Газът от находище "Галата" край Варна ще е с 30% по-евтин от руския

Газът от находище "Галата" край Варна ще е с 30% по-евтин от руския

© Николай ДойчиновПравителството предостави концесия за добив на природен газ от находище "Калиакра" на "Мелроуз рисорсиз" ООД - Варна, съобщиха от пресцентъра  на Министерския съвет.Находището е с размер близо 19 квадратни километра и е разположено в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.Срокът на концесията е седем години. Концесионерът се задължава да осъществява минимален годишен добив на природен газот 255 млн. кубически метра за периода 2011-2015 година. Очакваните постъпления за срока на концесията са над 73 млн. долара.    
Предварително договорената цена, по която "Булгаргаз" ЕАД ще изкупува природния газ, добиван у нас от шотландската компания "Мелроуз" (Melrose Resources) край Варна, е с около 30% по-ниска от цената на газа на руския гигант Газпром. Това съобщи по-рано днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от регионалното издание "Черно море". Той участва в открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) относно цените на газа за четвъртото тримесечие на годината.


Гогов уточни, че става въпрос за газа от находищата Калиакра (предстои да се предостави концесия) и Каварна, но не назова точните обеми, допълвайки само, че те са "близки до максималните". Според предварителната информация от края на август, годишният добив от тези находища след разработването им ще е около 500 млн. куб. м годишно (при годишно потребление у нас над 3 млрд. куб. м). По думите на Гогов от януари 2011 г. е възможно с шотландската компания да бъде договорена и още по-ниска цена на газа. Освен това плащанията към Melrose няма да бъдат извършвани авансово.


Директорът на "Булгаргаз" прогнозира, че компанията няма да иска повишаване на цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2011 г. От януари дружеството може дори да поиска поевтиняване на синьото гориво.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK