Одит разкри нарушения за 127 млн. лв. в БДЖ

В превозвача са поръчвали работни костюми за 300 лв.

Нарушения за 127 млн. лв. в "Български държавни железници" (БДЖ) е открил инспекторатът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения при одит на дейността на компанията за периода 1 януари 2007 до 30 септември 2009 г. Сред най-фрапиращите нарушения са липсата на 18 рециклирани спални вагона, които трябвало да се доставят от фирма "Арвекс", заяви ресорният министър Александър Цветков, цитиран от "Медиапул".


Според протоколите вагоните трябва да са тук, но очевидно ги няма, е заявил той, посочвайки празните коловози на Централна гара. От БДЖ са по-добри фокусници от Дейвид Копърфийлд, е заявил той. Одитът вече е в прокуратурата и очаквам бърза реакция от тяхна страна, заяви Цветков. Той определи стореното в БДЖ като пълни безобразия.


Освен това в държавния превозвач са поръчвали костюми за по около 300 лв. През 2008 г. е сключен договор за доставка на работно облекло, като месец по-късно той е прекратен, без да бъдат посочени мотиви. Сключва се нов, но без обществена поръчка, с друга фирма – "Монопол 2000". Той обаче е с 500 хил. лв. по-голям от първоначалния.
От общо 200 търга на БДЖ, проведени през 2007-2008 година, са прегледани 37, а в половината от тях са открити нарушения. Най-честото е разделянето на обществените поръчки на няколко малки, като целта е да се заобиколи Законът за обществените поръчки. Например дружеството е трябвало да обяви конкурс за доставка на компютърно оборудване за 10 млн. лева, но е раздробило поръчката на 10 позиции и се е договорило директно с няколко фирми.


Според Цветков отговорни за нарушенията са бившите изпълнителни директори на дружеството Олег Петков и Христо Монов, който наследи Петков през март 2008 г. след пожара във влака София - Кардам. Отговорност носят и членовете на съвета на директорите на БДЖ, който през проверявания период се е състоял от пет души и е бил оглавяван първо от зам.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев и впоследствие от Стоил Фердов.


Според Цветков е изключително скандално това, че БДЖ има да си взема от държавата ДДС за 35 млн. лева през последните две години, а по никакъв начин не си е потърсило парите от хазната. Според одита финансовите резултати на дружеството рязко тръгват надолу през 2008 г., когато разходите му са се увеличили с 31.4 млн. лева, а за деветте месеца на 2009 г. загубите са 44.3 млн. лева. БДЖ има 140 млн. лева дългове към доставчици и 550 млн. лева към кредитори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK