Всяка шеста компания в България е застрашена от фалит

Всяка шеста компания в България е застрашена от фалит

© СГ/ИИВсяка шеста компания в България е застрашена по отношение на ликвидността си заради загуби от просрочени плащания от партньори и клиенти. Това показва изследване на международната компания за събиране на вземания "ЕОС Матрикс" за навиците за плащане в Европа през 2009 г. Анкетирани са 1200 фирми от България, Унгария, Германия, Великобритания и Швейцария. Най-голяма е опасността от фалит заради неплатени задължения при бизнеса в Унгария, където е застрашена всяка трета компания, най-малка е в Германия и Швейцария - всяка десета. Мениджърите във всички държави очакват случаите на неплатежоспособност и при фирмите, и при гражданите да нараснат през следващите две години.


Изследването потвърждава сериозността на проблема с несъбраните вземания за българския бизнес. По този показател страната е на първо място (16% от всички вземания), като приблизително всяка втора сметка не се плаща навреме. Българските фирми отписват и губят 4% от всички вземания, докато във Великобритания и Швейцария например този показател е значително по-нисък - 1.4%.


Проблемите при разплащанията в България допълнително засилват трудностите на компаниите да си осигурят оборотни средства. Именно достъпът до финансиране е посочен като най-голям проблем от българския бизнес в годишния доклад за конкурентоспособността на икономиките на Световния форум в Давос, оповестен във вторник. Преди година той е бил едва на осмо място в класацията на факторите, които затрудняват работата на компаниите в страната.
Проблемът с междуфирмените задължения е сложен, но положението не е чак толкова драматично, коментира пред "Дневник" Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той напомни, че още през ноември м.г. организацията предложи на предишното правителство система за прихващане на вземанията, така че предприятията да могат да изчистят част от задълженията си към други фирми, без да е необходимо да имат пари в наличност. Междуфирмената задлъжнялост расте и заради просрочени плащания на държавата, посочи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. Той препоръча да се ускори процедурата по обявяване в несъстоятелност.


Според проучването средният размер на вземанията е до 5000 евро, като най-много дългове имат да събират предприятията с по-малки обороти и тези от промишлеността. Компаниите в България и Швейцария отпускат най-дълъг срок за погасяване на просрочени плащания - съответно 44 и 40 дни. Българските компании изчакват и най-дълго, преди да оценят проблема като риск - те провизират вземанията си едва след година и половина (527 дни), докато британските фирми го правят след 320 дни, а швейцарските - след 284, каза Добрин Миревски, директор бизнес развитие в българския офис на "ЕОС Матрикс". Пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев коментира, че заради мудността на съдебната система в България фирмите изчакват най-много и преди да се обърнат към съда, за да си търсят вземанията.


Професионалното управление на вземанията и пълната информация за рисковете помагат значително за предпазване от просрочени плащания, коментира Райна Миткова, управител на българския клон на "ЕОС Матрикс". Един от показателите в тази посока е периодичните проверки за платежоспособността на клиентите. В България това се прави от половината фирми, а в Германия - от 85%. Повечето германски и британски фирми използват агенции за икономическа информация, бази данни с история на плащанията, докато българските разчитат най-много на неформалния обмен на информация.


Въпреки всичко българските фирми остават най-оптимистично настроените и това е и голямата изненада в изследването, посочи Миревски. През последните две години моралът да си платиш задълженията реално се е подобрил според 15% от анкетираните в България. Във Великобритания този процент е 11%, а най-нисък е в Унгария - едва 4%. Оптимизмът на българските фирми се запазва и по отношение на очакванията за следващите две години - 17% от анкетираните мениджъри се надяват партньорите им да подобрят плащанията. Най-песимистично са настроени германските и швейцарските компании, съответно с 4% и 3%.


Евгений Иванов, КРИБ


В кризата междуфирмените задължения замръзват. Това обаче не може да доведе до верижни фалити, защото всеки е засегнат от проблема - плащанията към него са спрели, но и той е спрял да плаща. Така веригата остава цяла, докато приключи кризата. Затова фирмите не ги слагат в графа "несъбираеми вземания", както би трябвало да бъде, а влизат в режим на изчакване - т.нар. правно очакване. Това означава, че се очаква правната система да разреши проблема. Още през ноември м.г. предложихме система за нетиране на задълженията. Предложихме да се изгради информационна система, чрез която да стане публично ясно кой на кого и какво дължи. По метода на прихващанията или нетиранията те много по-безболезнено могат да бъдат изчистени. Ако контрагент А дължи на фирмата Б 20 млн., а фирмата Б дължи на фирмата С 4 млн., но С дължи на А 12 млн. - така се оказва, че А дължи на Б само 8 млн. Това прихващане е прилагано успешно при разделянето на републиките от бивша Югославия.


Васил Велев, АИКБ:


За съжаление междуфирмената задлъжнялост расте и заради просрочени плащания на държавата. Става дума не само за невъзстановен ДДС, а и изпълнени обществени поръчки, които не са разплатени. В пътното строителство това е хроничен проблем от 10 години. Не са малки и задълженията на общините към фирми, на болници към доставчици на медикаменти. Друг проблем са бавните процедури по ликвидация на фалирали фирми, заради което несъбираеми или трудносъбираеми вземания не се отписват. Всичко това влошава ликвидността на предприятията и тяхната рентабилност. Задлъжнялостта се увеличава и заради забавените плащания на компании от Западна Европа. Постоянно се предоговарят условия за поръчките, при което искат плащането да се отложи вместо от 60-ия на 90-ия ден например.


От ситуацията може да се излезе, ако се ускори процедурата по обявяване в несъстоятелност. Ние сме предложили това на правителството в антикризисния си пакет. Други препоръки са фирмите да застраховат вземанията си, а държавата да плаща лихви при забавянето на плащанията си.


Камен Колев, зам.-председател на БСК:


По данни на БСК половината от задълженията вече са просрочени, което утежнява в най-голяма степен, блокира търговската дейност и намалява възможността за икономически растеж. Предприятията в България изчакват най-много, преди да предявят претенциите си, заради мудността на съдебната система. Един иск за вземания може да се доказва с години. Затова фирмите се опитват да уредят по други начини дълговете си, като например да предложат някой да ги изкупи. Ние ги съветваме да сключват арбитражна клауза. Търговските спорове се решават в арбитражния съд само за няколко месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yorik
  *****
  Неутрално

  Бас ловя, че са се всичките налапали с кредити през изминалите няколко години.

  Ще намалят производствата и печалбите, но няма да фалират тези, които не са се уловили на въдицата на заемите.

 2. 2 Профил на NI
  *****
  Неутрално

  ЗА МНОГО ТОВА Е НАЙ ДОБРИЯТ "ИЗХОД"
  ...но когато си неконкурентно способен това е неизбежност!

 3. 3 Профил на я
  *****
  Неутрално

  България е платила на МВФ 1 000 000 000 Евро на 28.08.2009! Финансовия министър(евреин) е купил ценни книжа с парите на здравната каса!!!

  Махнете новините на турски!!!! Бойко!!!

 4. 4 Профил на я
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Даса
  *****
  Неутрално

  Помслете дълбоко какво означава това. Парите вече не са еквивалент на нищо. Особено мечтите, наричани фючърси, опции или деривати, изградени изкуствено като зловреднни мъшеи над парите. След две години светът ще е различен. А фалитите са смърт, не мислете за смъртта, защото тя бездруго мисли за нас. Време е да търсим икономически еквивалент, който да направи животът ни по-смислен и естествен.

 6. 6 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  и аз съм застрашен от фалит

 7. 7 Профил на Занков
  *****
  Неутрално

  Това да не е пропаганда пак на ДС - тия не умряха ли отдавна,че все с тях се оправдават. Явно пичовете са разбирали от работата си,били са профита,щом днешните крадци на криминалния преход ги плюят в несвяст.
  Това днешното рай ще ни се види само след -7-8 месеца.....
  На такъв народ- такъв хомот!

 8. 8 Профил на www
  *****
  Неутрално

  Дано след 6 месеца да няма статия:

  "Всяка шеста компания не е застрашена от фалит".

 9. 9 Профил на Зун
  *****
  Неутрално

  По принцип е редно фалитите да започнат откъдето тръгна кризата - от банките...

 10. 10 Профил на Сова Хари и Потър
  *****
  Разстроено

  аз фалирах преди година без фирма ! не ми пука за тия псевдо бизнесмени! сега харча 1/5 по малко от миналата година !

 11. 11 Профил на Мдаа
  *****
  Неутрално

  Хубаво е, че фалираме. Ще огладнеем, ще освирепеем, ще се върнем към същността на хляба. Световната банка, която кърми нашият нов черепоглав финансов министър, също ще фалира. Всичко ще си дойде на мястото.

 12. 12 Профил на Шестата компания
  *****
  Неутрално

  Бизнес се прави с кредити от банките.Естествено, че всяка компания, която иска да се развива залага на някакви очаквания в бъдеще.Анализира, прави бизнес план,взема кредит и инвестира.Само това е пътя за развитие.За нещастие, на всички нас, които вървим по този път, се случи тази финансова криза и никой не можеше да предвиди това срутване на пазарите.Това е форсмажор и държавата отдавна трябваше да се намеси с адекватни мерки, както правят в Европа и САЩ.Къде е държавата питам аз? Наляха 500 млн. от банката за развитие в търговските банки без ясни правила за кредитиране и те потънаха.Банките си оправиха ликвидността, а бизнеса го д*ха.
  В момента всички ние,които сме взели кредити, работим за банките.Каквото спечелим го даваме на банките за лихви, а те ловят риба в мътна вода.Ако не се намеси държавата бизнеса ще фалира и това е повече от ясно, но след това ще фалира и държавата.

  Искам да вече да чуя какви антикризисни и в подкрепа на икономиката мерки предприема кабинета "Борисов" .Наслушах се на оплакващи се от предшествениците си министри.

 13. 13 Профил на 56
  *****
  Неутрално

  Е този клиринг кой ще го извършва?
  Всеки 3-ти ресторантьор /кафеджия застрашен , но пък бързо могат да се възстановят след кризата, мисля , за сектор услуги също ... така мисля ... ще се видим на Пролет

 14. 14 Профил на Sensei
  *****
  Неутрално

  Много голяма част от просрочените плащания от партньори и клиенти могат да се изчистят сравнително бързо и евтино чрез създаването на Клирингова банка, където да бъде регистрирана преобладаващата част от междуфирмените задължения и където ще могат да се прихващат и анулират взаимните вземания и задължения. В началото това ще отнеме известно време около регистрацията, но после ще бъде много по-бързо от съдебните процедури. Най-близо до тази идея от гореизказалите се е Евгений Иванов от КРИБ и аз мисля, че колкото по-бързо тя се осъшестви, толкова по-добре ще бъде за българската икономика и общество.

 15. 15 Профил на ()+()
  *****
  Неутрално

  Световната банка не е банка която има пари както районната ви банка това е "банка" която посредничи чрез други банки да се отпусне кредит на срана или организация която иначе по други обстоятелства не би могла да ги получи. Един вид филантропна организация без капитали.

  Няма да забравя никога (вече 10 години) майката на едно българско момиче която срещанах във Вашингтон и беше толкова щаслива че дъщеря и почнала работа в Световната банка (като че ли мед и капеше от устата произнасяйки Световната Банка ако не навсяка втора то на трета дума)

 16. 16 Профил на www
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "()+()":

  Приятелю,
  Не се подигравай с женицата. Ако дъщеря и беше почнала работа не в Световната а в Кварталната банка, пак е по-добър вариант, отколкото в МакДоналдс например...

 17. 17 Профил на 37
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Ние имаме нужда от тези фалити.
  В годините дотук бизнесът се "оправляваше" от мутри, мутроподобни и доста техни навлеци.
  Всички, които успяха да изградят позиции (с изключение на другите 2 %), мислеха и действаха като тези "оправители".
  Нека фалитите да започнат... сега.

 19. 19 Профил на Искров
  *****
  Неутрално

  В България банки няма да фалират, докато плащат. Обратното също е вярно. Нали затова ме избраха.

 20. 20 Профил на Сасък
  *****
  Неутрално

  Преди малко видях огненото кълбо на Батман над Банкя и си казах: "Сигурно е по голяма нужда."

 21. 21 Профил на До № 14
  *****
  Неутрално

  Идеята за Клирингова банка е брадясала. Тя е на поне двайсет и три години. Дано и ти ги имаш. Идеи колкото щеш. Брада трябва, за да ги реализираш. А за хората вече е безразлично даи ще е банка или Банкя.

 22. 22 Профил на Че № 21
  *****
  Неутрално

  има ли разлика между банка и банкя?

 23. 23 Профил на Баш Бай Братко
  *****
  Неутрално

  Според мен статистиката пак е натъкмена...
  защото над 50 от фирмите съществуват и се развиват на принципа -батко, братко, татко, БаСиПарите, ДуПяСе...каква конкуренция можеш да срещнеш от тия освен неограничен финансов ресурс за източване...Я елате пиленца при батко, да ви източи сладко сладко
  Знаете ли какви интересни предложения имам...

 24. 24 Профил на бюджетни банки
  *****
  Неутрално

  за мен това са бюжетни банки- крепят се само на разплащанияс НОИ, ДДС, бюджетни заплати пенсии и социални плащания- приходи имат само отпогасителни вноски по кредити и от вноски от фирми, които моментално се насочват към бюджетните разпоредители- , а не от реалния бизнес. Та за мен това не са банки в истинския смисъл на думата

 25. 25 Профил на akira
  *****
  Разстроено

  да много дебел го чака народа сега без доходи ще останат 20-30 % от работоспособното население щото няма бач горят тези от рекламата и дребният бизнес също и разни производства банките натискат ВЪРНЕТЕ НИ КРЕДИТА и те те така ама до кога се не знаеее

 26. 26 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Честит 9тий Септември, о, Роби на Комунизма!

 27. 27 Профил на just a frend
  *****
  Неутрално

  ....така ще е капитализма не е от вчера и пак съществува, докато социализма почна да се разлага още на 20 'та година и още 20 за да стане история за винаги!
  ?Кой спечели и кой изгуби?
  Днешните капиталисти и вчерашните социалисти(комунисти) са първите а вторите последни (както винаги).

 28. 28 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  goliama ikonomika razviha chervenite kradci za 65 godini komunizam i sega kakav kapitalizam razvivat che sled 65 godini pak 6te sme nai bednite v EC ako sa6testvuva izob6to Bulgaria togava.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на до автора
  *****
  Неутрално

  всяка 6 фирма е свързана с правителството.
  естественно след смяната да фалират

 31. 31 Профил на Нови възможности
  *****
  Неутрално

  Ром съм. Работя като гробар в окръжен град. Амиии, берекет версин, повече умират, от стрес ли е, от кризата ли е, незнам, а и като духне белия вятър, още повече ще мрат. Така че, извода е , че аз съм добре в кризата. Емигрант съм от Ирак. Произвеждам ковчези.
  Понеже доста хора умират заради стрес или от болести (пак - поради стреса, заради който пада имунната им защита) има работа и за мен. Тук не се води война. В Ирак всеки ден рискувам моето тяло да запълни един от ковчезите, а тук тази опасност е по-малка. С ромът ще правим ООД за 2 лева. Странно нещо при нас макър и еднократно но от умрелите работодатели получаваме високи доходи.

 32. 32 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: 221 Неутрално

  това е нормално.
  ако няма фалити - няма да има развитие.
  нима има печалба за всички!? пазарът отдавна е преоценен, а рисковете бяха недооценени.
  една от най-големите грешки в съвременната икономика е ЕБИТДА (EBITDA - Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization), т.е. вместо да гледат net win, почнаха да гледатат тъпо оборотът, и това го предлагаха на акционерите - оборот вместо чиста печалба... а това, че най-малко 50% от оборота се дължи за сметка на кредитно рамо... и никакво рефинансиране на net profit!?

  El sueño de la razón ​produce monstruos
 33. 33 Профил на АНОНИМЕН
  *****
  Неутрално

  БАНЕВИ,ДИНЕВИ ......... ТЕ КАК Я КАРАТ ? ЧЕСТИТ ИМ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ

 34. 34 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  Ако престане практиката на пране на пари в българските фирми - всяка 5 ще фалира веднага. Ако престане практиката на осигуряване на служителите върху част от заплащането, фалирала ще е всяка четвърта. Науката и висшето образование скоро ще престанат физически да съществуват. Всяко второ домакинство си продаде всички наследствени ниви за да си купи опел реколта 96. Кога по-точно се очаква България да излезе от кризата

 35. 35 Профил на mkirchev
  mkirchev
  Рейтинг: 8 Весело

  ПАРИ НЯМА ДЕЙСТВАЙТЕ!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK