"Адвент интернешънъл" оцени "Девин" на 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция

Новият собственик ще отправи търгово предложение към миноритарните инвеститори

Ръководството на "Девин" официално обяви смяната на собственика в дружеството. Това стана със съобщение до медиите и борсата в четвъртък, в което се казва, че сегашният мажоритарен собственик "Соравия груп Австрия" и ексклузивният кандидат-купувач "Адвент интернешънъл" (Advent International) са подписали договор за покупко-продажбата на приблизително 75% от бутилиращата компания. Документът е бил подписан късно вечерта на 23 септември.


Според съобщението сделката ще оцени 100% от компанията на между 28 и 29 млн. евро, или 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция. Тази оценка се базира на обща стойност на предприятието в размер на 40 млн. евро, намалена с общия консолидиран размер на нетния дълг на дружеството и коригирана в зависимост от оборотния капитал към 30 септември 2009 г. Точната цена ще бъде определена в периода между подписване на договора и неговото финализиране, уточниха от "Девин".


Сделката ще бъде финализирана след получаване на одобрение от регулаторните органи. Едва след това "Адвент" ще обяви и задължителното търгово предложение за изкупуване на акциите на дружеството, притежавани от миноритарни инвеститори. Тримата изпълнителни директори на дружеството начело с главния Цветан Лъжански пък запазват своят дял от приблизително 6.75%.
Експертите на пазара на сливания и поглъщания оцениха сделката за "Девин" като много добра за компанията предвид високите договорени финансови съотношения и лошата пазарна конюнктура в момента (виж мненията).


Спекулациите около смяната на собственика в бутилиращата компания предизвикаха силен ръст на книжата на компанията на фондовата борса още в сряда - 23 септември. Първоначално акциите поскъпнаха с 19%, след което ентусиазмът около позицията стихна и сведе ръста до около 7%. Тогава инвеститорите изтъргуваха над 30 хил. книжа, което генерира оборот от над 100 хил. лв. След внасянето на яснота, че оценката на предприятието ще бъде коригирана със задълженията му ден по-късно, акциите на "Девин" се върнаха в изходно положение на ниво 3.05 лв. за брой - почти за колкото се търгуваха в края на миналата седмица.


Кой е "Адвент"?


"Адвент интернешънъл" е един от водещите в света фондове за финансиране чрез дялово участие с офиси в 16 държави на четири континента. От създаването си "Адвент" е набрал 24 млрд. долара. В България "Адвент" беше собственик на БТК чрез "Вива венчърс" през периода 2004 - 2007 г. "Адвент" притежава у нас и компанията за фаянсови изделия "Кай груп", обединяваща трите керамични завода "Хан Аспарух", "Хан Омуртаг" и "Изида".


Мнения:


Ивайло Симов, директор на "Глобал файнанс"


Сделката за "Девин" е добър пример за придобиване по време на криза. Ценовите нива, при които се прехвърля мажоритарният дял, са много добри за "Соравия". Доколкото знам, офертата на "Адвент" е спечелила именно с високата предложена цена. Подобни сделки в България стават една-две на година. Не бих казал, че очаквам още много придобивания до края на годината. Все още има несигурност и рискът е твърде висок.


Виктор Манев, управляващ съдружник на "ММ консулт"


Цената на сделката е много висока. Ако има още придобивания в България обаче, очаквам те да са при крайно ниски цени. Някои сделки ще се реализират по принуда. В тази връзка очаквам да има продажба и на нетипични за даден бизнес активи, както и освобождаване от различни направления и дейности при холдингови дружества.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Змей Горянин
    *****
    Неутрално

    Тези от "Адвент", същите мръсници ли са, които купиха на безценица БТК , бутайки комисионна на Големия-Малък Ники и на Крадливя дядо Мони ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK