"Главболгарстрой" ще строи допълнителни ленти на пътния възел при Драгалевци

"Главболгарстрой" ще строи допълнителни ленти на пътния възел при Драгалевци

© Асен ТоневГлавболгарстрой" ще построи две допълнителни ленти на пътния възел при Драгалевци, за да се избегнат задръстванията, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По думите му договорът ще бъде подписан до две седмици. Няма яснота колко допълнително ще бъде платено на фирмата. Цените са фиксирани спрямо реално извършената работа на кубичен метър и линеен метър, посочи Плевнелиев.


През 2006 г. "Обединение Юг" с водещ партньор "Главболгарстрой - инфраструктурно строителство" беше избрано да построи участъка от Бояна до Симеоново (4.5 км) заради най-ниската предложена цена от 32.74 млн. лв. без ДДС. В началото на миналата година в официално правителствено съобщение беше посочено, че обединението е получило около 75 млн. лв., а по данни на пътната агенция 54 млн. лв. за построяването на отсечката. 


През януари 2009 г. с "Обединение Юг" беше подписан нов договор за допълнителни работи по пътен възел Драгалевци на стойност 18 млн. лв. Не е ясно каква част от тях са изплатени.
Преди време бившият строителен министър Асен Гагаузов възкликна: "Ако разберете колко струва строителството на Околовръстното, свят ще ви се завие!" При откриването на отсечката в края на 2008 г. тогавашният премиер Сергей Станишев пък изтъкна, че това е най-скъпият коледен подарък, който прави правителството на столичани.


За тази година правителството на Бойко Борисов е планирало да продължи доизграждането на южната дъга на Околовръстното с участъка от "Симеоновско шосе" до "Младост 4" с дължина 5 км. Предвидените средства са 12.7 млн. евро, от които 8 млн. евро са кредит от Европейската инвестиционна банка. Участъкът трябва да бъде изграден в периода 2010-2012 г., като за строителството му ще има нова тръжна процедура, а няма да се сключва анекс с досегашния строител "Главболгарстрой", каза министър Плевнелиев през октомври.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK