Във Варна бе открита първата пътна отсечка у нас, осветена по технологията LEDДнес във Варна официално бе включено осветлението на първата пътна отсечка в България, оборудвана с осветителни тела по технологията LED.


Проектът включва 186 осветителни елемента, клас А, инсталирани по протежение на 3,8 км между Летище Варна и града. Демонстрационният проект е изпълнен  в унисон с Директива 2005/32, приета от Европейския съюз за използване на енергийно ефективни продукти. 


LED осветлението е доставено от компанията "Интерсервиз Узунови" – ексклузивен представител на японския технологичен гинат "Шарп" (SHARP) за България. Това е и първият проект за  LED улично осветление с оборудване на японската компания в Европа.
С тази отсечка Варна става първият град в България, който внедрява еко-съобразни осветителни тела. Освен до значително намаляване на разходите за електроенергия това ще доведе и до значително намаляване на емисиите на въглероден двуокис, а липсата на вредни материали в производствения цикъл на осветителните тела ще предотврати замърсяване на околната среда. Това каза при откриването на отсечката Хироши Сасаока, президент и изпълнителен директор на компанията "Шарп електроникс Юръп" (Sharp Electronics (Europe) GmbH). По думите му "Шарп" е превърнала опазването на околната среда в неразделна част от своята корпоративна култура. За целта компанията е разработила т.нар.Super Green Strategy – стратегия за екосъобразен бизнес и производство на енергоспестяващи и енергопроизвеждащи продукти в модерни екологични заводи, по утвърдени високи еко стандарти и с отговорно отношение към рециклирането.


Производството на осветителни тела по технологията LED е едно от последните продуктови направления на "Шарп". Производството на светодиодни лампи за улично и парково осветление е плод на 39 годишна изследователска дейност на японската компания, каза още Сасаока. "Основно предимство на новата технология, освен пълната съвместимост с екологичните стандарти на ЕС, е и голямата икономичност", обясни той. По думите му разликата в мощността между старите лампи и новите по LED технологията е 100 вата. Това гарантира икономия на разходите за електрическа енергия с около 40% при запазване на осветителността на 10 000 лукса.


Гаранцията на новите осветителни тела е 15 години срещу 10 на досегашните. Освен това SHARP гарантира, че подмяната им за този срок няма да се наложи, тъй като при LED технологията животът на осветителните тела е 60 000 часа. Само за сравнение крушките от стария натриев тип се подменят поне два пъти годишно. Новите LED лампи не привличат и насекоми, с което се спестяват и средства по почистването им.


"С тези предимства, на практика LED технологията дава между 35 и 40% намаление на разходите за електроенергия и над 90% намаление на разходите за текущо поддържане на уличното и парково осветление, в сравнение с използваните масово в България натриеви крушки", каза Красимир Узунов, управител на "Интерсервиз Узунови".


Новата демонстрационна осветителна система, която днес бе открита във Варна,отговарят на всички изисквания на европейската директива за използване на енергийно ефективни продукти.  


"Ние в "Интерсервиз Узунови" съвместно с японския гигант SHARP, сме готови да предложим цялостен проект за обновление на уличното осветление на Община Варна със светодиодни осветителни тела", каза още Красимир Узунов, който е и общински съветник в града.


По думите му очакваната икономия от разходи за електроенергия в община Варна е над 5 млн. лв. за следващите 15 години. Тя ще стане възможна след инсталирането на около 6 000 лампи. "Към тази цифра трябва да бъдат добавени и спестените разходи за поддръжка на уличното осветление в размер на над 15 млн. лв. за следващите 15 години", добави още Узунов.  

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:05 на 14/01/2011 от неговия автор.

 2. 2 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Странно, но не прочетох кой е платил за удоволствието и колко струва то, защо точно Интерсервиз усунов и т.н.
  Иначе да, това е посоката.

 3. 3 Профил на Ел Ди Ти
  Ел Ди Ти
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Супер! Сега ако вземат и дупките по улиците лекичко да ги запълнят, цена няма да имат!

 4. 4 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "технологията LED" ми звучи като "технологията крушка", т.е. идиотски.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 5. 5 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Браво! Това е бъдещето.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:45 на 09/12/2010 от неговия автор.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:05 на 14/01/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Моя опит сочи, че ЛЕД са доста напънати и след една година диодите деградират и луминофора им се скапва. На практика трябва да ги пуснеш на 3 пъти по-малък ток за да работи дълго време и без промени в спектъра на светлината, което пък ги прави доста скъпи.

  икономист - неграмотник с диплома
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:45 на 09/12/2010 от неговия автор.

 10. 10 Профил на borvil
  borvil
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "concept":

  Ако случайно не знаеш Интерсервиз-а съществува доста преди ТИМ да се пръкне като някаква сила.

  А иначе въпросният общински съветник често се замесва в скандали също така......... миналата година прегази полицай на летището - даваха го по телевизията

 11. 11 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кой,какво прави Кмета лампи сменя.Досега от икономии ТЕЦ Варна трябваше да спре.Дано на светло да види най-после на какво приличат тротоарите и улиците.
  А относно евентуален конфликт на интереси между общинския съветник Узунов и доставчика на лампи "Интерсервиз Узунуви" мисля,че други тъй-наречени компетентни органи трябва де се сезират.

 12. 12 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  изглежда много добре тази отсечка но както казаха по-горе
  - Как е изпълнена тази поръчка - имало ли е търг и тн
  - какво се прави за самата настилка на пътищата - по-големи дупки от тези във Варна не съм виждал

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:05 на 14/01/2011 от неговия автор.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:26 на 02/12/2010 от неговия автор.

 15. 15 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Не е Рокфелер, ами направо майка Тереза. Прочетохте ли интервюто от линка - иска да построи болница във Варна, в замяна - само да му предоставят малко земя. Но не за да строи МОЛ или лична къща, а ... студентски общежития.
  Но да не бързаме да хейтваме все пак.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 18 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "tel_112":

  Луминофора? Я ми обясни, къде в светодиодите (Light Emiting Diode) има луминофор? Скапва се кристала поради лошо охлаждане, те затова и фирмите гарантират живота им при околна температура <40 градуса, интересно през лятото какво ще се прави.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 18. 19 Профил на freiland
  freiland
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За тези, които питат това е подарък от Узунов. С това той цели да се видят предимствата на технологията и най-после да успее да сключи договор с общината. Като собственик на фирмата и общински съветник от 4 години се опитва да прокара предложението, но все не става. Макар и да ми е неприятно да призная офертата му е доста добра, дава дълъг гаранционен период и ниски цени. По случайност личните му интереси съвпадат с обществените.

 19. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1037 Весело

  До коментар [#18] от "epoc":
  при белите светодиоди за по-голяма ефикасност на източника се използват чипове които излъчват синя светлина, която минава през слой фосфор който играе ролята на филтър и "поглъща" синята част от спектъра... при некачествена (китайска) изработка този слой се "замърсява" химически и с времето цветната температура на източника, както и ефикасността се променят... често по аналогия с флуоресцентните източници този фосфорен слой се нарича луминофор, макар че няма същата функция...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 20. 21 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1037 Весело

  във варнециянския случай, доколкото разбирам не става дума за нищо ревулуцьонно... освен ако не са произведени специално проектирани за целта осветителни тела (ако е така би било интересно да се знае кой е проектирал и произвел телата)...
  щото шарп не произвежда цели тела, а светодиодни лампи, които могат да бъдат ретрофитнати във съществуващи осветителни тела... тъй че наверно става дума за сменени крушки и баласти... в повечето от тези случаи оптичната система на тялото не е съобразена с новата лампа... тъй че ефективността на светодиодната лампа не се предава 100% на осветителното тяло...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До 10
  Узунов е кадър на Морското училище. ТИМ на морското ВКР.

  Интерсервис Узунов бе почти фалирал, когато изведнъж се прояви с МОЛ-Варна, започна строителството, и преди да го завърши го продаде вероятно с огромна печалба. У нас така е, точно определени фирми и лица са тези, които получават точно определените терени строят апетитните сгради. След това не им е проблем да ги продадат.

  Е, по някой път и чужди фирми получават да се уредят на апетитни места- но са винаги виенски.

 22. 23 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Варненската община е най-непрозрачната община в България.За да бъде по-добре защитен интереса на Варненци при големи проекти като например подмяната на уличното осветление, се прави конкурс и се избира финансов консултант, както се прави за БЕЛЕНЕ.Този консултант трябва да каже на ВАРНЕНЦИ дали и колкото точно са изгодни продложените оферти.
  Още по-добре е ако предлаганото "публичо-частно" партньорство се осъществи през ЕВРОПЕЙСКИТЕ фондове.Вече знаем, че при кражби от еврофондовете възможността да лежиш в затвора е в пъти по-голяма отколкото ако откраднеш само парите на обикновените данъкоплатци.
  Иначе нищо против предложението на Узунов.Лошо няма да е той, но при доказано ефективен и защитен за данъкоплатците проект.

 23. 24 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По отношение на предложението за Окръжна болница.Има логика в него и ще бъде работещо решение.
  Въпросът е отново да бъде осъществено като публично-частно партньорство през ЕВРОПЕЙСКИТЕ фондове.Само така реализиран проектът би защитил по-добре интереса на Варненци.Реализаран по всякакъв друг начин ще бъде поредната голяма ДАЛВЕРА!

 24. 25 Профил на ecolight
  ecolight
  Рейтинг: Гневно

  Искам да заявя на всички, които проявяват интерес към използването на светодиодни осветители за улично осветление, че информацията, изнесена в статията не отговаря на истината. Фирма"Еколайт"АД, София е завършила успешно няколко проекта по замяна на старото улично осветление със светодиодно такова, като точно във Варна проекта датира от месец май 2010г.,лампите са до Червения площад и светят достатъчно ярко, за да са видени от всеки, който е заинтересован. Нещо повече - над 200 броя наши осветителни тела са монтирани в гр. Сунгурларе още на 14 ФЕВРУАРИ 2009г.!!!! В момента довършваме пълната подмяна на съществуващите улични лампи с наше производство светодиодни такива в Община Сунгурларе и (след проверка от наша страна), се оказа, че това ще бъде първата ОБЩИНА В ЕВРОПА с изцяло светодиодно осветление. Би било добре преди да се пишат подобни статии да се прави задълбочено проучване дали изнесените факти отговарят на действителността. Имайки предвид сериозността на вашата медия и репутацията, с която се ползва би следвало информацията, която се изнася да бъде наистина достоверна.

 25. 26 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1037 Весело

  да кажем още еднаж... че ретрофитингът със светодиодни лампи е наполвина (че и по-малко) ефективен когато се използва старото тяло... това само като осветеност... като разходи... и в дългосрочен план... като лев за ват за лумен може да се окаже тотално излишен харч...
  за да има файда от светодиодите трябва токът да е скъп... телата да са проектирани оптично, термично и прочее специално за този източник... и чиповете и ареите да се от високо качество ... което разбира се ги прави скъпи (около $500 тялото)... и абсолютно недостижими за община като сунгурларе... тъй че по-полека с фалбите...
  за българските условия най-подходящо би било да се заменят старите натриеви лампи с нисковатови керамични метал-халогенни с електронни баласти в старото тяло... това ще даде около 50-60% икономия на ток при същата осветеност... и 150% увеличение на живота на лампите... при разумно разходвани $50-80 на тяло...
  ако има пари за нови тела - определено безконтактни магннитно-индукционни флуоресценти за местата с ниска осветеност... и средноватови керамични метал-халогени за местата с висока осветеност...
  и на елидитата ще им доде времето... но засега който иска да пести... а не да се фука... требва да ги избягва... особено ако са на приемлива цена...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 26. 27 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1037 Весело

  байдауей... сайтът ногу тегав... и не показва продуктите...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK