RWE се отказа от АЕЦ "Белене", държавата ще търси нови инвеститори

Проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" ще се преструктурира след оттеглянето на германската компания RWE от него, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Днес министерството и Българският енергиен холдинг получиха официално писмо от RWE, че се оттегля заради кризата, липсата на окончателен договор с изпълнителя руската "Атомстройекспорт" и финансово структуриране на проекта. Германската компания трябваше да придобие 49% от акциите на бъдещата проектна компания.


"Първо ще бъде изградена финансовата рамка, на която впоследствие ще бъде подчинена техническата подготовка", каза тя. Според нея "оттеглянето на германската компания не е провал, а ще даде повече възможности за развитие на проекта". До момента има проявен интерес от няколко чуждестранни инвеститори. До момента интерес към проекта заявиха френски компании и руски компании. Новите инвеститори ще бъде избрани чрез конкурс на "недискриминационен принцип", изтъкна Христова.


"Добрият вариант е да се търси частен инвеститор или инвеститори, ако такива не бъдат намерени, проектът трябва да бъде прекратен", коментира старши икономист от институт "Отворено общество" Георги Ангелов. "Оттеглянето на RWE показва, че проектът в сегашния си вид не осигурява участието на стратегически инвеститори в него", обясни той. Според него в бъдеще държавата не трябва да поема по-голямата част от рисковете и да дава държавни гаранции. Нов търг за "Белене" е необходим, но сега не е ясно кой ще плати натрупаните разходи по проекта, тъй като идеята беше те да бъдат поделени със стратегическия инвеститор. Оттеглянето на RWE e лош сигнал към инвеститорите и е резултат от безпринципното поведение на правителството", каза бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Още от Компании

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  RWE решават да не си играят с огъня, а държавата реши да не си играе на руска рулетка. Свеж поглед към реалноста и разумен ход на германците и последователна принципна позиция на новото българско правителство.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 2. 2 Профил на dpop
  dpop
  Рейтинг: 0 Неутрално

  трябва да се проведе нов търг, но първо за типа реактор който да се строи в Белене!!!

  червената мафия така нагласи предишния, че отговаряше на условията само руския реактор !!!

  трябва да се проведе нов търг без ограничения за типа реактор - иначе просто се продължава същато опасно за държавата престъпление !!!

 3. 3 Профил на щерю
  *****
  Неутрално

  На нас Българите остана само гордо да изплатим направените разходи от един-два милиарда евро и още толкова за неустойки на "Братушките".(ако и там не са ни оставили някоя голяма изненада)

 4. 4 Профил на fiesta
  *****
  Неутрално

  не бъркайте, нов търг ще има за нов избор на инвеститори, а не за Изпълнител !
  Изпълнител за сега е Атомстройекспорт !

 5. 5 Профил на HAHA
  *****
  Весело

  КОЙ ЩЕ СИ СЛОЖИ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ С МУТРАТА?

  НЕКА ЗАЛОЗИТЕ ЗАПОЧНАТ СЕГА.

 6. 6 Профил на Ицо
  *****
  Неутрално

  Преди време Дянков каза,че за този и другите енергийни проекти ще се направят разчети за тяхната ефективност и чак тогава ще се реши имаме ли нужда от тях или не.Досега не съм чул официално нищо по този повод.Това не попречи на ББ във Франция да покани френски фирми да се включат в Белене?!Тази Христова също се държи така,че непременно трябва да строим Белене.Аз ли съм пропуснал нещо или ставаме свидетели на поредната управленска непоследователност?

 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  ПППСССССССССссссссссссс Балон4ето се пукна, кеф!

  Сега Гоцко 6те има да "се обяснява" на господарите си в Москва от къде дойде този ГолЕм *лен .
  Да, сега тези които са на руската хранилка 6те гракнат "Оттеглянето на RWE e лош сигнал към инвеститорите и е резултат от безпринципното поведение на правителството". Това 4е в годините на икономи4ески подем 2000-2008 никой 4итав инвеститор не се намери показва "ка4ествата" на този прословут проект!

  Опасен (земетръсна зона) ненужен (имаме изли6ък от електоенергия) проект който само би увели4ил зависимостта ни от руски енергоизто4ници.

  Добре 4е "тъпите Западняци" не ядат доматите с колците а могат да смятат. Без да искат за6титават и БГ национален интерес. А мужиците и техните местни подлоги (Р.Ов4. Р.Петк.) следва да разберат 4е ВЪПРЕКИ вси4ките им усилия времето на българо-сътетската дружба (нужна като водата и въздуха и...) отмина.
  Да си построят руския реактор с руска техлология и руско гориво в Россия, пък ние ако закъсаме за ток - 6те си купим от тях; по братски, нал тъй??!

  Ако 4астен инвеститор (4итав като RWE, EDF, e.ON) ре6и БЕЗ държавни гаранции да строи и НЕ е Белене - да заповяда.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Ако проекта за АЕЦ Белене се провали, след 2 - 3 години в България ще настъпи енергийна криза. Не става дума за руското участие, а въобще за националната сигурност. Ако този министър се откаже от АЕЦ Белене, след 5 години ще го съдим за национално предателство.

 9. 9 Профил на Друг гражданин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Гражданин":Режим ще има ако мангалите не спрат да крадат.

 10. 10 Профил на Ицо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Гражданин":То за 20 г. ако бяхме осъдили за национално предателство всички,които го заслужаваха,сега щеше да е по-различно.Ама в тази държава такива неща не се случват!

 11. 11 Профил на /.
  *****
  Неутрално

  Рубладжиите останаха на сухо. Кеф.

 12. 12 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#11] от "/.":

  напротив, те точно това чакаха... обаче ти, като повечето тук....

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 13. 13 Профил на сиси
  *****
  Неутрално

  Мда-а-а, значи избори идват. И то скоро. Да питат Виденов.
  Този път обаче със смяна въобще на играчите.

 14. 14 Профил на st.
  *****
  Неутрално

  Дали на цялото земно кълбо има други хора, които така ентусиазирано да се раздват, че чужд инвеститор се е отказал да вложи 2 милиарда евро във високотехнологична индустрия?? Аз залагам, че българите са топидиотите на планетата.
  Уважаеми, вие наистина заслужавате само британски инвеститори в апартаменти край морето. Заслужавате да обслужвате и да проституирате. Това и имате.

 15. 15 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  До коментар [#14] от "st. ":

  ти какво коментираш, като синя каска?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 16. 16 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Жалко за всичките тези подготвени ядрени специалисти, които ще трябва да си търсят работа в Румъния, Турция и ….. Албания.

 17. 17 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Зависимост от Голямото Братище ? Опасна игра! Дръжте се настрана за да не се опарите, 4е ще боли много и то дълго време.

 18. 18 Профил на Schliwobeatz
  *****
  Неутрално


  Все още ли си мислите , че взехте правилното решение?

  Лошо , положението е безнадеждно ...

 19. 19 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене е антибългарски проект! Дано това е началото на края на това безумие.

 20. 20 Профил на Мухобойко Дрисов до пролетариата
  *****
  Неутрално

  Сергей Станишев е виновен и фактите са в прокуратурата.

 21. 21 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дано намерят други, но изостанахме много с този ход. Разбирам ги хората и на мен би ми писнало цялото иди ми дойди ми. Това е компания по-богата от България, нищо чудно. А ние ще строим перки и ще сме екологични и не конкурентноспособни, ако се провали проекта.

  Нищо ново.

 22. 22 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Пълно е с разни смешници като: B52, за революция, Reveal, dpop и т.н., които са виждали АЕЦ само на картинка и имат наглостта да защитават чужди тези - втълпени им от купените медии!

 23. 23 Профил на Сънчо
  *****
  Неутрално

  Да се строи АЕЦ Белене в момент когато светът е пред ВЕИ революция е безумие.

 24. 24 Профил на PQP
  *****
  Любопитно

  До революция: Аве ланкоолу този край ще ти излезе през носа, както и на всички като теб и мен!И накрая няма да има ни АЕЦ, ни дрян! Трябва да се построи, защото в дългосрочен план енергията ще е ключов фактор за стабилността на всяка една държава в географски, политически, национален и икономически аспект!
  Ние сме плюнки, и ще бъден такива, докато не спрем да се представяме като такива!
  А с действията си правителството на ББ наистина показва тотална безхаберност и алогична дезориентираност! Ясно е, че се целят да прецакат лапканицата на разни ми ти червени величия, но това не е дългосрочна цел. Защото, като се замислиш за момент, като я прецакат тази лапканица, кой ще се намърда там? Да не би да вярваш, че лапканица повече няма да има? Само не ми казвай, че вярваш и в Дядо Коледа, и редовно му пишеш писъмца за нови вагончета за макетната ти железница...

 25. 25 Профил на st.
  *****
  Неутрално

  АЕЦ-а ще се строи. Само дето няма да е в Белене, а в Румъния, Турция, Полша и доста други страни. Призванието на българите е да гледат възрастни хора в Гърция, не да се занимават с високи технологии

 26. 26 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  Разните никове (да не ги изреждам) те се знаят и да престанат да говорят глупости.
  Защото, за да се спасял един милиард профукан за този проект, не трябва да се заробим с най-малко 10 милиарда и още други ангажименти.

  Не е луд който яде баницата - луд е, който му я дава!

  Аз няма да престана да твърдя, че АЕЦ "Белене" е дългосрочно безумно заробване на България, защото:
  1. Централата е в земетръсния разлом на Вранча.

  2. Подпочвените води са много близко под повърхността и трябва да се създаде постояннодействаща система за отвеждането им в по-дълбоки земни своеве.

  3. В 10 клм. и 30-клм. зони около централата са разположени селища, както български, така и румънски, които при евентуална авария биха пострадали и присъствието им протеворечи на Закона за атомната енертия.

  4. Руската дума гласува закон, според който след 2020 г. Русия няма да приема на своя територия отработено гориво за съхранение. Това е огромен проблем за България. Какво ще правим след тази дата...

  5. Създаването на хранилище за радиокативни отпадъци и отработено гориво е много сложно съоръжение. Ние трябва да го построим. То трябва да действа за вечни времена (250 000 години), за да не тровим околната среда и нашите потомци, които ще живеят на тази територия. Изискванията към такава една подземна фабрика са изключително голями.

  6. Нашите индустриални предприятия в момента са 5-6 пъти по-енергоемки в сравнение с европейските такива. Но в бъдеще ние ще бъдем принудени да приемем европейските норми, което значи, че вътрешната консумация на електроенергия ще намалява.

  7. Нямаме никаква гаранция че ще намерим пазар за произведената електроенергия в други страни на изгодна цена.

  А някой да е чувал за подходящи дългосрочни договори за изкупуването на произведената ел. енергия...Няма, нали?!.

  Това е.

 27. 27 Профил на Пената
  *****
  Неутрално

  Строи - не строи , за да угодим на някой голям Батко/ Братко ще си останем с вятърните мелници, проституцията и теляци в баните на чуждите бази.
  През това време русите ще си строят в Турция и Гърция , пък сетне ще питаме кво стана- ми това стана. ......
  Да си вземаме реституските наеми и да мълчим.
  Баси, държавата и матриала.

 28. 28 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Германците не се оттеглят заради кризата. Германецът инвестира
  най-много по време на криза.
  Те просто не искат да инвестират в остаряла технология, в която мажоритарен дял /очевидно/ има руската империя. Не Атомекспорт строй , както се опитват да ни убедят, не Русия , а руската частна империя на Путин. Нещо абсолютно непредсказуемо , рисковано и много опасно.
  Ние българите, които абсолютно самоубийствено си мислим че от Русия лоши неща не идат, /спомнете си
  укриването на информацията за чернобилската катастрофа/ ,
  продължаваме да си мислим че от Белене ще нещичко спечелим.
  Надежди говежди. Единственият начин да "спечелим" е да скрием загубите от строежа и експлоатацията на АЕЦ, нещо което българо-руската енергийна мафия прави непрекъснато от както изобщо в България работи АЕЦ Козлудуй...

 29. 29 Профил на митака
  *****
  Неутрално

  Не само ,че ще се строи АЕЦ Белене, но и нови блокове ще се пуснат в Козлодуй.
  Това е пътя България да има дума в политиката на Балканите. Иначе ще слугуваме в една разпарчатосана и колониална държава.

 30. 30 Профил на съгласен с реалистка
  *****
  Неутрално

  Ами да я спира бате Бойко, нали така обеща? Ама сега май друга песен запя, та за спиране никой не говори.

 31. 31 Профил на заралията
  *****
  Неутрално

  Естествено ,че Белене нужна - но за българите , а не за подлогите , чиито кратуни са полирани с Кола и пуканки.

 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#26] от "Realistka":

  Опитвате се да "спорите" и имате добри аргументи. Но с комунист и стена не се спори, това са бетонни глави, които знаят само това което им се нашепва от Москва и Позитано 20.

  Да видим дали все пак няма да изкарат от нейде някое "зайче" така че да се преклонят пред крамълските джуджета

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  До Пената # 27

  Препоръчвам ти да не говориш глупости.
  Гърция няма да строи атомна централа. Да ти подскажа ли защо?!
  Няма да ти подскажа, за да се научиш да мислиш...
  Това, което твърдя го знам от колега от Гръцкия институт за ядрени изследвания "Демокритос"...той завежда лаборатория там, а е завършил физика в СУ. Та той каза, че според правителствено решение този въпрос в Гърция ще се обсъжда след 35 години. Сред 35 години...ясно ли е?!

 34. 34 Профил на съгласен с реалистка
  *****
  Неутрално

  Ами да я спира бате Бойко, нали така обеща? Ама сега май друга песен запя, та за спиране никой не говори.

 35. 35 Профил на krasi
  *****
  Неутрално

  Не мислите ли че разликата между руски атомен реактор и френски е като да съпоставяш ЛАДА с ПЕЖО. Преди неможехме да избираме ама сега кой ни пречи.

 36. 36 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 229 Весело

  Няколкото комунишки креатури ревнаха, че АЕЦ щели да строят в Турция, Танзания и навсякъде другаде, пък ние ще си останем нестроящи.
  И свръхспециалистите ни ядрени енергетици щели да се разбягат по света, а тук да останат само камериерките и сервитьорите.

  Само че няколкото комунишки креатури кой знае защо забравиха, че ние имаме АЕЦ!
  И тази АЕЦ работи! Като задоволява напълно(забележете!) нуждата ни от електроенергия! Та дори и изнасяме!
  Така че сополивенето на комунишките креатури освен ненужно, е и тъповато.
  Не на място!

  Та това е - имаме една АЕЦ и други не са ни нужни!

  Но не очаквам комунишките креатури да го проумеят.
  А и - честно казано - не искам да го проумяват! Много по-екзотично е, когато цвилят по форумите несъстоятелностите си...

  pump it!
 37. 37 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Весело

  Нека оставим сериозните коментари на експертите. Моля ясновидците да се замислят. Мнозина тълкуват щриха за енергетиката закодиран в рекламата на германския спортен концерн така: Автоинцидента с камионите символизира краха на тройната коалиция в изграждането на магистрали. Последвалите искри от повредения ел.стълб пък се тълкуват като провалът на АЕЦ Белене. Усвоената магична енергия от момчето с лятната синьо-бяла фланелка на премиера вероятно показва силата му да побеждава всички.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK