Ангел Семерджиев оглави ДКЕВР

Ангел Семерджиев оглави ДКЕВР

© Цветелина АнгеловаАнгел Семерджиев е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), реши правителството. Той ще замени досегашния председател на комисията проф. Константин Шушулов, чийто мандат изтече на 11 септември. Шушулов ръководи регулатора в продължение на осем години. Мандатът на Семерджиев е пет години. До момента той бе изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Бил е член на Държавната комисия за енергийно регулиране и отговарял за природния газ.


Новият председател на регулатора бе предложен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който харесал вижданията му за развитие на регулатора. Семерджиев обяви, че ще предложи промени в Закона за енергетиката, с които съставът на комисията ще бъде намален от 13 на 7 души. Очаква се намалението да бъде направено от водните комисари. Той призна, че в момента либерализацията на пазара съществува само на книга и ще работи за създаване на реални условия за нея. Намалението на разходите на енергийните дружества и създаване на регулаторни стимули ще позволят намаление на тарифите, твърди още Семерджиев.
Едно от първите важни решения, които предстои да вземе ДКЕВР, е да определи до края на септември цената на природния газ от октомври. "Булгаргаз" предлага тя да бъде увеличена с 2.49%.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK