2011 г. – как да напълним празните молове

2011 г. – как да напълним празните молове

© Анелия НиколоваСлед като през миналата година България излезе на първо място в Европейския съюз по брой нови търговски площи на глава от населението и на последно по най-ниска покупателна способност, предизвикателството за тази година на мениджмънта на търговските центрове ще бъде как да ги напълнят с търговци и пазаруващи.


Девет мола отвориха врати през 2010 г. с обща търговска площ 338 хил. кв.м, което е 4.6 пъти повече в сравнение с предходната година. Още три търговски центъра с площ от 70 хил. кв.м бяха построени, но засега стоят само като паметници в очакване на по-добри времена.


Тези пък, които отвориха врати, бяха полупълни с търговци, а някои като двата центъра в Русе направиха премиерата само с един или два ключови наематели преди коледните празници.
Собствениците на "Варна тауърс" пък се принудиха да станат ритейлъри, за да започнат да пълнят мола с магазини. Всички инвеститори и мениджмънтът на търговските центрове се надяват до пролетта да напълнят площите със стоки, но това ще зависи от оборотите на компаниите в другите им търговски центрове и покупателната способност на домакинствата.


Последните данни на НСИ обаче не са много обнадеждаващи. Според тях търговията на дребно през ноември се свива с 5.2% на годишна база, а спрямо октомври спадът е с 0.6%. Въпреки надеждите за възстановяването на пазара търговците в България са разочаровани от постигнатите резултати през 2010 г., но в същото време са обнадеждени, че пазарът на дребно ще се подобри през тази година.


Това сочи проучване на MBL | CB Richard Ellis, направено в края на миналата година сред представителите на 100 водещи марки, активни на българския пазар. Повече от две трети от анкетираните (69%) заявяват, че планират да отворят нови магазини през тази година.


Най-голямо разрастване планират търговците на обувки и кожени аксесоари (88%), следвани от операторите на кафета и ресторанти (83%) и големите хранителни вериги (80%), най-слабо - търговците на модни стоки (59%). "Кризата се почувства най-силно при облеклата, където конкуренцията е най-ожесточена", коментира Манол Гайгаджиев, мениджър "Търговски площи" в MBL | CB Richard Ellis.


Проучването е показало, че голяма част от търговците на дрехи са разочаровани от резултатите в софийските молове и в провинцията, като в момента те много внимателно обмислят дали да отворят нови магазини.


Празните площи в откритите молове ще срещнат сериозна конкуренция в лицето на моловете, които предстои да отворят врати през 2011 г.  След неколкократно отлагане през миналата година през пролетта на тази се очаква да отвори врати "Мол Плевен" (17 500 кв.м) с първите индийски кина в България. За следващата година е планирано пускането и на търговския център "Марково тепе" в Пловдив (17 000 кв.м), а намеренията на инвеститорите на "Плаза Русе" (37 500 кв.м) бяха молът да е готов до края на 2011 г.


Изобилието от търговски площи ще окаже натиск върху наемните нива и е възможно да продължи тенденцията на спад на наемите в моловете, прогнозират от MBL | CB Richard Ellis и "Уникредит Булбанк". Банковият доклад сочи, че наемните нива в столичните молове остават относително стабилни на нива между 7 и 35 евро/кв.м.


Причината е, че средният процент на незаетите площи към момента остава малък до умерен. Не така стои обаче положението в провинцията, където има изобилие на молове. Успяват тези, които са готови да приложат гъвкава ценова политика, за да привлекат наематели, коментираха от "Фортън". Типичен пример е Русе.


"Мол Русе" имаше сключени предварителни договори с редица модни марки още преди кризата, но до построяването му и пускането в експлоатация нещата се промениха коренно. Въпреки това дълго време собствениците на мола отказваха да се съобразят с новите реалности и редица наематели се отказаха въпреки сключените договори, а някои дори заплашваха да си потърсят правата в съда.  


"Търговските центрове в някои градове станаха прекалено много и вече свети червена светлина за Варна, Стара Загора и Русе", коментира Иглика Йорданова, мениджър "Търговски площи" в българския клон на Colliers. В Стара Загора работят три мола, във Варна - четири, а в Русе - два, като единият, "Дунав мол", въпреки че е готов още от началото на 2010 г., не отваря врати, като най-вероятно предстои неговото преформатиране като аутлет център. Въпрос на месеци пък е трансформацията на първия мол във Варна  "Пфое мол" в "Аутлет шопинг център" в опит да бъде спасен.


"50-годишният опит на Германия в развитието на търговските центрове показва, че средно 38% са провалилите се молове", посочи Пламен Илчев, управляващ директор на българския клон на германската компания ECE Projektmanagemnt, които управляват "Сердика център". Германските данни показват още, че големите молове с площ над 45 хил. кв.м са по-устойчиви във времето, защото имат повече възможности за маневриране.


Броят на провалилите се малки молове до 15 хил. кв.м е повече от половината (58%), допълни Илчев и прогнозира, че неустойчивите във времето проекти ще трябва да се съборят или да преобразуват за други цели.


Световната финансова криза оказа благоприятен ефект върху пазара на търговски площи, защото доведе до замразяването на част от тях и спирането на тези в етап на планиране, е посочено в доклада на "Уникредит Булбанк". Според него завършването на всички планирани търговски центрове би наводнило пазара.


По данни на "Фортън" замразените проекти, чието строителство е започнало в София, са "Мега мол" в "Люлин" и "България мол" на едноименния булевард, както и "Галерия Варна", като търговският център е изграден, но неясна засега остава каква ще бъде неговата съдба. На етап проектиране пък са спрени шест мола в цялата страна.


Въпреки това според някои експерти в цялата страна все още има място за търговски центрове. "България все още не е пренаселена от молове и в известна степен й е провървяло спрямо съседна Румъния, където техния брой е много по-голям", каза Александер Папагеоргио, изпълнителен директор на Assos Capital, инвеститор на столичния The Mall.


Като него мислят и собствениците на бъдещия "Парадайз център", който се строи ударно между булевард "Черни връх", ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев". С отдаваема търговска площ от 75 хил. кв.м той се очертава да бъде най-големият в България. Инвеститори в него са собствениците на базара "Илиянци" руските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, които ще вложат над 100 млн. евро и планират да го пуснат през есента на 2012 г.


Въпреки че през миналата година са въведени в експлоатация два пъти повече търговски площи, България остава с най-нисък коефициент на модерна търговска площ на 1000 души население и с едно от най-ниските нива на покупателна способност в Европа, посочи Добромир Ганев, управител на GVA Sollers Solutions. Към кря на 2010 г. този показател за страната достига 105 кв.м, докато средното ниво за Европа е 200 кв.м.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 571 Весело

  Молът културна работа и там се срещат само интелигентни хора.
  Аз съм моладжийче и стилна
  майка мене е родила;
  с марки и деним обилна
  е моята мол-родина мила

  Аз съм моладжийче. Обичам
  лъскави витрини подредени
  в мола аз да влизам
  първа радост е за мене!

  Аз съм моладжийче модно
  в мол просторен аз живея
  всичко надценено вносно
  любя, тача и милея.

  Аз съм моладжийче и расна
  на фаст фууд и старбъкс кафета,
  стоката във мола най-прекрасна
  обикалям я като на щафета.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 2. 2 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 402 Весело

  Направете ги ЗАТВОРИ!
  Така де, вместо да ги събаряте или да стоят празни, а бат Бойко да харчи поредните 100милиона....

 3. 3 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Въпроса е "Как да напълним празните джобове? "

 4. 4 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе не знам за празните молове, ама аз около празниците по един час не можах да се добера до паркинга на мола на Стамболийски, този на Хемус - а като гледам колко коли имаше пред този на Ситняково и там не беше много празно. Верно, че не всички са купували от моловете, но то стига да пият по едно кафе и да хапнат нещо (апропо, фууд кортовете бяха доста пълни навсякъде).

  Имаше една доста читава статия в "Капитал", че хубавото на моловете е, че "изчистват" икономиката, защото за разлика от кварталните магазини - а дажи на доста "луксозни" такива - тези в моловете плащат данъци, осигуряват служителите си и т.н. Обаче "Дневник" обича да ни повтаря колко е зле всичко и как скоро ще дойде края на света, та току-виж някой се вързал.

 5. 5 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1544 Весело

  Грижата за моловете е грижа на самите молове. Що не написаха статия "Как да напълним букмейкърските пунктове на Черепа" ? Или "Как да зареждаме непрекъснато в ОМV"? Пичове...

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 6. 6 Профил на KOMEHTATOP
  KOMEHTATOP
  Рейтинг: 515 Весело

  Добре, че вече всико ни е наред, та тръгнахме да мислим и за благоденствието на богатите.
  И ако обичате, оправете грешката в заглавието, че не е много професионално.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lord":

  Можеш ли да ми споделиш на каква логика например, Бенетон на Витошка не плаща осигуровки, а Бенетов в Мола на Стамболийски плаща? Щото така излиза от твърдението ти и звучи нелепо...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:58 на 09/01/2011 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1604 Разстроено

  Каква футболна драма, драги зрители!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 10. 10 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Наскоро една верига отвори 22 магазина. Като сравнявам цените на стоките в магазините и (основно произведени е Германия, Италия и част от страните в Източна Европа) с цените по другите магазини си изграждам убеждението, че досега другите са ни цакали с топла бира (вземали са ни доста повече отколкото е необходимо). При тази ситуация и тези надценки в моловете в размер на 300-400%, мислите ли че моето платежоспособно търсене ще се засече с тяхното (на магазините в моловете) предлагане. Никога, ако не променят цените (които обаче зависят от наемите, с които пък собствениците на молове мислеха да щракат само с пръсти). Е в икономиката, която сме изградили (пазарна), това няма как да се случи. Същите стоки, които се предлагат в моловете, ги има и другаде и там цените са доста близки до тези които трябва да бъдат. Празните молове ще останат като един (много) паметник на балонизирането на пазара на имоти за да подсещат българина, че покупката или строежа на имот не винаги е актив, а може да бъде и пасив.

 11. 11 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 520 Неутрално

  В моловете намирам или нискокачествени дрехи на средни и високи ценови нива или висококачествени дрехи на грандомански ценови нива. Отстъпки и промоции не срещам или пък те са предхождани от надстъпки преди празниците и нивата отново са високи. Всеки път след посещение на мол ми идва да се разровя в нета и да си поръчам един чувал от пренадценените им неща от маркови магазини в Европа. Имам възможности да си купя нещо, но както каза по-горе Uprsport не и на техните нива за съответното качество стока. И се превръщам в поредния "мол"ец дето циркулира объркано из мола - пълни паркинга и създава циркулация. Пълните молове с обикалящи хора не са лошо нещо като цяло, но никой няма печалба от това. Да се замислят мениджърите на мола и на магазините : не е само покупателна способност разковничето - има нужда и от маркетинг.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 12. 12 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  Тъпи боклуци, мутро-номеклатуро-бизнесМани, бетонираха крадените пари от соц-държавата, контрабанда, иманярство и оръжие в непотребен на никой бетон. Да мрЪт!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 13. 13 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#4] от "Lord":

  Селяндурите си умират да се отъркат един в друг, затова не си намерил място в мола. Но ръгането определено помага, което си е част от "удоволствието"...
  Да живеят онлайн-магазините!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Да пуснат повече ескурзии от провинцията да идват Цървулите барнати с анцузите и "девойките" с потурите и да правят оборот

 15. 15 Профил на valentin03
  valentin03
  Рейтинг: 515 Весело

  грешка правите голяма, уважаеми критици. тука във варна, понеже няма къде да идеш в тоя студ /ако пък е топло, май само край морето си струва /, а и градската управа си има по-важни задачи, от това да се грижи за града си, варналята са изпълнили моловете си. топло, светло, празнично, тоалетните чисти. хората се разхождат по коридорите, някои с колички с невръстни дечица. живот голям.. къде да идеш другаде, освен в къщи на компютъра или пред тъпия телевизор. така, че моловете са страхотно постижение на градската управа. спестяват си пари за хубава градска среда, а и правят жест на собствениците на молове. наскоро бях във Виена ! защо тези там не са се сетили за тази идея ? колко пари на данъкоплатците щяха да спестят.

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#14] от "shileto": Селянето се засегна и бодна минусчета, доато се бара с новите анцузи със сребърните маратонки Да не забравите да се снимате пред ескалатора

 17. 17 Профил на Чобанин
  Чобанин
  Рейтинг: 1247 Весело


  До коментар [#16] от "shileto":

  Хей , шиле ...- Чобановото...

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#17] от "cobanin": Коеси верво сие верно

 19. 19 Профил на rosicastoyanova
  rosicastoyanova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  3 изме/кяр/рното правителство нали се хвалеше с големи инвестиции и мноого инвеститори! Те това са им инвестициите! А инвеститорите са НАЗНАЧЕНИТЕ от Луканов милионери.А сега комунистите да си ги наврат на едно място тези молове!

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1327 Весело

  А-а, ша са напълнят, ша са напълнят! Достатъчно е секи ден вътре да пускат банани по шеесе и девет стинки и само глей кво става!

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Виждам тук един възторг от нелепата съдба на моловете, но той е без основание. И на мен ми е гот като ги гледам празни, та си мечтая да ги бутнат поне половината един ден, ама реалностите са други -
  тези, които ги построиха изобщо не ги строиха като инвестиция, а си изпраха парите. Което означава, че ние вече сме го издухали по тоя повод. И после същите тия ги продадаха на псевдобизнесменчета - балами, да им берат гайлето, та те са главните страдащи. Да страдат, ама повече ми се щеше да страдат ония, перачите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4520 Неутрално

  До коментар [#14] от "shileto":За твое сведение не всички от провинцията сме идиоти....даже някои сме малко от малко по-умни и живеем повечето време в чужбина.Не си губим времето в Бг и си мислим,е като сме у Софето едва ли не света е наш......!!!!

 23. 23 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "valentin03":

  Ти се майтапиш, но има истина в иронията ти - на 1-ви бях в Русе и с едни приятели се въртим на минусовия студ и се чудим къде да пием кафе, че не се бехме виждали отдавна. А почти всичко затворено и ти се доплаква, въпреки ясното осъзнаване, че е 1-ви януари.
  Та докато се въртим така около колите и се чудим, минаха едни добри хора и ни насочиха към мола.
  Ами кво да ти кажа - наистина приятно. Точно на фона на студа и мизерията на града, както и на затворените почти навсякъде иначе задимени или с възбрана да се пуши кафенета - в мола едно чистичко, топличко, кафенето просторно, свежо и с панорамни прозорци към Дунав.
  Определено ставам фен на моловете за част от прекарване на свободното време.
  Да не говорим за тоя на Стамболийски - с кинозалите и Аймакса.
  Като място за пазаруване - цъ. Защо - вече го казаха много по-добре отколкото бих го казал аз.
  Та ето, аз съм МОЛ-ец.

 24. 24 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не се заблуждавайте, в България всичко е поне два пати по евтино от западна европа, а от швейцария 4-5 пати! Като се започне от храната и се стигне до дрехите. Всъшнос и аз като вас си мислех така въпреки че преди последните 3 години живях във франция. Сега отново живея там на самата граница с швейцария и си давам сметка за множеството предимства на бг, но малко късно... Няма смисъл да бъдете черногледи, много от недостатъците в бг всъщност ги има навякъде, а българия във все повече отношения изпреварва закостенелия запад, а перспективите ни сприямо останалите балкански даржави са далеч по добри и това вече се вижда!

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Абе моловете са полезни за икономиката.

  Тия силиконки и дупета дето се мотат вътре и харчат по една средна годишна заплата за парцали, всъщност плащат ДДС, заплати на персонала и прочие.

  Иначе тати ще ги качи на самолета и ще ги прати да пазаруват в Лондон. По добре тука да им приберем парите. И без това от нас са ги откраднали, що да ги изнасят?

  Така, че моловете са добро средство за прибиране на пари обратно в икономиката от едни празноглави кифли с богати тъпкачи.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  И понеже всички кифли са се засилили да си оставят заплатите вътре, та затова преди време няколко мола затвориха поради стачки, нали...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#23] от "Spand":

  Много странно, аз пък свободното време предпочитам да си го изкарам със семейството или с приятелите - места дал господ, дали ще отидеш на Витоша, на гости, на кръчма, все тая. Това с мола като място за губене на време не го разбирам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Заглавието трябваше да е
  "Как да напълним празните глави на собствениците на магазини в моловете".
  Щото със 500-1000% надценка на китайски и турски боклуци не става бизнес. Българина не пада от марс

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 29. 29 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 684 Весело

  Моловете скоро ще духат супата.
  Електронната търговия ще им строши вратовете..

  Само гледай като се отпуши българина..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 30. 30 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Странно нещо е милиционерската "пазарна" економика. Всичките им прояви са кампанийни, сякаш им казват водещите офицери какво да правят в момента. Взела някаква мутра магазин на Витошка - всички мутри вземат магазини на Витошка. Станал един мильоцонер застраховател - юруш всичките. Отворил един паркинг - давай цялото РПУ! Почнал друг да строи с 400% печалба - всичкото Ушев - строители. Банка "купил" някакъв Хампарцумян - на другия ден 1000 Хампарцумяна стават банкери...

  В резултат республиката е #1 почти във всичко;

  - най-много МОЛ-ове
  - най-много банкери
  - най-много полицаи
  - най-много прокурори
  - най-много СРС-та
  - най-много общинари
  - най-много чиновници
  - най-много джипи-та
  - и т.н.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  "Как да напълним празните моловете?"
  Дайте работа на хората!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Весело

  О, да!

  "След неколкократно отлагане през миналата година през пролетта на тази се очаква да отвори врати "Мол Плевен" (17 500 кв.м) с първите индийски кина в България."

  Само пуснете "Слонът, моя приятел" и други такива и ще заприиждат циганите на кино, което си е пълнене на моловете така или иначе. Хитър маркетингов ход.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 33. 33 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз пък не съм стъпвал в такова нещо. Оти живея в центъра и въобще не ми са на път, все на майната си са. И не се очертава да надникна.

 34. 34 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз пък ползвам мол-а за офис, там си правя срещите с клиенти.
  До средата на миналата година имах истински офис... и плащах наем, ток, парно, заплати... и т.н. И всичко това за няколко срещи в месеца... толкова.
  Сега - срещите в мол-а, по едно кафе (или нещо друго), с кеф си го плащам и не мисля за наем, за ток и за парно. Има и безплатен интернет - офис та дрънка.
  Даже, в последно време имам чувството, че и други правят като мен.
  Затова - нека да пълним моло-вете, в тях можем да си вършим и работата.
  П.П: досега съм нямал време да разгледам магазините в мол-а, но обещавам да го направя, просто от уважение към "наемодателя си".

  stog
 35. 35 Профил на пепо
  пепо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Това е истината.Работа и нормално заплащане,което пък е свързано с производство,производство и пак производство.Темата може да се продължи доста.

 36. 36 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Моловете ще ги напълнят (евентуално) като ги направят наистина молове... а не сборище от луксозни бутици за повече или по-малко луксозни стоки (повечето от които по нормалия свят човек може да закупи на неколкократно по-ниски цени).
  Т.е. както беше написал някой по-горе проблемът на моловете е проблем на самите молове.

 37. 37 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#24] от "kilmer":

  ако сравняваш месото в мигрото с това на женския пазар- да, в швейцария е по-скъпо. я ми намери консерва грах 800г в софийски супер за 50 цента?
  в Бг огромната част и от храните и от дрехите са поне толкова скъпи колкото примерно в германия. За луксозни стоки като маркова парфюмерия или електроника пък да не говорим.
  А разликата в доходите и оттам разликата в покупателната способност е една съвсем друга тема

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 38. 38 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dehumanizer":

  ДА.

 39. 39 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Весело

  Ако вместо молове бяха построили заводи и предприятия или бяха инвестирали в селско стопанство да генерират продукция , ефекта щеше да е много по-голям ... ама
  нейсе , то лакомите полит-икономисти така са научени...

 40. 40 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "spot":

  Ей т'ва ме кефи....

 41. 41 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#24] от "kilmer":

  Всъшнос и аз като вас си мисла, че си много прос

  конкретизирай тезата си и ме обори или замълчи

 42. 42 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "beatles":

  много точен коментар
  но ако се абстрахираме от доходите и сравним цените при еднакво качество на стоките /облекло, обувки и за дома/ и храната във Франция с тези в България /говоря за големите вериги магазини/ ще се окаже, че Франция не е по-скъпа

 43. 43 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Празните молове да се направят паркинги!

  Noone needs the truth.
 44. 44 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Весело

  и аз да кажа моловете са наистина удобни за срещи, ако се придвижваш с кола - дали както каза колегата с клиенти, или с приятели по кафенце, или да хапнеш набърже, или ако ти се гледа филм на голям екран (за разнообразие на торентите). На който му се обикаля по магазини - чудесно, аз си правя ценови сравнения и много рядко купувам нещо от магазин в мола - главно от супермаркетите, книжарниците и веригите за техника и компютри, където не е по-скъпо от извън мола. Но моловете поставят нови стандарти в градската среда - коридорите им нямат разкривени плочки и паркирали напреки коли като по тротоарите, единствените безплатни и чисти обществени тоалетни са там, на паркингите им почти винаги се намира място.
  Аз напоследък по различни причини спадам към категорията "молци" - а през зимата наистина са малко приятните места - сухи, чисти и отоплени.

  low riders team
 45. 45 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "debil":

  това са различни видове инвестиция, всеки влага в това, от което малко поне разбира.

  low riders team
 46. 46 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тони!":

  Тони, говорим за прекарване на част от свободното време, нека бъдем коректни. Част от свободното ми време разбирам да отида на кино, покрай това да хапна нещо, да пия кафе с приятели. Да не говорим за няпонятните женски страсти да се зхласват по дрешки и просто да разглеждат и ти да си нещастника в ролята на придружител. Тогава близката клетка за ГСМ-и или няква друга техника са за известно спасителен вариант от скуката.
  Някой да отрича останалите възможности, посочени от тебе?

 47. 47 Профил на yazkata
  yazkata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Убитака":

  бат Бойко не обича да възражда или обновява стари сгради, обича да почва направо на чисто с нови, примерно в София има доста спортни зали в окаяно състояние, които освен това се посещават редовно, ма нищо ББ построи още една, като се посрути след десетина годинки пак нова...

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#46] от "Spand":

  Бе нещо не го разбирам просто, явно имаш достатъчно свободно време, щото аз през седмицата съм на работа, вечерта гледам да я дам на сина си и жена си, и ми остава единствено уикенда - тогава предпочитам да се видя с приятели и честно казано, мола е последната алтернатива, която ми хрумва.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "stog":

  Разумно!

  Любов и светлина!
 50. 50 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#48] от "Тони!":

  Ех, Тони, Тони...
  На къф език да ти го кажа, не знам.
  Ти, ако решиш да отидеш на кино, със жена си и децата си, или с приятели - къде ще отидеш? На хижа ли?
  Аз ти говоря за алтернативи, ти ми говориш за международното положение...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK