Загубите на авиокомпаниите може да стигнат 11 млрд. долара

IATA отново влоши прогнозите си за състоянието на сектора

Авиокомпаниите, членуващи в Международната асоциация по въздушния транспорт (IATA), може да отчетат сумарни загуби от 11 млрд. долара за настоящата година, предаде "Блумбърг". Организацията влоши прогнозата си за сектора за пореден път тази година въпреки наличието на индикации, че състоянието на бранша започва да се нормализира.


Очакванията на IATA за загубите на авиокомпаниите през годината постоянно се променят надолу. Намаляващите приходи от пътническите полети и увеличаващите се разходи за горива са в основата на влошените прогнози пред сектора. След първоначални очаквания за отрицателен резултат от 2.5 млрд. за 2009 г. през март оценката се сви почти двойно. Нова корекция на резултатите последва през юни, когато очакванията паднаха до негативни стойности от 9 млрд. долара за годината. Тази прогноза беше последвана от първите положителни новини от сектора през летните месеци. Авиокомпаниите все по-убедено заявяваха, че дъното вече е подминато, а началото на възстановяването вече е факт. Анализатори и мениджъри ясно заявяваха, че този процес ще е дълъг и труден, но оптимизмът все пак преобладаваше над сектора. Промяната в настроенията на специалисти дойде от информацията за традиционно силния юли, когато броят на пътниците е намалял с едва 2.9% на годишна база.


Новите прогнози на международната организация обаче предвиждат и загуби за следващата година от 3.8 млрд. долара. Последните данни на IATA за 2008 г. също не са позитивни. Ревизираната информация показва, че миналата година секторът се е представил значително по-лошо от първоначалната оценка. Коригираните данни за бранша говори за загуби от 16.8 млрд. долара на фона на първоначално обявен негативен резултат от 10.4 млрд. долара. Според представители на асоциацията разликата се е получила поради липса на синхрон в счетоводните практики между отделните компании.


Как се движат прогнозите за 2009 г.


(очаквани загуби в млрд. долари)


XII 2008 г. - 2.5


III 2009 г. - 4.7


VI 2009 г. - 9


IX 2009 г. - 11


Източник: Международната асоциация по въздушния транспорт

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Кмета
    *****
    Неутрално

    Датски депутат мръсен......стига лъга , 40 години лъжи стигат!!! Не издържам повече

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK