнява първоначалните условия по договора с банката, в противен случай фискалният резерв трябва да отпусне средства на НЕК за изплащането му. Това може да се смята за държавна помощ и затова компанията предоговаря условията.


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) e отказала да подкрепи предоговарянето на заема, защото лихвите по него е трябвало да се увеличат драстично. Ако лихвата стигне 10-11%, това ще донесе до загуба между 8 и 20 млн. евро за НЕК, каза председателят на комисията Константин Шушулов. Той допълни, че проблемът с банката ще се решава от вицепремиера Симеон Дянков и министър Трайчо Трайков.
В понеделник зам.-председателят на съвета на директорите на БЕХ Тенчо Попов обяви, че бездействието на двамата изпълнителни директори на електрическата компания и липсата на адекнатни мерки за справяне с кризата са довели до загубата и са направили кредита изискуем. В съобщение до медиите изпълнителните директори Любомир Велков и Мардик Папазян посочват, че още през май тази година са предупредили ДКЕВР, бившия енергиен министър Петър Димитров и изпълнителния директор на БЕХ Галина Тошева, че компанията ще отчете загуба и влошените финансови показатели ще направят кредитите изискуеми. Шушулов обаче отхвърли обвиненията. Той обясни, че свиването на потреблението, намалените продажби и износ са обективните обстоятелства, довели до спад в приходите на компанията.


Експерти на енергийния регулатор са се срещнали с представители на "Креди суис фърст Бостън", която отпуска 120 млн. евро за изграждането на хидровъзела "Цанков камък", за да ги информират за начина на определяне на цените на енергията, която продава и произвежда НЕК. Електрическата компания вероятно ще преговоря за отпускането на още 70 млн. евро. Ако лихвите са значително по-високи от договорените до момента, няма да разрешим заема, каза още Шушулов. В този случай компанията ще проведе процедура за избор на банка. До момента от кредита са погасени 70 млн. евро.АЕЦ "Козлодуй" с нов съвет на директорите


Милена Ценова, Димитър Ангелов и Костадин Димитров са новите членове на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, реши вчера съветът на директорите на БЕХ. От борда бяха освободени Красимир Янков, Йосиф Илиев, Иван Генов и Тенчо Попов.


Милена Ценова е началник на политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Димитър Ангелов е главен инженер "Електропроизводство" в V и VI блок в централата. Костадин Димитров е главен счетоводител на АЕЦ "Козлодуй" от 2000 г. Новият изпълнителен директор на централата ще бъде Димитър Ангелов.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Кой има най - голяма полза от спирането на проекта Белене и поскъпване на тока в България?
  Ами най - голяма полза имат EVN или бившия, а може би и настоящ работодател на Трайчо Трайков!
  Нека да прочетем някои неща тук:
  http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/politics/article/post616.html

 2. 2 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  До така нареклио се Българан,Абе,онойте,като тураш линк,поне знаеш ли каков е сайто зад тоа линк?Яз сам си прос и сигур за това не можех да разберем ни на кого е сайто,ни редакторски екип,нищо.Пълна анонимнос.И ми засмръде на цървено.Направо ми засмръде на компромат.А,оти не обели една дума за тоа мръсен яничарин Шушулов,дека му кусаме попарата толко годин и кой знае още колко,нищо,че се зарича да се пенционира.Трайчо,на дваесе дена министер,видел-не видел,дай че го плюваме сега,а яничарино,понеже си е ваш,цръвен е арен.Море,мам.. .. на сите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK