Японският вятърен парк на Калиакра също ще търгува с емисии

Той ще влезе в списъка проекти "Съвместно изпълнение"

Вятърният парк на фирма "Калиакра уинд пауър", смесено дружество на българската "Инос 1" (30%) и японската корпорация "Мицубиши хеви индъстрис" (70%), най-вероятно ще получи квоти за търговия с емисии по сега обсъждания Национален план за разпределение на квотите. Това обяви зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Това е една от малкото промени, които ще се наложат в предложения от екоминистерството преди няколко седмици проектоплан. В четвъртък той беше разгледан на заседание на Междуведомствената работна група по плана. "Няма възражения по него, за всички е ясно, че е справедлив и не толерира никого", каза зам.-министърът.


Българско-японският вятърен парк ще бъде включен в списъка проекти "Съвместно изпълнение" в плана. Става дума за проектите, при които други държави са инвестирали в нисковъглеродни производства в България и би следвало да получават всяка година съответен брой квоти за спестени емисии от тях. В момента в списъка за "Съвместно изпълнение" фигурират 19 проекта, генерираните от които квоти за търговия ще се приспадат от годишния национален таван на България от 42.3 млн. тона СО2. Паркът обаче все още не е включен в тях.


Сагата на парка с включването му като проект "Съвместно изпълнение" продължи няколко години и според запознати е предизвикала остро недоволство от японска страна. Заради него още преди години беше подписан меморандум за сътрудничество между правителствата на България и Япония, ратифициран от българския парламент. Предният министър на околната среда Джевдет Чакъров обаче отказа да включи проекта в националния план, с което до момента го лишаваше от обещаните му квоти. Предвид годишното му производство на екологична енергия паркът би трябвало да генерира по над 70 000 квоти всяка година. "Приходът от тях би бил около 3% от годишната печалба на проекта", каза управителят на фирмата Георги Петков. Паркът има и предварителен договор с японския държавен въглероден фонд Japonese Carbon Finance за продажба на квотите.


Вероятно квотите за вятърния парк ще бъдат отнети от другите проекти "Съвместно изпълнение", понеже някои от тях не действат, обясни Евдокия Манева.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  "Квоти" в случая съответства на английското "allowances”. Връзката идва оттам, че за да продаде намаления на емисии (ERU) по механизма за съвместно изпълнение по Протокола от Киото, България трябва да отчете намаление на квотите в Националния план за разпределение по Европейската схема за търговия с емисии (EU ETS).

  Това е схема от вида „cap and trade” - т.е. спорният елемент при нея е, че квотите не се получават естествено по пазарен път, а се определят. И винаги може да има спорове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK