Държавата се опитва да запази златната си акция в БТК

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията проучва възможностите да запази златната си акция в Българската телекомуникационна компания(БТК), съобщи в четвъртък министър Александър Цветков пред депутатите от транспортната комисия.


Според приватизационния договор на компанията, дружеството е можело да купи ценната книга, при условие, че изпълни приватизационните си ангажименти. Дружеството е изпълнило заложените вложения, но все още има задължения към държавата. От Агенцията за следприватизационен контрол обясниха, че бившият транспортен министър е искал съгласуване на предложението за обратно изкупуване, но те са дали отрицателно становище. Така и самият транспортен министър е отказал на компанията да бъде продадена златната акция.


Правата на държавата, дадени от тази акция изтекоха през юни тази година. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев заяви тогава, че държавата ще опита да запази правата, тъй като не са спазени ангажименти по приватизационния договор и без знанието й е продадено дъщерното дружество "Радиоразпръскване".
Освен това, компанията не е спазила приватизационните си ангажименти за запазване на числеността на персонала си, за което търпи глоби. Остава висящ въпроса и за делото в Париж срещу дружеството. Финансовото министерство не е взело решение по делото срещу първия купувач на БТК - "Вива венчърс", като предстои да търси правен консултант.


Купувачът на БТК е трябвало да плати на държавата 10 на сто за постигната по-висока цена след препродажбата на дружеството преди две години. Първоначално от "Вива венчърс" са предложили на АСК да покрие дължимата сума с 20 млн. евро, но от ведомството са установили, че парите са много малко, и са отхвърлили предложението.


Зам.-министър Първан Русинов, чийто ресор са телекомуникациите обясни, че ведомството ще се консултира за правни възможности преди да вземе окончателно решение дали да върне златната акция или да се откаже от нея. Окончетелното становище по казуса ще бъде готово до края на следващата седмица, каза той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK