"Форос": Гръцки предприемачи местят бизнеса си в България

През последните месеци на 2010 г.  на пазара на недвижими имоти в Благоевград и региона се наблюдава значително увеличение на клиентите от съседна Гърция. Това показват наблюденията на агенцията за недвижими имоти "Форос". През последните месеци имаме повече от 5 запитвания месечно, докато преди на три месеца се появяваше един клиент, коментира Георги Георгиев, управител на благоевградския офис на "Форос".


Интересът е предимно от гръцки бизнесмени на възраст между 30 и 50 г., които вече имат или искат да установят свой бизнес в България по ред причини. Страната ни е привлекателна за гърците заради евтината работна ръка, както и по-ниските цени на транспортните услуги и имотите и не на последно място и по-сигурната икономическа обстановка в България в сравнение със съседна Гърция, каза Георгиев.


Гърците се интересуват от закупуването на работещи бизнеси в различни сфери, но най-вече в сферата на услугите, предимно свързани с ресторантьорство и бърза закуска, каза Георгиев. Търсят се разработени бизнеси, чиито собственици в момента изпитват затруднения или искат да се пренасочат към други сфери. Водещо за закупуването е цената и състоянието на предлагания имот, в който се развива конкретният бизнес. Логиката на купувачите е, че по време на криза е добре да се купува и развива бизнес поради ниските цени и изчистения пазар, като след излизането от кризата да могат да се наложат и да спечелят от нов икономически растеж, коментира Георгиев.
Той посочи, че гърците са доста претенциозни и диктуват условията в преговорите с продавачите или наемодателите. Това идва от факта, че те плащат в брой и веднага, което кара продавачите да са по-отстъпчиви, а ако сключват договори за наем, те са с по-дълъг срок - между 3 и 5 години.


Освен разработени бизнеси гърците купуват и жилищни имоти. Търсят се предимно двустайни и тристайни апартаменти под наем или за закупуване в широк център и в близост до университетите в Благоевград.


В заключение можем да кажем, че се оформя тенденция на пазара на имоти да присъстват все повече гръцки купувачи/наематели за региона на Благоевград, което е доказателство и за неговото благоприятно развитие през последните няколко години. С направените инвестиции в инфраструктурата и администрацията и облекчаването на режима на регистрация на фирми от чужди граждани областният център и регионът стават все по-привлекателни за чуждестранни купувачи и наематели, а в близко бъдеще и на по-крупни инвеститори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK